FOTBAL  »  Superliga  »  ANTRENORI

Ei sunt pelerinii Ligii 1 » Radiografia situației din primul eșalon al fotbalului intern: cel mai longeviv antrenor și cel mai răbdător patron

Edi Iordănescu (stânga), unul dintre „pelerinii” Ligii 1 // foto: Imago Images
Edi Iordănescu (stânga), unul dintre „pelerinii” Ligii 1 // foto: Imago Images

Articol de , - Publicat joi, 18 noiembrie 2021 10:52 / Actualizat joi, 18 noiembrie 2021 11:10

În ultimele 5 sezoane de Liga 1, Mihai Teja, Eugen Neagoe și Edi Iordănescu au schimbat cele mai multe cluburi din Liga 1, fiecare dintre ei având mandate la 4 echipe diferite.

Au apus vremurile în care antrenorilor li se dădea timp să creeze echipe după bunul plac. După plecarea lui Sir Alex Ferguson de la Manchester United nu au mai existat formații importante care să ofere tehnicienilor o continuitate mare, care să se întindă pe ani buni.

Pierderea vestiarului, disputele cu conducerea și, cel mai des, lipsa rezultatelor i-au făcut pe conducătorii cluburilor să schimbe tot mai des numele de pe băncile tehnice ale echipelor.

De partea cui s-a dat MM Stoica în conflictul Becali - Iordănescu: „Băi, dacă se ceartă cu tine, eu nu mai stau cu el!”
FCSB
De partea cui s-a dat MM Stoica în conflictul Becali - Iordănescu: „Băi, dacă se ceartă cu tine, eu nu mai stau cu el!”

În Liga 1, schimbările de antrenor se află la cote și mai alarmante. Deși în ultimii ani au apărut tot mai puține nume noi în rândul antrenorilor, cluburile aleg să demită din funcție antrenorul actual pentru a porni la drum cu un alt tehnician, de multe ori demis de la fosta echipă tot din cauza rezultatelor.

Situația antrenorilor din Liga 1 

Gazeta a analizat situația tehnicienilor din campionatul nostru, prezentând o radiografie a acestora în ultimele 5 sezoane din Liga 1.

Sâmbătă, prin debutul lui Trică, numărul antrenorilor care au apucat cel puțin un meci pe banca unei echipe de Liga 1 va ajunge la 80. Dintre aceștia, doar 10 au fost străini: Devis Mangia, Marinos Ouzounidis, Dusan Uhrin, Cristiano Bergodi, Ruben Albes, Ruben Barrera, Jorge Costa, Nicolo Napoli, Toni Conceicao și Dario Bonneti.

Valeriu Iftime, cel mai răbdător patron

Dintre toate echipele care au avut continuitate în Liga 1 de-a lungul ultimelor 5 sezoane, FC Botoșani a fost formația care a făcut cele mai puține schimbări pe banca tehnică, doar 3. După experiențele cu Costel Enache și Liviu Ciobotariu, moldovenii l-au instalat pe Marius Croitoru pe bancă la începutul sezonului 2019-2020, păstrându-l până în ziua de astăzi.

Aceștia au arătat cât de importantă este continuitatea antrenorilor pe banca tehnică. Deși nu au făcut transferuri răsunătoare și nu au aruncat cu bani pe jucători, botoșănenii au avut rezultate bune cu Croitoru pe bancă, prinzând play-off-ul în ultimele două campionate.

La polul opus se află Dinamo. Criza în care se adâncește clubul din Ștefan cel Mare s-a văzut și pe bancă, unde antrenorii au fost schimbați într-o mare veselie.

De la începutul sezonului 2017- 2018, oficialii roș-albilor au făcut nu mai puțin de 17 modificări, deși numele vehiculate au fost cam aceleași. În loc să aleagă un tehnician căruia să-i ofere continuitate, șefii „câinilor” au recurs la o tactică dubioasă: Mulțescu, Contra, Rednic și Uhrin au prins câte 2 mandate pe banca „câinilor”.

Călători prin Liga 1

În ceea ce privește antrenorii care în ultimele 5 sezoane au schimbat mai multe echipe, topul este condus de Mihai Teja, Edward Iordănescu și Eugen Neagoe, care au schimbat 4 formații diferite.

De asemenea, există 11 antrenori care în ultimele 5 sezoane au condus cel puțin 3 echipe din Liga 1. Deși s-au despărțit de fostele formații, aceștia au beneficiat de încrederea altor cluburi, care i-au pus rapid în funcție.

Tehnicienii din Liga 1 care au schimbat cel puțin 3 cluburi diferite în ultimele 5 sezoane

AntrenorNumăr echipeFormațiile antrenate
Mihai Teja4Gaz Metan, FCSB, Iași, Voluntari
Edward Iordănescu4Astra, Gaz Metan, CFR, FCSB
Eugen Neagoe4Sepsi, Dinamo, Hermannstadt, Astra 
Vasile Miriuță3Chiajna, Dinamo, Hermannstadt
Costel Enache3Botoșani, Astra, Hermannstadt
Bogdan Andone3FCSB, Astra, Voluntari
Cristiano Bergodi3Craiova, Voluntari, Sepsi
Mircea Rednic3Dinamo, Iași, Viitorul
Ionuț Badea3Chiajna, Astra, Argeș
Dan Alexa3Chiajna, Dunărea Călărași, Astra
Liviu Ciobotariu3Botoșani, Hermannstadt, Voluntari

Când vine vorba despre tehnicienii cu mai multe mandate la același club, se remarcă Dan Petrescu și Corneliu Papură. Fiecare dintre aceștia a avut 3 mandate diferite la CFR, respectiv CSU Craiova.

Hermannstadt și Dinamo, record de schimbări într-un sezon 

Echipele care au avut cel mai mare număr de antrenori într-un singur sezon sunt Hermannstadt, în sezonul 2019-2020, și Dinamo, de două ori, în sezoanele 2019-2020 și 2020-2021, cu câte 5 modificări fiecare.

Modificări-record pe banca tehnică

EchipăSezonAntrenori
Hermannstadt2019-2020Costel Enache, Eugen Beza, Eugen Neagoe, Vasile Miriuță, Ruben Albes
Dinamo2019-2020Eugen Neagoe, Sebastian Moga, Dusan Uhrin, Adrian Mihalcea, Gheorghe Mulțescu
Dinamo2019-2020Gheorghe Mulțescu, Cosmin Contra, Ionel Gane, Gheorghe Mulțescu, Dusan Uhrin

Balint cel mai longeviv, Iordănescu și Petrescu cei mai activi 

Topul celor mai longevivi tehnicieni este dominat de Laszlo Balint, care o conduce pe UTA încă de când echipa era în Liga 2. La nivelul primei divizii, cele mai lungi mandate până în prezent le au Croitoru și Săndoi. De altfel, în momentul actual există doar 5 antrenori instalați înainte de anul 2021 care se află și acum pe banca echipei respective. 

Când vine vorba despre cei mai activi antrenori, Edward Iordănescu și Dan Petrescu se clasează pe primele două locuri. Cei doi au prins meciuri pe banca tehnică a echipelor din Liga 1 în fiecare dintre ultimele 5 sezoane. Diferența este că Iordănescu a trecut pe la 4 echipe diferite, în timp ce Dan Petrescu a antrenat-o doar pe CFR.

Top 5 cei mai longevivi antrenori din Liga 1

AntrenorEchipăData instalării
1. Laszlo BalintUTA23.05.2019
2. Marius CroitoruBotoșani4.06.2019
3. Emil SăndoiChindia30.06.2020
4. Alexandru PeliciMioveni28.10.2020
5. Ianovschi + PrepelițăFC Argeș30.12.2020

Campioana, 4 antrenori, 5 schimbări în sezoanele de titlu

CFR a păstrat o oarecare constanță pe banca tehnică, făcând doar 5 schimbări în cele 4 sezoane în care a luat campionatul. Interesant este că fiecare dintre aceste sezoane se leagă de numele lui Dan Petrescu, care a contribuit la fiecare titlu câștigat.

Antrenorii care au stat pe bancă la CFR în precedentele 4 sezoane în care au câștigat titlul:

  • 2017-2018: Dan Petrescu - 36 meciuri 
  • 2018-2019: Edward Iordănescu - 1 meci, Toni Conceicao - 23 de meciuri, Alin Minteuan - 4 meciuri, Dan Petrescu - 8 meciuri 
  • 2019-2020: Dan Petrescu - 36 de meciuri 
  • 2020-2021: Dan Petrescu - 11 meciuri, Edward Iordănescu - 29 de meciuri

Top meciuri în ultimele 5 sezoane în Liga 1:

  1. Hagi - 126 
  2. Teja - 119 
  3. Ed. Iordănescu - 116 
  4. Dan Petrescu - 99 
  5. E. Neagoe - 96

VIDEO » Gigi Becali le-a citit jurnaliștilor ultimul mesaj trimis lui Edi Iordănescu: „Cum să faci așa ceva?”

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează