FOTBAL  »  Superliga  »  COMENTARIU

Smulgînd şalul de pe pianul curvelor

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 mai 2010 00:00

De ceva vreme, mai ales de cînd e bolnav, Fănuş Neagu nu mai scrie sport. Aşa a renunţat marele scriitor, proprietarul unui verb nepereche, şi la rubrica din Gazetă. Pe neaşteptate însă, m-a sunat alaltăieri, anunţîndu-mă că "am un text pentru voi şi m-aş bucura să-l publicaţi!". Fireşte că-l publicăm, nu fără a observa că, deşi ţintuit la pat, ilustrul romancier n-a rămas indiferent la ce se întîmplă cu Steaua, echipă pe care a preţuit-o mereu, dar n-a iubit-o niciodată. Dacă alte voci mai pot fi ignorate, cea a lui Fănuş Neagu chiar trebuie ascultată.
Ovidiu Ioaniţoaia

 

Smulgînd şalul de pe pianul curvelor
Ziarele aduc vestea că generalul Gabriel Oprea scoate echipa Steaua din Ghencea. Nu-mi vine să cred acest act de nebunie totală. Ar fi ca şi cum ai muta Vîrful cu Dor din Bucegi lîngă pîrîul Vedea sau Voroneţul din Moldova lui Ştefan lîngă Călmăţuiul de Brăila. Generalul Oprea şi-o fi închipuind că sîntem încremeniţi de uimire şi înlemniţi de spaimă. Că ne clănţănesc dinţii în gură de frică şi că privim la el ca la o carabină cu ţeava brună şi glonţul pe nări. Nu, tovarăşu' gradu' cel plin de decoraţii pentru voinicie, sîntem calmi, palid de calmi, iar eu socotesc gestul matale de a scoate Steaua din cuibul ei de istorie glorioasă la fel de haiducesc ca acela al unui plutonier beat care ar smulge şalul de pe pianul curvelor dintr-un bordel.


De unde şi pînă unde, domnule Oprea, te crezi leul protector (sau poate leul ucigaş?) al celei mai titrate echipe de fotbal din România?! Mult călitule luptător pe fronturile din Irak şi Afganistan (popoare cu care, nu-i aşa, ne aflăm în vrăjmăşie istorică de mii de ani), de ce nu stai matale să-ţi vezi de cele treburi sunătoare şi pline de luciri? În loc să odihneşti cuminte în ale 7 (şapte) case pe care le ai în Bucureşti, Voluntari şi Predeal, prefirînd printre deşte bijuterii de aur şi pietre preţioase sau numărînd mormanele de bani adunaţi firfiric cu firfiric din solda de oştean, te dai faţă de noi plin de îndrăzneala celor 7 (şapte) contra Tebei. Iartă-mă, n-am vrut să te încurc, dar am apelat la titlul celebrei piese numai ca să susţin simetria cifrei 7, despre care sînt convins că ştii ce virtuţi posedă. Vrei, probabil, să te luăm de viteaz în piele de tigru. Fie! Eşti aproape la fel de mare ca Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga = Mobutu Războinicul care merge din victorie în victorie fără ca nimeni să-l poată opri. Te rog, fă-mi hatîrul şi anunţă-l pe prietenul dumitale de trădare, Anghel Iordănescu, să n-o mai facă pe prostul cu noi cum că îl doare în adîncul sufletului hotărîrea pe care ai luat-o fără să-l consulţi, pentru că vom sfîrşi foarte repede prin a-l lua de prost autentic.

Fănuş Neagu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (112)
 •  25 Mai 2010, 01:01

bravo fanus neagu

 •  23 Mai 2010, 13:03

A propos de Bd. Basarabia ! De ce aşa si nu Bd.Muncii, de ce Strada Mareşal Constantin Prezan şi nu Aleea Trandafirilor. Nu mai ştim ce e muncă în România, nu mai ştim de trandafiri.Au ajuns actualii guvernanţi mai răi chiar decît cei din 1950 care schimbat-au numele de HERĂSTRĂU în "Parcul de cultură şi odihnă I.V.STALIN".Dar ăia măcar erau cu sovieticii pe cap(vezi şi personajul lui Fănuş Neagu)dar cei de astăzi DE CE AŞA?

 •  23 Mai 2010, 12:35

Mi-a plăcut chestia cu plutonierul.Seamănă teribil cu personajul interpretat de maestru în celebrul "CRUCEA DE PIATRĂ". O dovadă a erudiţiei domniei sale este aducerea printre noi a marelui poet georgian Şota RUSTAVELI cu al său poem " VITEAZUL ÎN PIELE DE TIGRU". Cît despre metaforă...inegalabil în literatura română. Cu băutura...,mai "langsam" prieteni! . "In vino veritas" , au spus şi Păstorel , şi Hemingway, şi Villo

Vezi toate comentariile (112)
Comentează