FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Teo Crăciunescu dă cărţile pe faţă » "Asta e lumea lor, dar nu vor fi eterni!"

Theodor Crăciunescu va împlini 34 de ani pe 22 iunie
Theodor Crăciunescu va împlini 34 de ani pe 22 iunie

Articol de - Publicat duminica, 12 iunie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 11 iunie 2011 22:08

Fiul lui Ion Crăciunescu acuză interesele din arbitraj, spune că nu renunţă la carieră, deşi va arbitra în B, şi face o dezvăluire şocantă care îl are în prim-plan pe Cristi Borcea.

"Teo Crăciunescu nu va mai face parte din lotul de arbitri pentru nivelul primului eşalon în sezonul 2011-2012". E anunţul sec făcut de Comisia Centrală a Arbitrilor. Totuşi, telefonul Gazetei îl găseşte pe fiul lui Ion Crăciunescu extrem de calm. "Asta e viaţa!" a fost prima lui reacţie. "Sînt multe de povestit pentru că ceea ce s-a întîmplat nu se poate spune într-un minut", a continuat Teo Crăciunescu.

A urmat un dialog de 28 de minute în care "centralul" vîlcean a vorbit deschis. Despre observatori "care au închis ochii", dar şi despre "erorile mele". Despre "prigonire", dar şi faptul că "tatăl meu se înşală". Despre Penescu, dar şi despre Borcea.

- Teo, ai fost retrogradat, înseamnă capăt de drum în arbitraj pentru tine?
- Nu, nu voi renunţa. O voi lua de la capăt.

- Ştiu că ai mai avut o tentativă de a renunţa la arbitraj...
- Da, dar acum nu e cazul. Adică după ce m-au prigonit, că aşa e în lumea asta a lor, eu să mă dau bătut şi să renunţ? Nu voi face asta. Mă duc la Divizia B, sau unde mă trimit ei să arbitrez, şi o voi lua de la început. Eu am drumul meu în viaţă.

- Ai fost prigonit?
- Da, a fost o vînătoare de vrăjitoare. Notele mele, primite din parte celor care mă supervizau, au fost cele meritate, dar la alţi arbitri care făceau aceleaşi erori se închideau pur şi simplu ochii şi primeau cu totul alte note, mult mai mari. Ăsta e sistemul actual în arbitraj. Şi mai sînt şi altele.

- Care altele?
- Rămîneam stupefiat cînd vedeam că indiferent cît de bine arbitram, nu primeam în continuare delegare la Liga 1 ca să am continuitate, iar alţii care făceau greşeli arbitrau mereu. Ba mai mult, e primul retur de cînd sînt arbitru în care nu am fost delegat măcar o dată la B sau la C. Alţii, care erau reţinuţi de la delegări la Liga 1, aveau meci în eşaloanele inferioare pentru a nu-şi ieşi din ritm. Eu nu. De ce? Pentru că aceia care făceau delegările la diviziile B şi C primeau lista cu arbitrii disponibili, iar Teo Crăciunescu era şters de pe acel tabel.

- Te-ai aşteptat la această decizie?
- M-am gîndit că mă vor trece în a doua grupă valorică, dar nu mă gîndeam că vor merge pînă aici, deşi tata la asta mi-a zis să mă aştept. Asta e lumea lor, total diferită de cea pe care o văd eu, în care fiecare arbitru să fie judecat la fel şi pedepsit la fel.

- Cu Vasile Avram ce relaţie ai avut?
- Pînă în vara trecută, bună. Atunci eu am avut un accident foarte grav, m-am lovit rău la coaste, n-am putut să-mi susţin testul fizic şi am fost oprit de la delegări. Am vrut să-mi susţin testele mai devreme de o lună, dar n-am fost lăsat, mi s-a zis că aşa e regulamentar, deşi la alţii s-a putut. Apoi, totul s-a rupt cînd am decis să merg să oficiez la acel meci caritabil la care au participat şi tata, şi domnul Porumboiu, iar pe Vasile Avram l-am anunţat tîrziu. Mi-a reproşat, de parcă aş fi putut alege vreodată între el şi tata, chiar dacă el are ce funcţie are.

- Şi de atunci?
- Nu prea am mai vorbit cu Vasile Avram, deşi tata îmi zicea să mă duc, să stau de vorbă, eu refuzam decis să-mi duc crucea pînă la capăt. Oricît de bine arbitram, nu aveam două etape consecutiv meciuri, alţii aveau tratament preferenţial. Ce aş fi putut schimba eu?
"Ni s-a spus în faţă că «aşa merg lucrurile»"

- Cu băiatul lui Vasile Avram, Marius, mai eşti prieten?
- Aveam cu el o convenţie, deşi o respectam de multe ori scrîşnind din dinţi, să nu discutăm la telefon despre taţii noştri. Nu mai e nici cu el ce a fost, dacă înainte discutam de 3-4 ori săptămînal, acum dacă vorbim de două-trei ori într-o jumătate de an.

- De ce crezi că n-ai ajuns pe lista FIFA?
- Pentru că eu nu sînt din lumea lor. Ni s-a spus direct la curs. Radu Petrescu va intra la toamnă pe lista FIFA, iar asistenţilor li s-a zis verde în faţă, că Valentin Avram, celălalt băiat al lui Vasile Avram, şi fiul lui Tudor Constantinescu vor accede şi ei pe listă. Li s-a zis celor care vor fi scoşi: «Nu o luaţi ca pe o ofensă, dar aşa merg lucrurile». Au venit apoi cu nişte argumente de nici nu ştiu cum să le zic, şi anume că Tudor şi Balaj nu pot face faţă la meciurile internaţionale mergînd meci de meci cu asistenţi mai bătrîni.

- În faţa cui a trebuit să pleci capul?
- O să dezvălui ceva. Am fost trimis arbitru de rezervă la meciul Dinamo - Gloria Bistriţa după doi ani de zile în care nu mai arbitrasem deloc Dinamo de la acel meci pe care l-au pierdut cu mine la centru, cu Internaţional Curtea de Argeş, cînd am eliminat doi dinamovişti. Înainte de acest meci la care am fost acum rezervă, Cristi Borcea a intrat în vestiar peste noi. Era a doua oară în toată cariera mea cînd mi se întîmpla aşa ceva. A început să-mi zică: «E bine, mă, aşa, să nu arbitrezi deloc pe Dinamo? E bine aşa? Îţi place, crezi că e OK pentru un arbitru să nu fie delegat deloc doi ani la Dinamo? Te-ai schimbat între timp?». I-am replicat că eu voi fi mereu acelaşi, că voi da pe teren doar ce voi vedea şi că dacă voi greşi, atunci o voi face neintenţionat.

- Şi ce ţi-a replicat?
- Mi-a zis: «Ei bine, cu atitudinea asta nu vei ajunge niciodată pe lista FIFA». M-am ridicat şi i-am zis că vreau să ajung pe lista FIFA dacă am valoare de arbitru, nu dacă plec capul în faţa cuiva.

- Dar poate că alt arbitru l-ar fi dat afară din vestiar.
- Eu eram rezerva lui Colţescu la acel joc, ce autoritatea puteam avea eu ca rezervă? Sebi i-a zis la un moment dat: «Lasă-l pe Teo, că aşa e el, mai căpos». Eu dacă aş fi fost "central" şi intra Cristi Borcea în vestiar, ştiam ce am de făcut.

- Ai spus că a fost a doua oară în carieră cînd ţi s-a întîmplat să intre un conducător peste tine în vestiarşi să-ţi spună astfel de lucruri. Cine a fost primul?

- Cornel Penescu.

"Nu renunţ. Pentru că am spatele tăbăcit, pentru că ştiu că am făcut greşeli, le admit, le recunosc, dar şi pentru că mai sper că drumul meu e cel corect. Şi pentru că mai sper ca şi alţii ca mine, care nu pleacă capul, să reziste în continuare" (Teodor Crăciunescu)

10 ani au trecut de cînd Teo Crăciunescu a debutat în Liga 1, primul lui meci pe prima scenă fiind Sportul - Farul 0-3, în septembrie 2001

Lista celor 20 de arbitri care vor oficia în Liga 1 în sezonul 2011-2012

Grupa 1 valorică
Cristi Balaj
Alexandru Tudor
Alexandru Deaconu
Ovidiu Haţegan
Marius Avram
Istvan Kovacs
Robert Dumitru
Sebastian Colţescu
Grupa a 2-a valorică
Augustus Constantin
Adrian Comănescu
Radu Petrescu
Andrei Chivulete
Dragoş Istrate
Florin Marcu
Paul Unimătan
Florin Miron
Lucian Rusandu
Adrian Cojocaru
Emil Voicu
Adrian Illyeş

Arbitrii care au fost retrogradaţi:
Theodor Crăciunescu
Marian Balaci
Georgian Ionescu
Ionel Ivan
Mugurel Drăgănescu
Mihai Prodan

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (21)
viorescu
viorescu  •  12 Iunie 2011, 11:08

Ma uit la lista aia si-mi dau seama ca nu numai jucatori nu mai avem...

blablablabla
blablablabla  •  12 Iunie 2011, 10:57

Cuvantul "lichea", adica "lichea", nu trebuie cenzurat. Este un cuvant decent care se refera la oameni indecenti. Borcea este o likea sau o lychea sau o llichea sau o lee-kea sau... :o)

vanbasten_85
vanbasten_85  •  12 Iunie 2011, 10:55

@clau44 voi,stelistii sunteti dupa chipul si asemanarea patronului vostru. Ia spune, zmeule oare nu trebuia sa primim si noi penalty-ul in ultimul minut la Emeghara?N-am vazut un rand scris in presa noastra pro-steaua despre acea faza care putea duce meciul in prelungiri.Daca era arbitrul cu noi dadea penalty.In plus, in ultimele meciuri din campionat ati dat goluri din offside, reactia patronului vostru spiritual fiind "asa a vrut Dumnezeu". Vai de capul vostru de oi..Mai aveti si tupeu sa comentati.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează