FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - STEAUA 1-1

Şapte ani de duşmănie! » De ce giuleştenii nu pot să-i suporte deloc pe stelişti

Steaua - Rapid din 2006, în sferturile UEFA, terminat cu calificarea roș-albaștrilor, a distrus definitiv relațiile civilizate dintre cele două echipe
Steaua - Rapid din 2006, în sferturile UEFA, terminat cu calificarea roș-albaștrilor, a distrus definitiv relațiile civilizate dintre cele două echipe

Articol de GSP - Publicat marti, 16 aprilie 2013 00:00 / Actualizat marti, 16 aprilie 2013 14:20

Steaua şi Rapid nu au fost rivale dintotdeauna, dar ”sfertul” european din 2006 a înrăit suporterii, mai ales pe cei din Grant, şi a pornit incidentele.

Rapid- Steaua a devenit cel mai tensionat meci din fotbalul românesc, cu cea mai mare rată de incidente, dintr-o partidă între două cluburi care se tolerau lejer. La începutul anilor '80, Rapid a promovat din Liga a II-a în Liga 1 jucînd meciurile de pe teren propriu în Ghencea! Stadionul "Republicii", casa vişiniilor, fusese demolat şi echipa se mutase pentru o vreme pe arena Stelei.

La o distanţă de două decenii şi jumătate, rapidiştii au realizat cea mai tare campanie europeană din istoria clubului, sfert de finală în Cupa UEFA, dar nu s-au mai putut bucura pe deplin de performanţă deoarece tocmai Steaua i-a scos din competiţie.

Şocaţi în Valea Jiului
Cele două formaţii au concurat în acel sezon, 2005-2006, şi pentru titlul de campioană, adjudecat tot de către trupa pe care o antrena Cosmin Olăroiu. Ultima etapă a acelei stagiuni a aprins complet focul rivalităţii: roş-albaştrii au devenit matematic campioni cu o victorie la Vaslui, 4-0.

La aceeaşi oră, Rapid juca la Petroşani şi, de nervi că pe stadionul din Valea Jiului era difuzat imnul Stelei şi toată asistenţa scanda numele lui Rădoi, pe-al lui Dică şi pe ale celorlalţi "militari", oamenii lui Răzvan Lucescu au încasat cinci cartonaşe roşii. Meciul a fost întrerupt după a cincea eliminare, dar nervii s-au păstrat pentru giuleşteni. Şi au urmat dueluri supertensionate.

Bozovici a încasat un şurub
În 2007, Steaua-Rapid s-a încheiat 0-0 în Ghencea, cu Hagi pe banca gazdelor şi Bergodi pe a vişiniilor. Meciul a conţinut un incident asemănător celor de duminică seară: Bozovici a fost lovit cu un şurub în cap, în minutul 48, şi a rămas întins. Muntenegreanul s-a ridicat după cîteva momente şi partida a continuat fără probleme pînă la final.

Brichetă de Champions!
În 2008, Steaua şi Rapid luptau pentru locul 2, calificant în preliminariile Champions League. Trupa lui Rednic conducea cu 1-0, gol Săpunaru, dar jocul nu s-a încheiat. Arbitrul Deaconu a fost lovit cu o brichetă aruncată din tribună şi a întrerupt partida.

Steliştii au mers în vestiar şi meciul nu s-a mai reluat. Apoi a fost omologat cu 3-0 în favoarea roş-albaştrilor, care au prins poziţia a doua a clasamentului şi au mers după aceea şi în grupele Ligii Campionilor. Încă un succes stelist care se lega de o luptă directă cu rapidiştii, a căror frustrare creştea în continuare.

Omagiu pentru un criminal!
În turul acestei ediţii de campionat, pe Naţional Arena, "militarii" au dominat clar disputa, însă au învins cu un gol dat abia în ultimele secunde ale partidei, autor Bourceanu. Roş-albaştrii au explodat, realmente: crainicul Gabi Safta a coborît cu microfonul pe teren, de unde jucători şi oficiali au dat tonul scandărilor rasiste, preluate de întreg stadionul.

Galeria afişase deja un mesaj, "Respect Eugen Grigore", o referire la un personaj care, înainte de Revoluţie, se răzbunase asasinînd o şatră de ţigani care-i omorîseră familia. S-a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, unde MM Stoica a fost şi el audiat, dar n-au existat sancţiuni.

Prima luptă, cu Lucescu
Rapid şi Steaua s-au aflat în concurenţă directă pentru un trofeu major la sfîrşitul anilor '90. Cu Mircea Lucescu pe bancă, giuleştenii au pierdut dramatic titlul, în ultima etapă, cu un 2-2 la Craiova. Roş-albaştrii pe care îi conducea Stoichiţă au devenit campioni. Rapid a luat titlul un an mai tîrziu, dar nu a mai concurat direct cu roş-albaştrii, ci cu Dinamo. În finala Cupei din acel sezon, giuleştenii au dat din nou peste stelişti. Deşi vişiniii aveau o echipă mai bună, s-a terminat 2-2 şi Steaua a cucerit trofeul în urma executării loviturilor de departajare.

Schimburi de glorii
Relaţiile bune dintre Steaua şi Rapid s-a manifestat înainte de Revoluţie şi prin unele transferuri de jucători. Fotbalişti percepuţi acum drept simboluri ale Giuleştiului au jucat în roşu şi albastru, situaţie în care s-au aflat Nae Manea şi Rică Răducanu. Ştefan Iovan, căpitanul Stelei din finala de la Sevilla, din 1986, în care ea a cîştigat Cupa Campionilor Europeni, şi-a încheiat cariera în tricoul alb-vişiniu al Rapidului.

23 de titluri de campioană are Steaua, cu 20 mai multe decît ale Rapidului. Roş-albaştrii au luat ultimul titlu în 2006, giuleştenii n-au mai cîştigat din 1999

 

VEZI AICI VIDEO DE LA RAPID - STEAUA!

VEZI AICI VIDEO CU INCIDENTELE DE LA DERBY!

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (94)
tigruzzu
tigruzzu  •  17 Aprilie 2013, 06:49
Postat de sadim3ro pe 16 Aprilie 2013, 21:36

Bah nea' verescu... ce draq bah... scriem numai asa sa ne aflam in treaba ... voi astia din redactie luati prime sau salariul dupa nr de comentarii? hai mah sa fim seriosi...daca nici acum nu aveti subiecte sa scrieti... chiar sa inventezi aberatiile astea....

A mai furat Rapidului un titlu... Ăștia-s 5teliștii! Hoți! ;-) Și-mi mai și șterg comentariile ce nu le convin.

sadim3ro
sadim3ro  •  16 Aprilie 2013, 21:36

Bah nea' verescu... ce draq bah... scriem numai asa sa ne aflam in treaba ... voi astia din redactie luati prime sau salariul dupa nr de comentarii? hai mah sa fim seriosi...daca nici acum nu aveti subiecte sa scrieti... chiar sa inventezi aberatiile astea....

gerulathor
gerulathor  •  16 Aprilie 2013, 21:28

Din tot pomelnicul asta, reiese ca julesteni maronii, au fosta capiati rau in disputele lor cu Stelisti si frustrarea a atins cote de nebanuit... Mai multe grupuri de julesteni s-au prezentat ieri in fata ambasadei Franceze din Bucuresti, cu cate 300 de euro in mana, zbierand si plangand pentru un azil politic in capitala Franceza, la cersit, motivand ca in Romania ei sunt discriminati si persecutati de catre o echipa de fotbal anume, Steaua :))) Statul Francez, pare sa accepte cererile Julestenilor, propunandu-le acestora din urma sa lucreze intr-un anume domeniu, o mai veche meserie, unde acestia din urma au aratat reale calitati in a manipula si modela rahatul, si anume cacanareala.

Vezi toate comentariile (94)
Comentează