FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

EXCLUSIV Silviu Lung explică acum de ce a lăsat Craiova Maxima pentru Steaua: „Îmi dăduseră dezlegare să plec la Dinamo. Dar am zis nu!”

Articol de - Publicat sambata, 08 aprilie 2023 09:18 / Actualizat sambata, 08 aprilie 2023 10:43

Silviu Lung (66 de ani), unul dintre cei mai buni portari all time ai României, a explicat de ce a lăsat Craiova Maxima pentru a îmbrăca un alt tricou faimos la finele anilor '80, al „viteziștilor” de la Steaua. 

  • Revista „Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre" poate fi CUMPĂRATĂ ONLINE ---> Comandă AICI!

Silviu Lung a făcut istorie în tricoul Craiovei Maxima, cu care în urmă cu 40 de ani a atins o bornă excepțională, fiind prima echipă din România ce ajungea în semifinalele unei competiții europene. Apoi, la finele anilor '80, a lăsat tricoul alb-albastru al Universității Craiova pentru a semna cu una dintre marile rivale, Steaua București.

Acum în vârstă de 66 de ani, Lung a depănat câteva amintiri legate de acea plecare la formația din Ghencea, într-o după-amiază senină în Bănie, el, ardeleanul get-beget, fiind acum asimilat ca un oltean veritabil.

Silviu Lung explică acum de ce a lăsat Craiova Maxima pentru Steaua: „Îmi dăduseră dezlegare să plec la Dinamo. Dar am zis nu!”

Silviu Lung a refuzat Dinamo, pentru Steaua

În 1986, spre finalul anului, după ce Steaua câștigase deja CCE și se pregătea să joace Cupa Intercontinentală, cu River Plate (0-1), Lung a fost dorit în Ghencea, dar a refuzat. Ulterior, a fost căutat de Dinamo și de reprezentanții Ministerului de Interne, care au încercat prin tot felul de metode să-l atragă în Ștefan cel Mare. În 1988 a ales Steaua.

„Înaintea finalei Cupei Intercontinentale totul depindea de mine și nu m-am dus la Steaua. Așa am considerat eu, n-am vrut să merg, deși apoi m-am gândit că ar fi fost fantastic să joc un meci ca acela. După aceea, am avut două oferte. 

La Craiova se schimbase absolut tot, mi s-a dat de înțeles că se formează o trupă nouă și, treptat, o să dispar... Mi s-a dat dezlegarea la Dinamo, dar mi-am zis: «Dacă plec undeva, o fac unde vreau eu!». Și atunci am ales Steaua. Singura pretenție a fost ca, după un an, doi, să plec în străinătate", a rememorat Lung pentru Gazeta Sporturilor.

„Uite, la rând sunt Tudorel Stoica și Boloni, apoi Pițurcă și urmezi tu!”

„Oamenii au fost corecți cu mine la Steaua: «Uite, la rând sunt Tudorel Stoica și Boloni, apoi Pițurcă și urmezi tu!»". Am fost de acord. Cu Dinamo? Nu-mi plăcea instituția în sine. Ministerul de Interne. Băieții de la Dinamo erau super-OK, dar atât. Terminând Științe Economice, facultatea, puteam foarte ușor să obțin grad la MApN. De ce n-am vrut? Așa am gândit eu atunci. Acum, îmi pare rău, aș fi avut o pensie frumoasă foc", s-a amuzat Lung senior.

Cu Steaua a ajuns până în finala Cupei Campionilor Europeni, însă pe Nou Camp, AC Milan cu trioul Van Basten - Gullit - Rijkaard a răpus Steaua lui Anghel Iordănescu, scor 4-0.  

Silviu Lung a început ca atacant

Originar din Satu Mare, Silviu Lung a început în câmp. 

„La juniori, eram atacant chiar. Până m-am dus la un antrenament și am ajuns în poartă. Mi-a plăcut mult. Pe atunci jucam mult pe străzi, era fotbalul de maidan, de dimineața până seara. Dacă mi-ar fi plăcut să fiu Cămătaru? Nu eram talentat. E mai plăcut să fii atacant, da, ratezi 3-4 ocazii, marchezi un gol, ești zeu. Portarul, dacă a greșit, a năruit munca unei echipe. La noi, în general, se pun doar greșelile", a comentat Lung. 

Cuvântul tatălui dat lui Corneliu Stroe

Silviu Lung explică acum de ce a lăsat Craiova Maxima pentru Steaua: „Îmi dăduseră dezlegare să plec la Dinamo. Dar am zis nu!”

Lung a rememorat și momentul în care a ajuns în Bănie, detaliu ce i-a influențat viața: „Am fost ucenic, la liceul seral, munceam, apoi mergeam la antrenament. Am urcat de la liga a treia, de la 16 ani și jumătate, până când domnul Lățea, un oltean destoinic din Craiova, m-a recomandat domnului Corneliu Stroe. "Nu te lua că e copil, iar dacă vine o vântoacă, îl pierzi!". 

Domnul Stroe a venit acasă la tata, iar tata a zis doar atât: "Ajutați-l, prin meditații, să ajungă la facultate!". Apoi, după alte două săptămâni, a venit Poli Timișoara. Noi n-aveam bani, părinții erau muncitori, bănățenii au venit cu 60.000-70.000 de lei, banii pentru o mașină! 

Tata le-a zis doar atât celor de la Timișoara: „Domnule dragă, dacă veneai mai devreme cu două săptămâni, nici bani nu-mi trebuia, mergea la Timișoara, că era copilul aproape de casă!". Bănățenii au zis ca tata să semneze, chiar dacă erau două "semnături", vor ajunge ei la un acord cu Craiova, dar tata n-a vrut! Craiova i-a dat tatei 10.000 de lei, echivalentul a trei-patru salarii".

În Spania, am întâlnit o cu totul altă viață. Și după un eșec, colegii mă întrebau de ce mă consum atât de tare. Eu le ziceam că e dureros, ei îmi spuneau: "Silviu, gata, s-a terminat! Ieșim la masă, iar de mâine muncim ca să încercăm să învingem etapa viitoare!
- Silviu Lung

9 meciuria adunat Lung la CD Logrones, în ediția 1990/1991, cu care a încheiat sezonul pe locul 10 în Primera Division

419 meciuria adunat goalkeeperul în prima divizie din România, pentru U Craiova, Steaua și Electroputere Craiova

49 de partidea adunat Silviu între buturile roș-albaștrilor în două sezoane, dintre care 13 în CCE

1984este anul în care Lung a ieșit Fotbalistul român al anului în Ancheta GSP

3 titluride campion are Lung, plus alte 6 Cupe ale României

76 de selecțiia adunat la prima reprezentativă, între 1979-1993, participând la Euro 1984 și Coppa del Mondo 1990

Citește și alte știri despre Silviu Lung: 

Silviu Lung despre viața de fotbalist la Craiova în anii '70, teribila finală cu AC Milan și fuga disperată de la Revoluție: „Le puneam apă în pahar lui Oblemenco și Deselnicu”

Silviu Lung, desemnat Legendă GSP: „Un moment deosebit, o recunoaștere a muncii mele de zeci de ani”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
bufnila
bufnila  •  09 Aprilie 2023, 02:07
Postat de creeperno807 pe 08 Aprilie 2023, 22:39

A fost la inchisoare sau a scapat cu suspendare?

https://www.libertatea.ro/sport/silviu-lung-a-abandonat-familia-nitu-dupa-ce-l-a-omorat-pe-capul-familiei-in-accident-rutier-2635360

creeperno807
creeperno807  •  08 Aprilie 2023, 22:39

A fost la inchisoare sau a scapat cu suspendare?

bufnila
bufnila  •  08 Aprilie 2023, 20:49
Postat de mvm1955 pe 08 Aprilie 2023, 19:27

Mai bine ne explica cum a omorat oameni si nu a facut puscarie , in rest e gargara olteneasca !!!!!

si cum i-a prostit pe oamenii aia, caracter de zero bani si el si nevasta-sa

Vezi toate comentariile (12)
Comentează