FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Steaua se achită la Becali » Clubul din Ghencea a început să producă bani în ultimii ani

Becali a început să îşi recupereze din datorii.
Becali a început să îşi recupereze din datorii.

Articol de - Publicat duminica, 13 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 12 ianuarie 2013 22:21

Conform declaraţiei de avere, din decembrie 2012, Gigi a mai scos 5 milioane din club anul trecut, iar datoria către el a scăzut la jumătate faţă de acum două sezoane.

Avicola Iaşi, Arcom, SC UM Drăgăşani. Sînt doar cîteva din societăţile preluate de Gigi Becali, în care a investit sume mai mari sau mai mici şi n-a reuşit să-şi întoarcă nici un ban. Pînă acum doi ani şi Steaua era în aceeaşi situaţie. Datoria clubului către Gigi Becali, conform actelor contabile depuse la Ministerul Finanţelor, depăşea 20 de milioane de euro!

Începînd din 2011 însă, situaţia s-a schimbat radical. S-au scăzut salariile, s-au încasat tot mai mulţi bani din Europa League, iar clubul a făcut profit şi i-a dat posibilitatea patronului să scoată bani. În 2011 a luat în jur de 6 milioane de euro, iar pe parcursul anului trecut încă 5 milioane. "Steaua a început să producă bani şi în ultimii doi ani nu numai că n-am mai fost nevoit să bag, dar am scos peste 10-11 milioane", a confirmat şi Becali.

În declaraţia de avere pe care a depus-o în decembrie 2012, înainte de a deveni deputat în Parlamentul României, Gigi a dezvăluit şi ce bani are împrumutaţi la diverse societăţi sau chiar persoane fizice. În cazul Stelei, datoria a scăzut, faţă de acum doi ani, la mai puţin de jumătate. "O să iau toţi banii înapoi, mai am 10 milioane, excluzînd capitalul social de 10 milioane de euro, cu care am participat la început, dar pe care nu l-am trecut ca datorie", a declarat Becali.

De ce apare creditor
Faptul că Becali apare chiar în actele contabile ale clubului ca şi creditor e un lucru care se practică în aproape orice societate, în care banul investit de patron e trecut drept datorie a firmei respective. Motivul? Pentru ca atunci cînd îşi recuperează banii, scoţîndu-i din societate, aşa cum s-a întîmplat şi cazul lui Gigi, să nu fie nevoit să plătească impozit pe dividende.

Şi-a împrumutat nepotul şi finul cu 18 milioane euro
În declaraţia de avere există şi o listă lungă cu persoane fizice care sînt datoare către Gigi Becali. Cea mai mare sumă o are Vasile Geambazi, nu mai puţin de 18 milioane de euro. Vasile Geambazi e unul dintre nepoţii lui Gigi, băiatul surorii sale. Şi unul dintre finii săi, Horia Culcescu, a primit tot 18 milioane de euro!

550417-datorii-steaua.jpg

300 de milioane de euro e averea lui Gigi Becali, estimare făcută de revista Top 300 Capital

250.000 de euro este valoarea ceasurilor pe care le deţine Becali, conform propriei declaraţii de avere

"E adevărat că datoria de 20 de milioane de euro, din raportul financiar pe 2008, e către mine, dar cred că niciodată nu-mi voi mai recupera toţi banii pe care i-am băgat" (Gigi Becali, în 2009)

"Dacă vom ajunge în Champions League, nu numai că o să-mi recuperez toţi banii băgaţi la Steaua, dar o să fac şi profit" (Gigi Becali, în ianuarie 2013)

Alte date economice ale Stelei în ultimii ani
- În 2005, clubul a avut cheltuieli de doar 5 milioane de euro
- 2007 a fost anul în care Steaua a avut cel mai mare deficit, diferenţa dintre cheltuieli şi venituri fiind de 8,3 milioane de euro
- În 2008, Steaua a cheltuit cea mai mare sumă din istoria clubului, 92.015.138 de lei, adică aproape 25 de milioane de euro
- În 2011 a fost anul în care s-a raportat cel mai mare profit: 4 milioane de euro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
utaaradan
utaaradan  •  14 Ianuarie 2013, 09:52

deci inca clubul miorita figureaza cu o datorie de 10 mil, atunci de ce nu se iau aceleasi masuri ca si in cazul POLI Timisoara si Craiova, de ce intra in insolventa doar Rapid, Bistrita si U Cluj ? e cazul tipic de echipa favorizata de frf si liga.

zurzu_zurzu
zurzu_zurzu  •  13 Ianuarie 2013, 20:12
Postat de leroiv72 pe 13 Ianuarie 2013, 12:23

daca'si pune nepotii (incapabili sa se imbrace singuri dimineata) la conducerea societatilor preluate ("sa le dau si lor o paine, e familia mea...sa'i las pe drumuri?" )...nu e si noarmal sa se aleaga praful de tot? ba, mai mult...sa acumuleze si datorii? pai cum e posibil o societate gen avicola sa ajunga pe butuci? sa nu mai zic de fab de armament(ce avea contracte sigure, intermediate de stat!)...cand pui un nepriceput(daca mai e si hot, e mai rau) e logic ca se duce totul la vale! asa e si cu echipa de fotbal...norocul lui a fost ca s'a miscat cat de cat prin europa, ca se "vinde" bine brandul. desi, cu un management capabil, de mult era pe profit..si unul serios, chi

Pai asta a dat directorii afara si de la Avicola Iasi si de la Dragasani si si a pus nepotii,toba de carte,dar nu d aia de la scoala ci de la poker...saracul Gigi !!

domana
domana  •  13 Ianuarie 2013, 18:07

SI AVEATI SI FAIMA DE MARE PATRON ASA VISATI SA RECUPERATI TOTI BANI NOROC CU REGHE CARE FACE DIN ...........BICI OARE CUM AR FI FOST STEAUA CU SATMARTEAN WESLEY MORAIES ETC

Vezi toate comentariile (19)
Comentează