FOTBAL  »  Superliga  »  GIGI DUPĂ GRATII

Spovedanie-denunţ! » Prima apariţie a lui Becali după încarcerare: a fost audiat în cazul "Valiza"

Cu un manual de drept penal în mîinile încătuşate, Becali a părăsit Înalta Curte şi va aştepta din Penitenciarul Rahova sentinţa în Dosarul Valiza
Cu un manual de drept penal în mîinile încătuşate, Becali a părăsit Înalta Curte şi va aştepta din Penitenciarul Rahova sentinţa în Dosarul Valiza

Articol de , - Publicat marti, 28 mai 2013 00:00 / Actualizat marti, 28 mai 2013 10:45

Patronul Stelei a făcut un show memorabil în faţa completului de 5 judecători care l-a condamnat în Dosarul Terenurilor: printre glume şi înţepături, a recunoscut falsul făcut în acte şi a luat asupra lui vina celorlalţi inculpaţi

Înalta Curte e sub asediu la 9 dimineaţa, jurnaliştii escaladează zidurile cu sîrmă ghimpată. Victor Piţurcă vine în premieră la ÎCCJ, apare şi Teia Sponte. Apoi susţinătorii: MM Stoica, Valeriu Argăseală, Virgil Becali, Leo Strizu. Poliţia barează cu două dube locul debarcării lui Becali, care îşi face simţită prezenţa printr-un rîs zgomotos, repetat.

După aproape două ore e scos din dubă şi dus direct în sală. Într-un costum gri cu dungi albe, cravată roşie şi batistă la piept, schimonosit, cu părul parcă mai alb. La ora 13 începe audierea: Becali e singurul care vrea să vorbească!

"Jean era blătuitorul blătuitorilor"
Începe jovial, "Ce faceţi, dom' procuror?", şi zîmbeşte larg. "Plecarea mea din ţară a dezamăgit mulţi oameni. Să vă explic: m-am dus să mă rog şi să mă relaxez, să mă reculeg 2-3 zile înainte de eventuala condamnare". E întors din drum de Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, una din cele 5 judecătoare care l-au condamnat în dosarul Terenurilor MApN!

"Doamnă, nu vă port pică. Vă zic adevărul. În 2006, înainte de meciul lor cu Rapid, le-am promis bistriţenilor 5.000 euro la egal şi 10.000 la victorie. L-am sunat pe Horoba, ei tot refuzau. Ştiţi şi voi că Jean era blătuitorul blătuitorilor, mai fusese şi la Rapid, mă gîndeam la ceva necurat!"

Şi-a asumat vina în cazurile Piţi, Ciul şi Sponte!
Se leagă de egalul cu Gloria Buzău, "dacă aş fi vrut blaturi, nu făceam 1-1 cu o echipă în care băgam milioane de euro". Scăparea e taxată de procuror: "Domnule Becali, în ultima etapă, în acelaşi timp cu meciul U Cluj - CFR, jucaţi cu Buzăul...". "M-aţi prins!", barează Gigi, încurcat. "Pot să fiu acţionar la zeci de echipe, doar să nu fiu majoritar!".

Explică şi cazul U Cluj. Pe scurt, "am vorbit cu Doboş, le-am propus banii, să fie doar dacă nu pierd. A fost doar o propunere!". Îl apără pe Sponte, "eu l-am sfătuit să zică de bani că sînt pentru cumpărarea unui teren". Şi pe avocata Ciul, şi pe Piţurcă, acuzaţi de complicitate în falsul din documente!

"Nu m-am hotărît" şi avocaţi făcuţi praf
Becali spune, mai întîi, că l-a pus pe Piţurcă să semneze actele făcute pentru a acoperi cumpărarea terenului din Cluj. Apoi, declară că selecţionerul nu ştia ce a semnat! "Hotărîţi-vă, domnule Becali!", spune Mircea Duţu, avocatul lui Piţi. "Nu ştiu, dom'le, nu m-am hotărît. Aşa sînt eu. Bine, nu mai ţin minte", spune Gigi.

E taxat de procuror, "A adresat injurii magistraţilor. El nu are lege: a ameninţat procurorul, a încercat să facă tîrguri cu judecătorii!". Gigi se răzbună pe avocaţi: "Eu am şanse să repar ce au făcut avocaţii mei. Şanse mici, dar le joc. Doamna Stanciu, nu ştiu ce le faceţi: cînd ies de la judecată, sînt mîndri şi fericiţi după ce îi lăudaţi!".

"Steaua nu mai e Steaua fără mine"
Ultimul cuvînt e, în cazul lui Gigi, o prelegere de jumătate de oră. "De cînd am intrat eu în fotbal s-a făcut curăţenie. Am vîndut aer şi am adus 80 de milioane de euro. Dumnezeu mă iubeşte şi m-a ascultat. Am vrut în Ligă şi Real Madrid, la prima participare am căzut cu Real. Sînt copilul vitreg al României. Steaua nu poate fi Steaua fără mine. România pierde 100 de milioane de euro cu asta. Trei copii nu vor să meargă la şcoală. Pur şi simplu nu mai vor! Nu mai dezvolt, îmi vine să plîng".

Gigi iese din sală încadrat de cinci poliţişti, îşi face cruce încătuşat. Verdictul e amînat pentru 4 iunie!

Ce reprezintă dosarul " Valiza"
Gigi Becali e acuzat de dare de mită în cazul promisiunii de premiere a fotbaliştilor de la Gloria Bistriţa în 2006 şi U Cluj în 2008. În primul caz, cîte 5.000 de euro în caz de egal şi 10.000 pentru o victorie cu Rapid. În cazul U Cluj, le-a promis "şepcilor" 1.700.000 de euro pentru a încurca CFR-ul în ultima etapă. După ce Teia Sponte a fost reţinut avînd suma de bani, procurorii l-au acuzat pe Becali că ar fi antedatat acte ce sugerau că suma de bani era menită cumpărării unui teren în Cluj.

"Sînt de acord cu o eventuală condamnare a domnului Becali în cazul falsului în acte. Ar urma să primească doar 2 ani de închisoare cu suspendare şi nu i-ar afecta actuala condamnare" (Florin Şurghie, avocat Gigi Becali)

4 declaraţii marca Gigi:

"Vor să vină 20 de călugări de la Muntele Athos să-i ceară preşedintelui Băsescu graţierea mea"

"În 2008, Breitner, neamţul, mi-a zis că la ei, în ultimele 3 etape, sînt acceptate premierile. Acum trei zile, el era la finala Ligii, eu - în celulă!"

"Doamna judecător, ce contează că am ieşit pe 2, după CFR? I-am bătut pe Galatasaray în tur preliminar şi am luat oricum mai mulţi bani decît luam în cazul calificării directe"

"Hai să schimbăm declaraţia! Puneţi «am antedatat», nu «am falsificat», sună mai bine, poate nu mă condamnaţi"

3 dueluri Becali - Livia Doina Stanciu

- Stanciu: "Aveţi gumă în gură, domnule Becali?". "Nu, doamnă! Medicament". Stanciu: "Finalizaţi medicamentul!".

- Becali: "Doamnă preşedinte, să ştiţi că fac acum încercări să mai atrag un judecător de partea mea. Să fie 3-2. Că doi sînt cu mine, i-am trecut deja pe pomelnic. La familie!". Stanciu: "Nu vreau să ştiu pe ce pomelnic i-aţi trecut pe ceilalţi 3!".

- Stanciu: "Ce aţi fi făcut dacă venea altul să vă premieze jucătorii?". "Doamnă... Păi eu sînt Becali!".

CIFRELE DOSARULUI VALIZA
- 1,7 milioane euro a promis patronul Stelei fotbaliştilor de la "U" Cluj, în mai 2008, înaintea partidei acestora cu CFR
- 3 instanţe au fost implicate în judecarea Dosarului Valiza: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea de Apel Cluj şi Curtea Constituţională
- 35 de termene s-au consumat pînă acum în acest caz, în perioada mai 2008 - mai 2013
- 9 învinuiţi apar în rechizitoriul procurorilor DNA: printre ei, Victor Piţurcă, acuzat de favorizarea infractorului, şi  Teia Sponte, acuzat de complicitate la dare de mită
- 2-1 a fost rezultatul votului prin care ÎCCJ l-a achitat pe Becali în acest dosar în aprilie 2012. Procurorii au făcut recurs

CIFRELE ZILEI DE IERI
- 100 minute a stat Gigi Becali în duba parcată la Înalta Curte şi cu care a fost adus de la Penitenciarul Rahova, înainte de a intra în sala de judecată
- 2 ani cu suspendare a fost pedeapsa cerută de procurori pentru faptele de care sînt acuzaţi Victor Piţurcă şi Teia Sponte, 4 ani de închisoare cu executare pentru Becali
- 131 minute a durat mărturia lui Becali în faţa instanţei, timp în care a stîrnit zîmbete prin dialogurile cu judecătoarele şi a şocat prin confesiunea în care s-a autodenunţat
- 6 ore a durat şedinţa de judecată de ieri, fără pauză
- 9 zile au trecut de cînd patronul Stelei se află în Penitenciarul Rahova, condamnat la 3 ani de închisoare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (31)
larisa_i
larisa_i  •  28 Mai 2013, 13:44

a, uitasem sa precizez: echipele carora Becali a vrut sa le dea bani sa joace corect, au avut demnitatea si l-au refuzat, ba mai mult l-au dat in gat, pentru ca ele primisera deja bani de la CFR SA NU JOACE CORECT si daca se poate, sa-l compromita si pe Becali, ca doar hotul striga "hotii"

larisa_i
larisa_i  •  28 Mai 2013, 12:41

dreptate balcanica: deci cfr a furat de-a rupt ani la rand cu arbitrii si dand bani adversarelor ca sa NU JOACE CORECT, iar in final Becali e bagat la inchisoare pentru ca a vrut sa dea bani unor echipe SA JOACE CORECT.

cristid.
cristid.  •  28 Mai 2013, 12:23

Dupa meci si petrecerea din Piata Constitutiei, sunteti asteptati in clubul Panic, la petrecerea suporterilor: www.facebook.com/events/511656982233674/ PS: STEAUA LIBERA ! Becali la inchisoare !

Vezi toate comentariile (31)
Comentează