FOTBAL  »  Superliga  »  FURTUNĂ ÎN ARBITRAJ

Ţerbea urma să devină oficial finanţator la FCM Tîrgu-Mureş » Baronul gunoaielor uns căpitan

Sorin Ţerbea +1   FOTO
Sorin Ţerbea

Articol de GSP - Publicat marti, 27 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 26 septembrie 2011 22:15

Autorităţile locale, principalul sponsor al echipei mureşene, pregăteau terenul pentru ca omul de afaceri să preia frîiele formaţiei antrenate de Sabău


Afişele sînt pretutindeni în centrul Tîrgu-Mureşului, cu echipa locală de nuanţă portocalie. Aproape că obosesc privirea, anunţînd din orice colţ al oraşului confruntarea din weekend, cu trupa lui Grigoraş.

Numele lui Sorin Ţerbea, rostit pînă acum doar în cercurile puterii şi influenţelor locale, a ajuns subiect de dezbatere cotidiană, în staţiile de autobuz, în cafenele sau la chioşcurile de ziare, unde fiecare caută ultimele detalii despre ultima descindere a DNA în fotbalul românesc. Dintr-o echipă măruntă, finanţată din orgoliul unui primar şi promisiunile făcute în precedenta campanie electorală, FCM a ajuns vedeta Ligii 1, datorită lui Ţerbea.

Tiparul baronului local
"Moşule, vino la mine, la o cafea, te aştept la hotel!", suna în telefon formula de camaraderie a lui Ţerbea. Omul care nu deţine nimic pe numele său, dar controlează cele mai mari afaceri încheiate cu vreo autoritate locală. "Moşul", cu mustaţă şi păr cărunt, stăpîneşte salubritatea din urbe şi două hoteluri. Unul din ele, "President", e întins pe cîteva hectare bune aparţinînd unei foste fabrici de mănuşi din piele, scoasă la privatizare de către fostul prefect, Dorin Florea, ajuns între timp primar.

Un personaj deschis, tipul de ardelean dintr-o bucată, care nu se ascunde de nimic. Şi care nu se fereşte să-şi etaleze bunăstarea, chiar printr-un elicopter cu care face dese plimbări de agrement. Inclusiv înaintea meciurilor din Liga 1, ca să admire stadionul şi echipa al cărei proprietar urma să devină!

Personaj de încredere, viitor finanţator
FCM a fost ambiţia de campanie a primarului Dorin Florea, care a îmbrăcat tricoul portocaliu pentru şefia oraşului. În 2008, clubul a cumpărat un loc de la Sînnicolau, a stat un an în liga secundă, apoi a ajuns în Liga 1. Evident, cu girul FRF, care era darnică cu licenţele şi derogările. Pentru că Florea nu e suporter, preferînd mai des călătoriile la Viena, i-a pasat mingea lui Claudiu Maior, consilier de încredere, personaj descurcăreţ, uns şi viceprimar.

Primarul nu şi-a uitat prietenii din campanie şi i-a oferit un parteneriat generos lui Ţerbea în 2009, la echipa de futsal City US, pregătindu-l pentru liga mare. Într-un singur an, ambiţia şi relaţiile omului de afaceri l-au propulsat în Comitetul Executiv al FRF. "Doi ani susţinem clubul, aşa cum am promis în campanie, apoi el va deveni privat", explica "managerul" Maior presei locale în 2010. Primarul Florea găsise deja partenerul cu ambiţie, care să susţină financiar echipa şi care să nu-şi abandoneze culorile portocaliu-albastre, motor în viitoarea campanie. Aţi ghicit, personajul se numea Sorin Ţerbea.

Hagi Tudose în afaceri, darnic în fotbal
La Tg. Mureş, reşedinţa lui Ţerbea e construită după chipul afacerilor imense pe care le desfăşoară cu statul. Stîlpi de mărimea unor columne romane înconjoară domeniul de aproape 2 hectare, pe care e construită o somptuoasă vilă roz. Trei cîini de piatră tronează la intrarea principală, în ton cu liniştea din jur. Domeniul e la cîteva minute de mers din centru cu maşina, spre platoul Corneşti, zona rezidenţială de lux a oraşului.

Agitaţie e doar la Salubriserv, unde angajaţii de la poartă notează orice mişcare din jurul firmei. Inclusiv numerele maşinilor care opresc! La "President", cartierul general al lui Ţerbea, hotelul e populat de membrii UEFA şi echipele care participă la Main Round Group 5 din Liga Campionilor la futsal. "Dacă l-aţi fi cunoscut, aţi fi ştiut că era un megazgîrcit! Nu ştiu cum i-ar fi putut da el, din banii lui, 19.000 de euro lui Avram. Era în stare să-şi taxeze şi mama la hotel!", sună apărarea grăită de cunoscuţi.

"E influent, dar prietenos. În afaceri, e nemilos. A dat multe ţepe, inclusiv unui afacerist din Bistriţa care i-a pus termopane la tot hotelul şi pe care apoi nu l-a mai plătit. S-a sinucis cînd a aflat că a fost escrocat!" e partea mai puţin plăcută a lui Ţerbea. În 1993, prima societate de transport rutier cu mărfuri pe care a deţinut-o s-a numit Ţeposa Internaţional.

ALTE AMĂNUNTE DESPRE ŢERBEA
- a fondat firma de transport rutier Georgia Group Spedition, care a avut legături strînse cu Miron Mitrea şi Ministerul Transporturilor. În 2008, după izbucnirea crizei, a renunţat să mai plătească leasingul la tiruri, dînd faliment
- în 1999, a fost graţiat de preşedintele Emil Constantinescu pentru executarea restului de pedeapsă, prin decretul 331, după ce fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru înmatriculare falsă de maşini
- a cîştigat în 2008 contractul de salubrizare din Tg. Mureş, pentru 8 ani, cu drept de prelungire pe încă 4 ani, după ce a scăzut din preţul iniţial 4 milioane de lei pe an. S-au înscris 19 firme, dar la licitaţie a participat singur
- e căsătorit cu Cristina Pora, fiica fostului şef al Securităţii din Sălaj, orginar din Mureş.

60 la sută e procentul de acţiuni deţinut de Consiliul Local la FCM Tîrgu-Mureş, acesta alocînd 1,5 milioane de euro pentru sezonul în curs


Forumul de pe site-ul oficial a fost închis
Pentru a nu isca alte valuri de nemulţumire printre suporteri, oficialii echipei au decis să închide forumul de discuţii, care nu avea un moderator. În plus, fanii echipei au început să-şi exprime des nemulţumirea că preşedinţii asociaţiilor de proprietari primesc 10 abonamente gratuite, în timp ce alţii sînt nevoiţi să-şi cumpere tichete de intrare.

Turneu UEFA la "President"
Ca o ironie, Ţerbea a fost ridicat de procurorii DNA înaintea organizării cele mai importante competiţii de la futsal, Main Round Group 5 din UEFA Futsal Cup, un soi de Liga Campionilor la fotbal în sală. Toţi delegaţii UEFA şi echipele participante stau la hotelul lui Ţerbea, acest fapt fiind confirmat printr-un banner afişat la intrarea în hotel.

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (13)
calin6ca
calin6ca  •  27 Septembrie 2011, 13:51

Deci, daca e un dram de adevar in cele relatate, avem de a face cu (inca) un sarlatan ajuns mare investitor. Si care e priponit de cei pe care-i priponeste la rindul sau. Casatorit cu fiica fostului sef al securitatii Salaj. Hmmmm.... Falimentul declarat, puscaria, neplata prestatorilor de servicii, spune tot. Sper sa existe dovezi care sa-l tina la racoare penrtu o perioada cit mai mare la care sa se adauge si perioada neservita datorita gratierii anterioare. Doamne ajuta!

zadkiel
zadkiel  •  27 Septembrie 2011, 13:28
Postat de popescu150 pe 27 Septembrie 2011, 12:40

Alo,DNA !!!Terbea este cel mai protejat patron de organele de control:Finante,Garda,Inspectia muncii,Vama,ORC,etc...Tot orasul stie ce au patit inspectorii fiscali la controalele efectuate la Terbea.Despre Garda,toata lumea stie ca nunta fiicei lui Baziotis s-a facut gratis la Prezident,ca recunostinta seful Garzii nu a programat controale la firmele lui Terbea,sau a trimis un sclav de al lui,care au executat ordinul bosului.Despre vama ce sa mai spunem,cand aceasta functioneaza pe proprietatea lui Terbea...

Famiglia PDL a transformat orasul Tg Mures intr-o adevarata mafie! Astia nu se mai ascund deloc, lucreaza la lumina zilei! LASA FRATE CA NU INTELEGI TU, ASTA ESTE REFORMA STATULUI IN VARIANTA BASESCU SI TIGANCA BLONDA!!!!!

popescu150
popescu150  •  27 Septembrie 2011, 12:40

Alo,DNA !!!Terbea este cel mai protejat patron de organele de control:Finante,Garda,Inspectia muncii,Vama,ORC,etc...Tot orasul stie ce au patit inspectorii fiscali la controalele efectuate la Terbea.Despre Garda,toata lumea stie ca nunta fiicei lui Baziotis s-a facut gratis la Prezident,ca recunostinta seful Garzii nu a programat controale la firmele lui Terbea,sau a trimis un sclav de al lui,care au executat ordinul bosului.Despre vama ce sa mai spunem,cand aceasta functioneaza pe proprietatea lui Terbea...

Vezi toate comentariile (13)
Comentează