FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Superinterviu cu Ronny Levy: ”Am rezistat trei luni la Steaua. Merit o primă!”

Ronny Levy s-a calificat cu Steaua în grupele Europa League
Ronny Levy s-a calificat cu Steaua în grupele Europa League

Articol de - Publicat joi, 01 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 31 august 2011 22:29

Israelianul explică de ce Nicoliţă e o mare pierdere, care e motivul pentru care-l acceptă pe Mihai Stoica pe bancă şi cum l-a impresionat Dinamo, echipa din România cea mai criticată în ultima vreme


Steaua caută disperată un apărător lateral în locul lui Gabi Matei şi Levy apare pentru interviu îmbrăcat cu un tricou casual cu numărul 2 pe spate. "Ce vă mai trebuie fundaş dreapta dacă aveţi 2 pe spate?". Israelianul rîde şi răspunde citînd un compliment pe care Gigi Becali i-l făcuse lui Nicoliţă: "Aaa, nu e număr de fundaş dreapta! Doiul de pe tricou înseamnă că eu fac cît doi jucători. Ca Bănel! Ha, ha, ha!". Steaua tocmai terminase antrenamentul de dimineaţă, la baza de pregătire a Federaţiei, de la Buftea.

- Vă pare rău după Nicoliţă?
- Înainte să vorbim despre el ca fotbalist, eu spun că are o personalitate plăcută şi de aceea e o pierdere şi mai mare. E serios, muncitor. În plus, a petrecut mult timp aici, cunoştea tradiţia şi spiritul clubului. Vedeţi, oriunde în Europa găseşti asemenea jucători: la Chelsea sînt John Terry şi Lampard, la Manchester United, Rio Ferdinand, Giggs şi Rooney. Astfel de oameni sînt importanţi.

- Jobul acesta de antrenor al Stelei e aşa, ca un joc în care aţi trecut la nivelul următor. Cum vă simţiţi?
- Toţi tehnicienii sînt testaţi zilnic, lucrează sub presiune, sînt contestaţi. Mă consider o persoană serioasă şi muncitoare, sper să am şi rezultate. Mai mult de atît eu n-am ce să fac.

- Echipa e mai bună sau mai rea?
- Rezultatele din sezonul trecut ale Stelei au fost aşa şi aşa, adică echipa a terminat pe locul 5 în campionat şi a luat Cupa. Iar în Europa League s-a descurcat bine. Mi-am propus să ne descurcăm mai bine în sezonul acesta.

- Ce e mai important? Să treceţi de grupa Europa League sau să luaţi campionatul?
- Să mergem mai departe în Europa e foarte important pentru jucători, pentru patron, pentru suporteri. Lupta în campionat e una de mai lungă durată şi e complicată, mai ales în România, unde şase-şapte formaţii au cam aceeaşi valoare. Dar un club mare trebuie să se bată pentru toate trofeele.

- Ştiţi că în România încă mai există discuţiile astea despre Mutu şi Tamaş, despre ce ar trebui făcut cu ei. Aveţi vreo opinie?
- Eu ştiu situaţia din presă. Cred că voi aţi reprezentat-o fidel, doar că nu am o imagine clară asupra a ceea ce s-a petrecut la "naţională", de aceea ar fi dificil să zic ce-aş face.

- Atunci să spunem aşa: sînteţi aici, la Buftea, şi mîine aveţi meci. Doi jucători pleacă în noaptea asta din cantonament, merg la Bucureşti şi beau într-un club. Cum vi s-ar părea?
- Vă daţi seama ce-aş hotărî într-o asemenea situaţie, ştiţi foarte bine răspunsul.

- Deci i-aţi exclude.
- (Face semn că da, dar pare îngrijorat şi el de perspectiva de a fi pus să aleagă într-un caz ca al lui Piţurcă)

- Vi se pare că aveţi acum în lot un înlocuitor pentru Nicoliţă sau aţi mai avea nevoie de achiziţii?
- Normal că mi-ar mai trebui jucători! Ar exista soluţii pentru fundaş dreapta, dar nu prea mai există un mijlocaş. Nu e situaţia ideală, dar asta este.

- I-aţi mai încercat pe Rusescu şi pe Tatu mijlocaşi dreapta. Chiar nu v-a plăcut nici unul?
- Rusescu e un băiat tînăr, trebuie să fie mai concentrat, nu aşa cum a fost contra lui Tîrgu Mureş. Tatu, în schimb, e un fotbalist extrem de serios, am impresia că el se descurcă la fel de bine pe oricare poziţie din atac şi da, mă gîndesc să-l folosesc pe el mijlocaş dreapta.

- Care dintre Bălan şi Goga vi s-ar părea mai bun ca înlocuitor al lui Nicoliţă?
- Îmi spuneţi despre doi jucători diferiţi. Tibi Bălan e un mijlocaş, pe cînd Goga e al doilea atacant. Dar amîndoi sînt de mare calitate.

- Deci Bălan ar fi mai potrivit, nu?
- Bălan poate fi jucat în dreapta doar într-un sistem 4-4-2, adică ai nevoie de două vîrfuri dacă joci cu el acolo.

- Fiindcă nu e o extremă, ca Nicoliţă?
- Exact, nu e o aripă, el e mai mult un fotbalist de zona centrală a terenului. Tactic, e diferit de Bănel, nu poate avea aceleaşi sarcini. La Urziceni, eu nu l-am prins nici pe el, nici pe Varga, însă amîndoi sînt excelenţi jucători, care pot fi folosiţi şi pe stînga, şi pe dreapta. Foarte buni!

"Vorbesc cu Gigi prin intermediari"
- Ce relaţie mai aveţi cu Mihai Stoica?
- OK.

- La fel de bună ca atunci cînd aţi venit?
- Cînd am venit unde? La Urziceni sau la Steaua?

- La Steaua.
- La fel ca atunci, e aceeaşi.

- Dar care e rolul lui pe bancă în timpul meciurilor?
- E ceva ce există în România. Dacă stă pe bancă, e OK din partea mea, accept şi mă ajută asta. În Israel nu există postul acesta, dar nu am o problemă cu asta.

- Consideraţi un avantaj că Gigi Becali nu poate comunica direct cu dumneavoastră, neştiind engleză?
- Dar există Mihai Stoica, Narcis Răducan, comunic fără probleme cu patronul prin intermediul lor. Poate să-mi transmită ceva oricînd doreşte.

"La Haifa era mai greu ca la Steaua!"
- V-a plăcut vreo echipă în acest start?
- Au trecut doar cinci etape, dar Dinamo are rezultate perfecte, deci ce mai poţi spune despre această echipă?

- Că s-a făcut de rîs în Europa League?
- Şi cu ce mă încălzeşte asta? Că eu nu concurez cu ea în Europa League! Concurez în campionat, unde a cîştigat nonstop!

- E mai greu de antrenat la Steaua decît era la Maccabi Haifa?
- Nu, nu. Mai greu în ce sens?

- E presiunea mai mare?
- Cred că era mai mare presiunea la Haifa. Acolo se întîmpla să cîştig cu 1-0 sau cu 2-0 şi lumea să fie supărată că n-am făcut spectacol. În România, fotbalul e privit altfel, dacă baţi, lumea e mulţumită, indiferent cum joacă echipa.

"Gardoş e supărat, dar i-am zis să fie serios"
- Florin Costea poate juca după pauza asta de două săptămîni?
- Trebuie să avem răbdare cu el, să-l integrăm treptat, fără să-l forţăm. Va juca din ce în ce mai mult.

- Şi Prepeliţă?
- Pe el l-am cam forţat, a intrat titular la Sofia şi a primit o lovitură. Are nevoie să ajungă la un nivel bun din punct de vedere fizic, fiindcă se simte că a ratat pregătirea din vara asta.

- Aţi avut vreo discuţie cu Gardoş? Cum priveşte el faptul că nu mai e un jucător de bază?
- Cine a stabilit că e un jucător de bază?

- Am spus asta fiindcă el a jucat constant şi bine în sezonul trecut, iar acum a ajuns rezervă.
- OK, a jucat în sezonul trecut şi eu l-am lăsat titular cînd am venit. Doar că după primul meci, în care a greşit, i-am explicat unele lucruri. A greşit încă o dată şi în acel moment a trebuit să-i ofer o şansă şi unui alt stoper. E supărat că nu joacă, e normal să fie aşa. Dar am discutat, i-am cerut să se comporte ca un profesionist, să muncească şi să aştepte ocazia să-şi recîştige locul. Sută la sută, el va juca mult şi în acest sezon!

- Care e jucătorul din lot care vi se pare că ar avea cel mai mare potenţial?
- Aş spune imediat: "Geraldo!". El e de mare calitate, numai că e spre finalul carierei, deci nu mai poţi vorbi despre potenţial în cazul său. Şi atunci, singurii pe care pot să-i menţionez sînt tinerii: Mihai Costea, Răduţ, Gardoş, Năstăsie. Dar trebuie lucrat serios cu ei şi cu răbdare.

- Care a fost meciul care v-a plăcut cel mai mult?
- Cred că cel mai frumos a fost cu Mioveni, cînd am cîştigat cu 4-0 şi am avut o mulţime de oportunităţi să mai înscriem. Dar pentru mine cel mai bun a fost cel de la Sofia. Am intrat pe teren sub o mare presiune. Fiecare gol primit putea să întoarcă balanţa în favoarea bulgarilor. Mental, echipa mea a fost fantastică împotriva lui ŢSKA.

"În meseria asta, nu poţi garanta rezultate"
- Presa din Israel a scris recent că vă e greu aici, să lucraţi cu "excentricul Becali". Aşa e?
- Tot timpul, presa scrie ceva. În Israel, în România, în Anglia, aşa se întîmplă peste tot. Singura variantă pentru mine e să cîştig tot timpul. Cînd am rezultate, presa din Israel nu mai scrie nimic. Dacă pierd un meci, gata!, am probleme mari!

- Deja aveţi trei luni la Steaua. Ştiţi că au fost antrenori înaintea dumneavoastră care au rezistat mai puţin?
- Deci o să-i cer un bonus patronului!

- Ha, ha, ha! Aşa e, obişnuinţa cu care Steaua a schimbat antrenori v-ar recomanda pentru o primă.
- Să ştii că situaţia e aceeaşi peste tot în lume, nu e vorba despre Steaua aici. Ce, Wenger e slab? Dar a ajuns să fie contestat! Ca antrenor, trebuie să fii serios, să lucrezi tactic, să fii organizat şi să înveţi fotbal în fiecare zi. În ultimă instanţă, trebuie să obţii rezultate, numai că acesta e un obiectiv pe care nu tot timpul poţi să-l controlezi. Fac şi eu ce depinde de mine, lucrez cum ştiu mai bine.

- Barcelona a jucat cu Villarreal în weekendul trecut cu o apărare în trei, Busquets, Mascherano şi Abidal. V-aţi gîndit vreodată să aliniaţi o defensivă cu Bourceanu, Brandan şi Martinovici?
- Aia nu e echipă de fotbal! Barcelona e...Pfff...Ceva fantastic! Dar nu o echipă de fotbal, deci e absurd să încerci să copiezi aşa ceva.

"Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj, Vaslui, U Cluj. Sînt atîtea echipe bune în România! E complicată rău lupta asta! Îţi trebuie răbdare şi să vezi lucrurile pe termen lung, să nu te panichezi"
Ronny Levy, antrenor Steaua

"Îmi place viaţa din România. E drept că în majoritatea timpului sîntem în cantonament, dar cînd am liber merg să alerg în Herăstrău sau ies cu prietenii la un restaurant. Seara văd mereu măcar un meci, indiferent de competiţia în care se joacă"
Ronny Levy, antrenor Steaua

8 meciuri a strîns Levy pe banca Stelei în toate competiţiile: 4 victorii, două remize şi două înfrîngeri

Bălan se face azi
Steaua are timp pînă diseară să rezolve achiziţionarea lui Tiberiu Bălan, astfel încît să-l poată include pe mijlocaşul Sportului pe lista de Europa League. Vasile Şiman a confirmat informaţia din Gazeta de ieri: "Tratativele sînt avansate şi Bălan sigur nu va mai juca la Sportul! S-ar potrivi stilului Stelei, doar că e posibil ca şi el să aibă nevoie de un timp pentru adaptare". Fotbalistul e de acord: "Mă tentează să semnez cu Steaua". Becali a anunţat aseară: "Dacă Şiman acceptă preţul, pe Bălan îl conving eu să vină!".

"Cred că vine şi Goga"
Steaua are acordul lui Marian Iancu să-l ia pe Dorin Goga, dar atacantul face tratativele dificile. El cîştigă 25.000 de euro lunar la Poli şi cere mai mulţi bani ca să plece din Banat. Iancu s-a enervat: "Goga mai are contract cu Timişoara încă doi ani de acum încolo şi va juca la noi pînă la finalul acordului. El e greu de transferat în România din cauza pretenţiilor pe care le are". Gigi mai speră: "Am vorbit cu Daniel Stanciu, care mi-a zis că-l va convinge pe Goga să accepte Steaua. Joi e ziua decisivă şi pentru el!".

Iancu îl distruge pe Tătăruşanu
Transferul lui Pantilimon la Manchester City l-a convins pe Marian Iancu: portarul dat de Timişoara e cel mai bun român. Patronul lui Poli l-a criticat pe concurentul lui Panti din echipa naţională: "Tătăruşanu e un portar bun, dar la nivelul Ligii 1, atît. Am mari dubii în privinţa lui deoarece l-am văzut încasînd goluri din faze în care rămînea pe picioare, fără să reacţioneze".

Ionescu a ajuns în Belgia!
Lui Andrei Ionescu i-a luat trei luni să-şi găsească altă echipă după ce a fost dat afară de Steaua. Mijlocaşul oltean a semnat cu Anvers, liga a doua belgiană, unde cîştigă 4.000 de euro lunar, cu 11.000 de euro mai puţini bani decît lua în Ghencea. Ionescu, 22 de ani, a costat 500.000 de euro atunci cînd a fost transferat de roş-albaştri de la Universitatea Craiova.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (40)
demonul_tau
demonul_tau  •  01 Septembrie 2011, 21:42

A ajuns Panti la City, problema e cand va juca la City, nu daca e mai bun sau nu ca Tatarusanu.

tazz_cm
tazz_cm  •  01 Septembrie 2011, 12:23

Va asteptam cu drag pe www.FilmeRomania.eu www.FilmeRomania.eu cauta staff . O echipa puternica care sa duca site-ul pe primul loc . Pentru detalii add tazz_cm

badeadorian
badeadorian  •  01 Septembrie 2011, 11:48
Postat de tud0rr pe 01 Septembrie 2011, 10:56

e romania :))) jet ma deaici ca iti ard aripile ma ;))) sunteti nimic in romania ma ati intrat si voi odata la 100 de ani in El ... nu mai ziceti de noi ca noi intram nu tot timpul dar mai des ca ciorile de voi

Tud0rreleeeee , vezi ca ai purici ..... si o urma de jigodie . DIN MISTOUL NOSTRU S-A NASCUT EMBLEMA VOASTRA .

Vezi toate comentariile (40)
Comentează