FOTBAL  »  Superliga  »  CITEŞTE O ANALIZĂ A PRESTAŢIEI ARBITRILOR STRĂINI LA PARTIDELE DIN LIGA I

Străini de arbitraj

Articol de - Publicat sambata, 22 august 2009 00:00

Brigăzile de peste hotare venite în finalul sezonului trecut au creat mari probleme la aproape jumătate dintre meciurile conduse. Cluburile au forţat, totuşi, CCA să mizeze în continuare pe "centrali" externi

Ce va aduce recenta decizie a Comitetului Executiv de a permite din nou importul unor brigăzi de peste hotare la meciurile Ligii I? Răspunsul stă în finalul sezonului trecut, cînd nu mai puţin de 6 partide din cele 14 încredinţate arbitrilor străini în ultimele şapte etape au fost date peste cap de "centrali" şi asistenţi, cu influenţarea directă a ierarhiei finale!

EPISODUL 1

Dinamo - CFR 1-0
Asaf Kenan (Israel)

"Centralul" a refuzat cîte un penalty fiecărei echipe. Mai întîi, în minutul 14, Tony l-a faultat în careu pe Boştină, iar arbitrul nu a acordat nimic. La fel s-a întîmplat şi în finalul primei reprize, cînd Moţi l-a busculat pe Kone la marginea suprafeţei de pedeapsă, fără a se dicta însă cuvenita lovitură de pedeapsă.

Nota în GSP: 4

"Arbitrajul din derby a fost bun, s-a greşit omeneşte la cele două penaltyuri"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

EPISODUL 2
Urziceni - CFR 1-1
Huseyin Gocek (Turcia)

Turcul a avut o manieră de arbitraj pro-clujeană, care l-a scos din minţi pe antrenorul Unirii, Dan Petrescu. Decizie vitală eronată: nu l-a eliminat încă din minutul 18 pe Alcantara, fundaşul central al Clujului, care l-a călcat intenţionat pe Bilaşco, după ce îl faultase!

Nota în GSP: 5

"La cum a arbitrat, parcă mi-a fost dor de români!"
Dan Petrescu, antrenor Urziceni

EPISODUL 3
Steaua - Rapid 1-2
Carsten Kadach (Germania, asistent)

Tuşierul neamţ s-a aflat la originea unei decizii cruciale luate de "centralul" Florian Mayer. În minutul 68, n-a semnalizat ofsaidul în care se afla giuleşteanul Spadacio, care a marcat pentru 2-1, gol decisiv.

Nota GSP: 4

"Arbitrii n-au rupt gura tîrgului"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

EPISODUL 4
CFR - FC Braşov 2-0
Dragomir Stankovici (Serbia)

Arbitrajul sîrbului a fost unul foarte confuz, cu fragmentări excesive ale jocului şi cu o decizie care putea înclina balanţa: neeliminarea clujeanului Gabi Mureşan pentru un fault dur la Rui Duarte.

Nota GSP: 6

EPISODUL 5
Urziceni - Dinamo 1-0
Fernandez Muniz (Spania)

"Centralul" iberic a comis două erori capitale, ambele în defavoarea bucureştenilor. Nu a dat un penalty la faultul comis de Varga asupra lui Simao şi le-a anulat un gol dinamoviştilor pe motiv de fault în atac.

"Este un arbitru de top, dar dacă vii în România şi decizi campionatul nu ai voie să greşeşti"
Vasile Turcu, acţionar Dinamo

Nota GSP: 6

EPISODUL 6
Farul - Gaz Metan 2-0
Nikolai Anghelov (Bulgaria, asistent)

La scorul de 0-0, Bud a scăpat singur spre poarta Farului, a marcat, dar golul a fost anulat eronat pe motiv de ofsaid, semnalat de la margine "centralului" Hristo Ristoskov

NOTA GSP: 4

Nu sînt traşi la răspundere
Şi în cazul în care comit erori, arbitrii din afară nu riscă să fie traşi la răspundere pentru greşelile lor. Asta pentru că observatorii români evită să le facă rapoarte negative străinilor şi din dorinţa de a nu strica relaţiile bilaterale federaţiile care pun la dispoziţie României respectivele brigăzi.

Şi în anii '60 veneau străini
Moda aducerii de brigăzi de arbitri de peste hotare pentru a oficia în campionatul intern a început în anii '60, cînd meciurile importante ale etapei erau date pe mîna străinilor. Veneau "centrali" din spaţiul comunist, dar şi vest-germani sau italieni.

Românii: 6 din 49!

În ultimele şapte etape, 49 de meciuri au fost încredinţate unor brigăzi interne: şase au fost cu probleme flagrante. Printre ele, în runda 28, Alexandru Tudor şi asistentul Nicolae Megheşan au facilitat victoria Stelei cu Oţelul, 5-0: penalty acordat roş-albaştrilor, unul refuzat Oţelului, fault în atac nesemnalizat de tuşier la golul de 3-0. În aceeaşi etapă, alt ecuson FIFA, Cristi Balaj, a acordat eronat un penalty pentru Poli în partida cîştigată în faţa Farului, 3-2. Iar în etapa 30, Steaua a fost din nou ajutată: Miklos Nagy n-a semnalizat poziţia clară de ofsaid la golul prin care bucureştenii s-au impus la Buzău, 1-0.

"Sînt de acord cu ce a hotarît Comitetul Executiv în privinţa arbitrilor străini, chiar dacă poate nu-mi convine. Nu cred însă că această problemă va dura foarte mult, poate nici un an"
Vasile Avram, preşedinte CCA

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (2)
 •  22 August 2009, 16:34

Mi se pare jenant cum puneti presiune si intretineti atmosfera de rea-credinta din fotbalul autohton, si-asa la pamant... In toata istoria fotbalului au fost erori de arbitraj, dar echipele au stiut si au fost invatate sa treaca peste acest lucru, daca vor performante...din moment ce meci de meci acuzi arbtrajul [gen Porumboiu sau Iancu] nu ai nici o sansa sa tii jucatorii concentrati sa faca performanta... Presa romaneasca are o F MARE parte de vina pt esecul fotbalului din RO Rusinos.

raikoar
raikoar  •  22 August 2009, 06:47

ce ziaristi ratati:))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează