FOTBAL  »  Superliga  »  CORESPONDENŢĂ DE LA COSMIN BRUJAN (QUINTA DO PINHEIRO)

Specialist în fotbalul românesc

Articol de - Publicat marti, 29 ianuarie 2008 00:00

Federico Nombre Rosa este actualmente antrenor secund la Pandurii. Fost internaţional portughez, Federico este pus la punct cu date despre fotbalul românesc, el cunoscînd foarte multe încă din vremea de cînd era jucător. A jucat fotbal profesionist 21 de ani, a început fotbalul la Lisabona unde a evoluat pentru două echipe. La vîrsta de 21 de ani a debutat la Benfica unde a jucat patru sezoane, a câştigat cam totul, cupe şi campionate. Apoi a mai evoluat opt ani la Boavista, încă un an la Guimaraes, şi ultimii doi la Estrela Amadora. Federico a fost selecţionat în prima reprezentativă a Portugaliei unde a jucat în 20 de meciuri, punctînd şi şase selecţii în reprezentativa olimpică. Cele mai reprezentative meciuri sunt cele de la Mondialul din 1986 din Mexic.

Ştie de noi

Federico Nombre Rosa a jucat fundaş central. Avînd mulţi ani de fotbal în spate, actualul secund al gorjenilor s-a confruntat şi cu fotbalul românesc într-un meci de urîtă amintire pentru Universitatea Craiova la începutul anilor 80. “Am jucat o semifinală de cupă europeană pe cînd evoluam la Benfica împotriva Universităţii Craiova, atunci am şi jucat finala UEFA. A fost 0-0 la Lisabona şi 1-1 la Craiova. L-am remarcat atunci pe Balaci, un jucător fenomenal, fantastic. Şi atacantul Cămătaru era foarte bun, ce să mai, am avut două meciuri grele cu ei. Îmi pare rău, am auzit că Crişan a murit, şi ce ghinion a avut când a şutat în transversală. Îmi aduc aminte, era în meciul de la Craiova, iar eu atunci nu am jucat, am fost rezervă. Mai era şi portarul înalt, Lung, parcă, bun portar. A trecut ceva timp, dar îmi amintesc”, a declarat Federico Nombre Rosa.

Actualul antrenor al pandurilor mai ştie şi alte chestiuni legate de fotbalul românesc. “Îmi aduc aminte de finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 câştigată de Steaua. Erau jucători buni atunci, Lăcătuş sau Piţurcă. Pentru mine cea mai reprezentativă echipă din România, este Steaua Bucureşti. De acolo a plecat Hagi, un jucător magnific, foarte bun. Îl mai ştiu şi pe Timofte, iar un jucător român bun, l-am avut ca adversar”, a mai spus Federico. Acesta trage o concluzie: “România a avut tot timpul jucători buni”.

“Ne facem tari”

La prezentarea staff-ului tehnic, principalul Teixeira l-a prezentat pe Federico drept “mîna mea a dreaptă”. Şi cum era normal, după trei săptămîni de camntonament, secundul şi-a dat seama asupra valorii jucătorilor români din vechea gardă. "Am văzut jucători români buni. Cred că în această iarnă echipa s-a întărit cu venirea acestor jucători brazilieni şi portughezi, iar din retur o să avem o echipă bună care va practica un fotbal de calitate. Sunt optimist şi am încredere că ne vom atinge obiectivele. Nu ştiam nimic de Pandurii, a fost o surpriză pentru mine. Ne va fi bine, chiar dacă la început m-am temut. Am deplină încredere că vom reuşi, sînt convins că nu vom retrograda”, a continuat Federico Nombre Rosa.

Crede în obiectiv

În viziunea secundului de la Pandurii, fotbalul este acelaşi orinde s-ar juca, aşa că nu vor exista probleme pentru a se adapta în ţara noastră. “Dificil este orice lucru pe care îl faci în fotbal. România are un fotbal pe care nu-l cunosc, dar mă gândesc că în toată lumea fotbalul e la fel. Trebui să muncim, cu multă atenţie, concentrare şi respect vom forma un grup puternic. Nu ştiu dacă este o provocare, poate o este o încercare. Totul este o provocare oriunde te-ai duce. Din asta trăieşti, din provocări”, a mai spus Nombre Rosa. Secundul gorjenilor aşteaptă momentul debutului la Târgu Jiu, acolo unbde speră să reuşească alături de cel cu care a lucrat în ultimii ani. “Fotbalul înseamnă rezultate. Dacă obţii rezultate bune, lumea o să fie alături de noi. Publicul e şi normal îşi doreşte ca echipa favorită să cîştige, aşa şi noi. Am lucrat de mult cu Teixeira, am mai fost secundul lui şi atunci cînd a venit oferta pentru el a venit şi pentru mine. Am venit cu inima deschisă să ajut Pandurii cu tot ce pot. Am multă experienţă în spate, iar dacă fiecare ajută această echipă cu puţin, la final vom reuşi să facem un întreg. Aceasta este şi baza fotbalului, unitate şi muncă, iar rezultatele vor veni”, a mai spus Nombre Rosa.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează