FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

STEAUA » Mai jos nu se poate » Patron-antrenor, anti-trecut şi un pic de umor

Articol de - Publicat duminica, 26 iunie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 26 iunie 2011 10:27

Steaua este într-un moment de cotitură al istoriei sale: se pregăteşte să părăsească stadionul pe care cei mai mulţi dintre milioanele de fani de acum ai echipei au plîns de bucurie la capătul unor meciuri de legendă şi s-au îndrăgostit definitiv de culorile roş-albastre.

Plecarea Stelei din Ghencea vine la capătul unei perioade în care singurul zîmbet pe feţele suporterilor a fost adus de Cupa recent cîştigată în faţa lui Dinamo. În ultimii 5 ani însă, contraperformanţele au fost multe, iar scandalurile s-au înmulţit, avîndu-l mai mereu în prim-plan pe Gigi Becali.

Acum, Steaua încearcă să se ridice de la podea. Pare a avea o strategie coerentă, a transferat mulţi jucători în acest intersezon, iar patronul dă semne că s-ar implica mai puţin la echipă, din moment ce antrenorul şi achiziţiile au fost decise de managerul MM Stoica. Va dura însă liniştea? Totul depinde, ca în ultimii ani, de Becali. Gsp.ro va analiza, într-o serie de articole, cauzele care au transformat-o pe Steaua din ”fosta cîştigătoare a Cupei Campionilor” în ”echipa controversatului Gigi Becali”, un club care trăieşte, se dezvoltă sau regresează în funcţie de toanele patronului.

Partea I: Episodul 1 - Imagine făcută ţăndări, istorie tîrîtă prin scandaluri
Partea II: Episoadele 2, 3, 4 - Aşa a fost pînă acum. Pariază cineva pe un Gigi schimbat în bine?
Partea III: Episoadele 5, 6, 7 - Modelul haosului perfect: 7 antrenori, 35 de jucători. Cum va fi în noul sezon?

Iată ultimele trei episoade:

Episodul 8 - Antrenor din lojă
În cei 8 ani şi jumătate de la preluarea echipei, nu puţine au fost momentele în care Gigi Becali a încercat să se implice în alcătuirea echipei.

Cum făcea acest lucru? Simplu. În timpul intervenţiilor sale la emisiunile TV, patronul Stelei anunţa în direct ce îşi doreşte de la tehnicianul său. ”Dacă Rădoi nu joacă fundaş la marcaj, Hagi să plece!”, ”Bagă-l pe Brandan pe stînga” şi ”N-ai voie să-l ţii pe Bănel rezervă” sînt doar cîteva exemple.

Oli l-a temperat, Bergodi l-a enervat
Fiecare tehnician a încercat într-un mod sau altul să-şi creioneze primul ”11” fără a fi influenţat de acesta. Cel mai inventiv a fost cu siguranţă Cosmin Olăroiu, care a acceptat de fiecare dată discuţiile despe titulari. Ce nu ştia patronul era că Oli folosea un şiretlic.

Dacă Gigi Becali îl sfătuia să introducă un jucător pe care nu şi-l dorea în primul ”11”, atunci îi spunea că acesta este accidentat sau îi explica de ce ar fi mai bine să joace celălalt. Mai mult, dacă jucătorul intrat în discuţie era preferat şi de antrenor, acesta îl lăsa să creadă pe patron că ar fi fost ideea lui şi chiar îl felicita.

La polul opus se află Cristiano Bergodi. La pauza meciului de Europa League cu Sheriff Tiraspol, Becali a coborît din lojă pentru a discuta la vestiar cu echipa. Nervos că este întrerupt, italianul l-a dat afară. Imediat după meci, acesta a fost anunţat că nu mai este tehnicianul echipei.

Cum sunau sfaturile patronului:
- ”Surdu trebuie să fie titular”
- ”Gardoş n-are cum să lipsească”
- ”Echipa trebuie alcătuită în jurul lui Dayro”
- ”Tătăruşanu va fi căpitanul de acum înainte”
- ”Am dat 2 milioane jumătate pe Dayro şi e rezervă?”
- ”Să nu-l mai văd pe Boştină titular”
- ”M-am convins eu şi cu Maicon ăsta”

Episodul 9 - Fostele glorii au fost îndepărtate
Numele mari din istorie nu se mai regăsesc acum în club. Fostul fundaş al ”roş-albaştrilor”, Valeriu Răchită, a şocat cu o declaraţie recentă: ”Asta nu e Steaua, eu am jucat la Steaua adevărată!”.

În ultimii ani, clubul n-a mai organizat nici un eveniment pentru a sărbători cel mai important trofeu din istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor din 1986. Au existat promisiuni pentru un meci demonstrativ şi chiar un meci de retragere pentru Marius Lăcătuş, dar nici unul nu s-a realizat.

Căpitanul Stelei din anii 80, Tudorel Stoica, este dezamăgit însă de modul în care sînt trataţi jucătorii emblematici ai clubului de către conducere: ”Cea mai mare tristeţe este că sînt atacate fostele glorii. Văd că Gigi a început să se ia şi de oamenii care au făcut istorie nu numai la Steaua, ci în tot fotbalul românesc. Sînt oameni care şi-au rupt picioarele pe terenul de fotbal mulţi ani de zile. E urît ce se întîmplă”.

"Rău necesar"
La început, ieşirile sale au fost trecute cu vederea. Steaua cîştigase două titluri şi ratase în ultimele minute calificarea în finala Europa League. Emerich Ienei, singurul tehnician care a cîştigat Cupa Campionilor cu o echipă din România, spunea: "Ar fi bine să rămînă, dar trebuie să-şi corijeze comportamentul. E un rău necesar pentru Steaua".

Acum, deşi este patronul echipei, Gigi Becali nu a fost invitat la sărbătoarea în cinstea celor 25 de ani de la triumful din finala Cupei Campionilor. Mai mult, a avut o reacţie şocantă după ce a aflat că jucătorii care au adus trofeul la Bucureşti au fost decoraţi: ”Mai bine ministerul scădea chiria la stadion! Oricum, ce legătură e între Steaua de acum şi cea din '86? Nici una!”.

Nu ştia marcatorii de la Sevilla
Patronul Stelei a şocat în momentul în care a fost prins în ofsaid de ziarişti. Întrebat care sînt marcatorii din finala cîştigată de Steaua în faţa Barcelonei în 1986, s-a bîlbîit: "Nu mai ţin minte, trebuie să mă documentez. Am plîns de bucurie cînd a apărat Duckadam. A ratat parcă Belodedici... Am uitat", spunea Becali în 2003, la cîteva luni după ce preluase echipa.

1 legendă a clubului activează în acest moment la Steaua: Helmuth Duckadam, preşedinte

Alte nume mari ale Stelei care s-au aflat în conflict cu Gigi Becali:
- Ladislau Boloni
- Liţă Dumitru
- Gică Hagi
- Gabi Balint
- Emeric Ienei
- Anghel Iordănescu
- Victor Piţurcă

Episodul 10 - Ţinta ironiilor
Gigi Becali e un personaj aparte pentru fotbalul românesc, unul care nu are cum să te lase indiferent.

Reacţiile sale nu sînt întotdeauna apreciate, dar de cele mai multe ori stîrnesc amuzamentul, fie că vorbim de fani ai rivalelor sau de fani ai Stelei. Pînă la urmă, ce alt patron de club ar ieşi în faţă şi ar spune: "Eu n-am fost cioban, ci patron de oi"? :D

Iată cîteva dintre cele mai reuşite bancuri cu Gigi Becali:

:D Un vultur poate citi Gazeta Sporturilor de la 1.400 de metri distanţă. Gigi Becali poate să şi întoarcă pagina

:D Gigi Becali are puterea financiară necesară de a-l plăti pe Chuck Norris să-şi dea o palmă

:D La şcoala, profesorul trebuia să ridice mîna pentru a vorbi cu Gigi Becali

:D Gigi Becali a cîştigat deja o partidă de şah, cu un careu de aşi

:D Gigi Becali nu face flotări, le cumpără gata făcute

:D Lumea a fost făcută în urma unui proiect finanţat de Gigi Becali

:D Gigi Becali a fost de 3 ori pe Luna: cu oile la păscut, cu Steaua în deplasare şi cu Rădoi cînd era mic

:D Gigi Becali stă cu viteza luminii

:D Ca europarlamentar, Gigi Becali va anula Legea Gravitaţiei

:D Gigi Becali poate să dea mat dintr-o singură mutare

:D Gigi Becali poate să apară în direct la mai multe emisiuni în acelaşi timp

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (29)
ciocaneanu
ciocaneanu  •  29 Iulie 2011, 18:37

Gigi a inceput iar sa cumpere jucatori dupa ce verii nu prea mai sint bine vazuti la Dinamo si si-au indreptat atentia spre el. Il jupoaie astia de bani dar el se bucura, simplul si nevinovatul, ca ramin banii in familie! Nu-i de mirare ca rezultatele de anul asta la Bacalaureat sint catastrofale: apar generatiile care au crescut cu Jijel oierul zilnic live pe sticla ca exemplu de urmat!

somn
somn  •  27 Iunie 2011, 11:58

Tot ce se spune de STEAUA, ca-si pierde identitatea, este o facatura ordinara intre unii fosti jucatori care in prezent, datorita faptului ca nu-si mai gasesc locul in zona fotbalului ( buni fotbalisti dar prosti antrenori si fomisti dupa bani), alaturi de o parte a galeriei ( vezi gibonii cu fete de drogati ) si cativa din cadrul armatei ( si astia fomisti dupa bani ), creaza aceasta diversiune, astia fiind de fapt cei care vor sa distruga STEAUA, asta e adevarul.

fibra
fibra  •  26 Iunie 2011, 15:45

Porcarii.

Vezi toate comentariile (29)
Comentează