FOTBAL  »  Superliga  »  COSMIN CONTRA A SEMNAT CU GETAFE, LOCUL 15 ÎN CAMPIONATUL SPANIOL, ŞI A DEVENIT PRIMUL ANTRENOR ROMÂN DIN PRIMERA DIVISION

Salariu de 600.000 euro! Din culisele numirii lui Cosmin Contra la Getafe » Ciprian Marica: ”E o mîndrie că un tehnician român va lucra la acest nivel”

Articol de , , - Publicat marti, 11 martie 2014 00:00 / Actualizat marti, 11 martie 2014 11:36

”Guriţă” va debuta vineri pe banca noii sale echipe într-un meci pe teren propriu împotriva Granadei, poziţia a 12-a în La Liga. A aflat confirmarea numirii în Spania cu 3-4 ore înainte de partida Ceahlăul - Petrolul, 0-0, disputată duminică seara.

Lucrurile s-au derulat cu repeziciune la Petrolul. Conducerea era în temă de cîteva săptămîni cu negocierile pe care antrenorul Cosmin Contra le purta în Spania pentru a prelua Getafe. Dar vestea concretă a venit abia cu 3-4 ore înaintea partidei disputate de "lupi" la Piatra Neamţ, duminică seara.

Mai ia de la Petrolul doar un preparator
"Guriţă" a primit atunci telefonul decisiv de la şefii ibericilor, a transmis vestea mai departe către patronul ploieştenilor, Dan Capră, după care a condus de pe margine ultimul lui meci în fruntea galben-albaştrilor: 0-0 cu Ceahlăul.

Ieri, în jurul orei 15:00, a şi plecat spre Madrid pentru a semna contractul pe doi ani şi jumătate cu echipa clasată în prezent pe locul 15 în Primera Division. Din staff-ul de la Ploieşti va lua cu el un singur colaborator: preparatorul fizic Alberto Rivas, spaniol.

Locul 13 în topul salariilor din La Liga
Contra va avea la Getafe un salariu de 600.000 de euro, de patru ori mai mult decît cîştiga la Petrolul: 150.000 de euro. Pentru performanţele din sezonul trecut, locul 3 şi Cupa României cu "găzarii", Contra mai încasase o primă de 187.500 de euro şi ar mai avea de luat o diferenţă de 50.000 de euro.

Cu noul salariu de la Getafe, el se va plasa pe locul 13 în topul veniturilor antrenorilor din Primera, la egalitate cu Lucas Alcaraz de la Granada, cu care se va şi confrunta la debutul său în liga spaniolă!

Precedent româno-maghiar: Berkessy, la Zaragoza şi Espanyol
Contra nu este primul antrenor născut pe teritoriul României de azi care antrenează în La Liga. Maghiarul Elemér Berkessy (1905-1993) a văzut lumina zilei la Oradea şi a pregătit două echipe din prima ligă spaniolă: Zaragoza (1951-'52) şi Espanyol (1957-'58). Ca fotbalist, a activat la FC Barcelona (3 goluri în 28 de meciuri), însă a jucat şi în România, la CA Oradea (1921-'23) şi CAM Petroşani (1923-'30)!

Susţinut de suporteri: ”Mai tare decît taurii”
Fanii l-au primit cu entuziasm pe Contra, încurajîndu-l pe forumuri. "Grande Cosmin! Pur şi simplu e ceea ce aveam nevoie pentru a reda speranţa echipei şi susţinătorilor! Este unul dintre cei care a făcut istorie pentru Getafe. Un mare luptător, cu spirit de învingător", a comentat userul jota-gtf pe Marca. Manuel l-a completat pe forumul AS, "Contra e mare! Va triumfa fără dubii. Are mai mult curaj decît taurii lui Jose Tomas", iar Azulon a conchis: "Contra reprezintă valorile albastre! Ne vom salva!".

Marica şi încă 3 străini în lot
Înlocuindu-l pe Luis Garcia, Contra va avea la dispoziţie un lot restrîns, cu 22 de jucători, între care doar patru străini, toţi internaţionali: Marica, stoperul argentinian Lisandro Lopez, mijlocaşul algerian Mehdi Lacen şi mijlocaşul croat de origine braziliană Jorge Sammir.

Cel mai bine cotat este Lopez, chemat la lot la amicalul cu România (6 milioane de euro), alţi oameni de bază fiind Pedro Leon, fost internaţional spaniol U21, portarul Moya, mijlocaşul Sarabia, crescut de Real, plus închizătorul Borja Fernandez.

Jucător şi fost tehnician la tineretul lui Getafe
Contra e recomandat de cariera ca jucător în Spania. A prins 163 de meciuri în Primera, la Getafe, Alaves şi Atletico Madrid, marcînd 8 goluri la un loc pentru primele două echipe. A jucat în 2001 finala Cupei UEFA cu Alaves, pierdută dramatic după prelungiri (4-5) cu Liverpool.

Timp de 9 luni a pregătit echipa de tineret a lui Getafe, înainte de a pleca la Fuenlabrada, din liga a treia. Acolo a stat numai 9 meciuri, părăsind-o pentru a prelua Petrolul în octombrie 2012.

Doar M. Lucescu şi Boloni au mai activat în campionatele mari
Mutarea lui Contra la Getafe echivalează cu cel mai spectaculos transfer al unui antrenor român direct din liga internă într-un campionat de top, după transferul lui Mircea Lucescu de la Rapid la Inter Milano, în decembrie 1998. De altfel, la nivelul primelor cinci ligi ale continentului (Anglia, Spania, Germania, Italia, Franţa), au mai existat doar doi români sub contract: Mircea Lucescu în "Cizmă" şi Boloni în Hexagon.

608698-lucescu-boloni.jpg

15 e locul de pe care o preia Contra pe Getafe, care după 27 de etape are 27 de puncte, unu peste Almeria, prima echipă sub linia retrogradării

101 zile au trecut de la ultimul succes obţinut de Getafe în Primera, 1-0 acasă cu Levante. De-atunci a urmat o serie de 8 înfrîngeri şi 4 egaluri

42 de milioane de euro e bugetul stagional al lui Getafe, locul 10 la acest capitol în campionatul spaniol

"E o mare mîndrie pentru mine, ca român, că un tehnician din ţara mea va lucra la acest nivel. Contra are doar 3 eşecuri ca antrenor şi sper din tot sufletul ca bilanţul lui la Getafe să fie la fel de bun" (Ciprian Marica, atacant Getafe)

"Va găsi aici un grup foarte bun, fotbalişti valoroşi şi sper că împreună, toţi cei implicaţi, vom readuce echipa în top. Aupa Geta!" (Ciprian Marica, atacant Getafe)

Primele 5 meciuri ale lui Contra la Getafe
Granada (loc 12): acasă
Bilbao (loc 4): deplasare
Villarreal (loc 5): acasă
Valencia (loc 8): deplasare
Elche (loc 14): deplasare

Echipa-tip a lui Getafe
Moya - Juan Valera, Alexis, Rafa, Roberto Lago - J. Rodriguez, Borja Fernandez - Pedro Leon, Sarabia, Diego Castro - Marica

608696-contra-tanar.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
allenn
allenn  •  11 Martie 2014, 17:50

am o nedumerire... despre care nivel vorbeste marica , despre cel care joaca sau despre cel la care ar trebui sa joace?

xnread
xnread  •  11 Martie 2014, 13:19
Postat de gerula9mm pe 11 Martie 2014, 11:13

daca te uiti la ceilalti mari antrenori ai europei, cand au avut performante, au avut cu super jucatori in echipele lor, mourinho, ancelotti, guardiola, ferguson, ect,ect- astia de ce au fost declarati "mari" antrenori, pentru ca au antrenat PISA, Brescia ori Reggiana !? nu poti sa faci performanta cu no name'uri! plus, sunt foarte multi antrenori cu nume in europa, care au avut bugete imense pe mana si nu au luat nici macar o cupa uefa..precum Mancini si ca el multi altii

Brescia..In cadru clubului lombard dl Lucescu a format ''Brescia Romena'' avandu-i sub bagheta pe dnii: Hagi,Raducioiu si Sabau retrogradand dupa barajul cu Udinesse..

milton
milton  •  11 Martie 2014, 12:50

Sunt si aia 600 de mii importanti, ca nu se stie niciodata, dar cum nu-l suspectez pe Contra ca fiind rupt in fund, cred ca pentru el, la cei 38 de ani, e mult mai important ca reusit sa patrunda in Primera, iar contractul, de 2,5 ami, cred ca-i excelent. Eu ii doresc "succesuri"!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează