FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Sînt ca şi scăpaţi! » Judecătoarele de la Înalta Curte au întors "Dosarul Transferurilor" spre rejudecare la Curtea de Apel, inculpaţii au motive de bucurie

Fotomontaj: Lucian Alecu
Fotomontaj: Lucian Alecu

Articol de , - Publicat marti, 21 mai 2013 00:00 / Actualizat marti, 21 mai 2013 00:59

În actualul context, cei 8 "grei" implicaţi în dosar pot profita de noul Cod Penal, care intră în vigoare la 1 februarie 2014: principalul cap de acuzare, înşelăciunea, va fi încadrat la un paragraf care prevede sancţiuni net diminuate, iar faptele vor fi deja prescrise conform noilor reglementări


Orele aşteptării sînt grele pentru inculpaţi. Nu vin la ÎCCJ pentru a-şi primi sentinţa, însă tremură, în diferite zone ale Capitalei, pentru viitor. În schimb, o armată de jurnalişti acaparează ultima instanţă încă de dimineaţă. Dar ora la care se va face pronunţarea e incertă. Judecătoarele se consultă încă de la 9, singura "certitudine" pentru presă pare a fi momentul deciziei în celălalt dosar, Terenurile MApN, 13:00.

La ora stabilită, un puhoi de ziarişti pune stăpînire pe o sală de judecată de la ultimul etaj. Prima surpriză, se dă decizia chiar în Dosarul Transferurilor, curg mesajele "de corectare" către redacţii, inclusiv reacţii demne de Toma Necredinciosul, "poate e vorba de «Transferurile de Terenuri»!". Imediat, completarea: cu o majoritate de 2 la 1, două dintre judecătoare, Corina Jîjîie şi Lucia Rog, casează decizia şi trimit cazul spre rejudecare la Curtea de Apel!

Explozie de bucurie
Reacţia e incredibilă: ţinînd legătura prin telefon cu unii jurnalişti, avocaţii au reacţii euforice. "Bine, băăă, am scăpat!", se aude dintr-un mobil. Imediat, şi inculpaţii răsuflă uşuraţi: Copos izbucneşte în plîns, MM Stoica îşi reactivează Facebookul, fraţii Becali şi Cristi Borcea dau declaraţii la TV. "Am fost încrezător! Oamenii de afaceri din România nu sînt respectaţi, sînt peste 1.500 de angajaţi care depind de mine şi ar fi fost tragic să fiu pedepsit, sacrificat", spune ultimul.

Salvaţi de noul Cod Penal
Ceea ce pare doar euforia momentului e, de fapt, conştientizarea faptului că decizia Înaltei Curţi echivalează realmente cu salvarea din întregul necaz! Iar inculpaţii vor fi ştiind, probabil, asta din discuţiile interminabile cu avocaţii de top implicaţi în dosar!

Explicaţia vine dinspre faptul că, din februarie 2014, dată care aproape sigur va fi atinsă în derularea procesului, vor intra în vigoare reglementările noului Cod Penal. Acesta va veni cu prevederi mai favorabile pe faptele de care sînt învinuiţi cei 8 oameni de fotbal, acestea urmînd să li se aplice.

Concret, cum arată un calcul simplu pe principalul capăt de acuzare, înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave? În actualul Cod Penal, această infracţiune e pedepsită cu închisoare de pînă la 20 de ani. Era punctul forte pe care mizau procurorii. Cu toate acestea, în Noul Cod Penal, pentru înşelăciune se pot dicta maximum 5 ani de închisoare! Iar pentru o asemenea pedeapsă, prescripţia intervine la 5 ani de la comiterea faptei. Prin urmare, cum transferurile incriminate s-au efectuat în perioada 1999-2005, la 1 februarie 2014 acuzaţiile de înşelăciune din Dosarul Transferurilor vor fi prescrise! "În noul context, pericolul de a mai primi pedepse de închisoare cu executare au scăzut considerabil. În cel mai rău caz, vor lua cu suspendare pe acuzaţiile de evaziune fiscală", a comentat un specialist în domeniu.

"Vor să-şi probeze nevinovăţia pînă la final"
Cu toate acestea, inculpaţii nu se bucură neapărat de viitoarele prevederi. "Nu ştiu cum e treaba cu noul Cod Penal. Sincer, nu aş vrea să scap astfel, prin prescriere. Vreau să demonstrăm că sîntem în regulă, să fim achitaţi pe bună dreptate", declară imediat Victor Becali. Mesajul e transmis şi de unul dintre avocaţii din dosar: "Nici unul dintre inculpaţi nu doreşte să invoce prescrierea la momentul cînd se va putea face acest lucru. Fiecare vrea să meargă pînă la capăt cu judecata pentru a-şi dovedi nevinovăţia".


Ce se întîmplă la Curtea de Apel
Cazul se va întoarce la Curtea de Apel pentru rejudecare. Se va forma un complet nou, diferit faţă de cel care i-a condamnat la un total de 40 de ani de închisoare pe cei 8. Iar la Apel se va judeca acum numai pe amănuntele indicate de Înalta Curte, care urmează să prezinte în motivare argumentele pentru hotărîrea adoptată ieri. Completul va putea lua orice decizie, nefiind legat în nici un fel de sentinţele anterioare.

Cheia Neţoiu
Calitatea actuală de deputat a lui Gigi Neţoiu va deschide o problemă interesantă de procedură, care se poate traduce într-un timp mai lung sau mai scurt pînă la o decizie definitivă. Faptul că Neţoiu e parlamentar ar putea întoarce cazul direct la instanţa supremă, pe considerentul că magistraţii de la Curtea de Apel nu ar fi acum competenţi să judece lotul de inculpaţi în care se află Neţoiu. O altă interpretare spune că actuala calitate de deputat nu se ia în calcul, contînd doar statutul lui Neţoiu din momentul comiterii faptelor din dosar. Completul de la Curtea de Apel va trebui să se pronunţe pe această temă înainte de a relua sau nu judecata de la "Transferuri".

Opinia separată ţinea cazul la ÎCCJ
Decizia de ieri a fost adoptată cu un scor de 2-1 în completul de trei judecătoare. Opinia separată i-a aparţinut Laviniei Lefterache. Aceasta opinase că Popescu şi Pădureanu ar trebui achitaţi, pentru că au acoperit deja prejudiciile invocate de procurori. În plus, susţinuse că toate noile înscrisuri solicitate de avocaţi trebuie să fie evaluate tot la ÎCCJ, nefiind necesar ca dosarul să fie returnat la Curtea de Apel. De asemenea, solicitase audierea a trei noi martori: Sică Puşcoci, Dinu Gheorghe şi Mircea Stoenescu.

Îl aşteaptă pe avocatul olandez
Una dintre persoanele-cheie din schema de fraudare invocată de procurori e avocatul olandez Johan Versluis, implicat la o parte dintre transferurile incriminate ca reprezentant al unei companii intermediare către firmele off-shore. Avocaţii intenţionează să solicite şi audierea batavului, a cărui mărturie consideră că poate aduce argumente decisive în favoarea inculpaţilor.


"Sper să se termine totul cu bine. Voi vorbi cu avocatul şi apoi voi da mai multe declaraţii"
Gică Popescu

"Mi se pare soluţia cea mai corectă. Mult mai avantajos era să fim achitaţi, dar e mai bine aşa, trebuie să demonstrăm că sîntem nevinovaţi"
Victor Becali

"Copos a fost condamnat pentru o faptă pentru care nu e trimis în judecată! Iar prejudiciul a fost stabilit de Garda Financiară, subordonată ANAF, instituţie care se numără printre părţile civile din dosar! Acum, expertiza va trebui făcută de un expert independent"
Ion Cazacu, avocat Copos/Pădureanu

"Am demonstrat cu documente, dar şi cu declaraţiile martorilor că sînt nevinovat. Eu voi încerca să-mi diminuez cît mai mult afacerile din România. Familia mea a suferit enorm. Tatăl meu a făcut infarct, are 5 bypassuri după verdictul din noiembrie"
Cristi Borcea

"Procesul va continua şi rezist în continuare, mai ales că mă ştiu nevinovat. Dacă eram vinovat mă condamnau din prima, dar aşa, probabil pentru ceva probleme în acte, nu le-aş spune neregularităţi, instanţa a decis să nu îmi dea cu executare"
Jean Pădureanu

"Procuratura trebuie să dovedească lipsa banilor. Nu pot să-mi dea mie 8 ani de închisoare pe presupuneri şi bănuieli. Vreau să duc la capăt acest proces şi să-mi dovedesc nevinovăţia"
Ioan Becali

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (39)
harison
harison  •  21 Mai 2013, 19:52
Postat de otelul88 pe 21 Mai 2013, 12:53

Cum draq se face ca pe Becali l-au bagat la puscarie si mafiotii astia scapa???De ce scapa,au cumva 3 coaie?Daca tot ati inceput cu bagatul la parnaie macar bagatii pe toti,nu unu plateste si ceilalti scapa.

E clar ca gigi nu e sfant a facut si el multe,dar e mic copil comparat cu astea.

bad75
bad75  •  21 Mai 2013, 16:14

Cu justitia asta vrem in europa? Rusinos,nu am cuvinte pentru ce se intampla in tara asta.

torque1981
torque1981  •  21 Mai 2013, 13:56

RUSINE "JUSTITIEI" - vorba vine justitie - angajati ai mafiei romanesti.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează