FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Tot ce trebuie să ştii despre jucătorul pe care Becali speră să ia milioane de euro: Florentin Matei!

Articol de GSP - Publicat marti, 18 mai 2010 00:00

Gazeta Sporturilor i-a urmărit de mai bine de trei ani traseul puştiului minune din Ghencea, care a debutat oficial în prima ligă în meciul cu Univesitatea Craiova


Florentin Matei a discutat pentru prima dată cu redactorii GSP în luna ianuarie a anului 2007, apoi în iunie 2008, cînd a fugit de la echipa din Ghencea pentru a prinde un transfer în străinătate. După ce am descoperit un talent incredibil, dar introvertit, care a avut un moment de rătăcire, puştiul a revenit în luna septembrie 2008 la Steaua.

A făcut spectacol la Cupa Liceelor acolo unde a jucat pentru echipa Liceului Mircea Eliade, dar unde a fost şi criticat pentru comportamentul său. Descoperă-l pe fotbalistul pe care Becali speră să ia milioane de euro peste cîţiva ani.

 

ARTICOL DIN 17 ianuarie 2007

Florentin Matei este cel mai bun produs al Centrului de copii si juniori al Stelei din ultimii ani, conform opiniilor specialistilor de la clubul din Bulevardul Ghencea!

"Veniţi să-l vedeţi. Vă spun eu că este mai talentat decît Ronaldinho», ne-a declarat Gigel Gheorghe, coordonatorul centrului de copii şi juniori al Stelei despre Florentin Matei, produs sută la sută al clubului Steaua şi căpitan al grupei ’93.

Modest si timid. Asa s-a prezentat puştiul de 14 ani, neîmpliniţi, în faţa reporterului Gazetei. Probabil, ca de cele mai multe ori, timidatea ascunde talentul. Într-adevăr, neobişnuit cu postura de intervievat, Florentin intră în elementul său atunci cînd paşeşte pe celebrul teren şase de antrenament din Complexul Ghencea, gata pentru a face ceea ce stie cel mai bine, de aceasta dată şi in faţa camerei de filmat.

Nu este nevoie de «duble», deoarece stăpîneşte bine mingea. Leo Strizu, şeful centrul de copii si juniori al clubului Steaua, ne lămureşte: «Da, e dat naibii puştiul. Am văzut ce ştie să facă şi pot să afirm că tehnica sa depăşeşte nivelul existent, la ora actuală, în România». Coordonatorul centrului de copii şi juniori şi antrenorul de la grupa ‘93 au confirmat faptul că, într-unul din cantonamente, Matei a jonglat mingea pe picior, fără ca aceasta să cadă, de 7.534 de ori.

Întocmai ca modelul său, Gică Hagi, copilul-minune «păcătuieşte» prin individualism, aşa cum afirmă antrenorul său, Cornel Ionescu. «Puştiul poate scoate lejer 2-3 jucători prin dribling, efectiv se distrează cu ei. Sunt, însă, meciuri în care simte că poate să facă multe şi are momente cînd mai exagerează. Se întîmplă să piardă mingea şi are tendinţa să rămînă în atac, dar aici lucrez cu el şi îi explic ce trebuie să facă», ne-a povestit antrenorul lui Florentin.

Primul la antrenamente
În prezent, juniorii clubului Steaua urmează programul adecvat ieşirii din perioada de iarnă. Pregătirea este minuţios realizată. Pe 9 ianuarie s-a produs vizita medicală la IMS, urmand ca, din 22 ianuarie, să se plece în cantonament la Forban.

În ciuda faptului că este nevoit să facă zilnic naveta între comuna sa natală şi Bucureşti, însoţit de tatăl său, care îl supraveghează îndeaproape, Florentin nu lipseşte de la antrenamente şi este extrem de conştiincios. «El trebuie să îşi dozeze efortul. Este în stare să facă toate antrenamentele la capacitate maximă, vrea mereu să fie primul. Antrenamentele pur fizice nu i se par o corvoadă şi nu trişează deloc», spune antrenorul său

Coordonatorul centrului, Gigel Gheorghe, completeaza: «Este de un bun simţ incredibil şi un copil foarte cuminte. La alergare este mereu în faţă, are o capacitate de efort şi o tehnică extraordinare. Atunci cînd are mingea la picior, nu ai ce să-i faci. Are toate calităţile să devină vedetă, poate chiar un viitor Hagi»

Obstacole în calea performanţei
Talentul, singur, este o condiţie necesară, dar insuficientă pentru a face performanţă. Unul dintre factorii care pot atenua ascensiunea puştiului este legat de fizicul său, caracterizat drept «gabarit insuficient» de Leonard Strizu, responsabilul cu centrul de copii şi juniori.

«Florentin se distrează, practic, cu cei din categoria sa de vîrstă, dar noi îl punem să evolueze contra grupelor cu un an mai mare şi atunci nu poate să facă faţă cu acelaşi succes, deoarece gabaritul său este o problemă. Este dezavantajat de înălţime şi acest lucru constituie o piedică», a declarat si Strizu.

«Loveşte mingea bine cu ambele picioare, doar că, din cauza faptului că a ajuns la pubertate şi a avut un puseu de creştere în ultimul an, forţa în şut a mai scăzut şi aici mai trebuie lucrat», a precizat şi antrenorul Ionescu referitor la dificultăţile cu care se confruntă micul fotbalist.

O problemă separată o constituie latura interioară a puştiului, care este extrem de tăcut. «Trebuie să încerce să fie mai sociabil, deoarece fotbalul este un joc de echipă şi colectivul te atrage sau te elimină. Probabil se va maturiza în viitor», afirmă Cornel Ionescu.

« La 17 ani ma voi pronunta în privinţa lui »
Următorii doi ani vor fi decisivi în ceea ce priveşte viitorul copilului. Antrenamentele prea dure şi jocurile împotriva unor grupe mai mari, cu alte cuvinte forţarea jucatorului, îi pot provoca accidentări. Cornel Ionescu explică: “Mă tem de un lucru. Există riscul unei accidentări dacă îl forţăm prea mult, deoarece, în acest moment, gabaritul său este mediu. Este foarte important ca el să atingă gabaritul optim pentru a putea face pasul spre seniori". Verdictul final îl va da, însă, Leo Strizu, peste doar cîţiva ani. «Nu putem să umblăm acum la capitolul forţă pentru că îi oprim creşterea. Pe la vîrsta de 16-17 ani ai lui Matei, mă voi pronunţa în privinţa lui. Eu zic că va juca la Steaua fără probleme dacă mai cîştigă 10 centimetri în doi ani», ne-a declarat Strizu.

Anghel Iordănescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Florentin Matei. Aceste nume au în comun, momentan, doar faptul ca sunt produse sută la sută ale clubului Steaua. Dacă Florentin va izbuti măcar să egaleze performanţele iluştrilor săi predecesori, doar timpul ne va cofirma.

ARTICOL DIN 23 iulie 2008

Florentin Matei, cel mai bun junior al Stelei, nu mai vrea în Ghencea şi se antrenează pe izlazul din satul său natal, cu gîndul la un transfer "afară"

Nu doar vedetele de la echipa mare vor să plece din Ghencea, ci şi juniorii de mare perspectivă. Steaua face eforturi disperate să nu-şi piardă copilul-minune crescut în pepiniera proprie. Acesta se numeşte Florentin Matei, are 15 ani şi este considerat de specialişti liderul generaţiei sale, fiind căpitanul selecţionatei de juniori a României U 15.

Puştiul, comparat de antrenorii care l-au şlefuit şi l-au văzut jucînd cu Hagi şi Ronaldinho pentru tehnicitatea sclipitoare, a fost dat dispărut de trei luni de cei de la Steaua.

Suspendat 3 luni
Roş-albaştrii trag de el să-i obţină semnătura, dar copilul, sfătuit de tatăl său, refuză propunerea fiindcă doreşte să se transfere la unul dintre cluburile din Vest care-l curtează. Liverpool, Espanol Barcelona sau AC Milan şi-l dispută.

Între timp, Steaua l-a suspendat 3 luni, iar Florentin se antrenează cu tatăl său pe izlazul plin de ciulini din satul natal, Poiana lui Stîngă, din cadrul comunei giurgiuvene Vînătorii Mici. La kilometrul 44 de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la dreapta se face un drum forestier. De acolo, orice sătean te îndrumă spre casa "bijuteriei" Stelei.

Se plafonează
Ieri, la ora 09:00, cînd echipa Gazetei a ajuns acasă la familia Matei, puştiul minune dormea încă. Tatăl său a intrat direct în subiect: "Nu-l mai las pe fiul meu la Steaua fiindcă nu poate să mai progreseze acolo. Nu sînt condiţii, nivelul competiţiei e foarte scăzut, iar terenurile sînt execrabile. Vreau să se pregătească la un club din străinătate, pentru a-şi perfecţiona calităţile tehnico-tactice ieşite din comun. Sînt convins că la 17 ani va ajunge la o echipă de top de seniori din Europa". Pentru a compensa lipsa de pregătire a fiului, părintele şi-a dus copilul, luna trecută, două săptămîni într-un cantonament la munte.

"Mai talentat decît Hagi"
Florentin Matei este legitimat la Steaua de la 8 ani. "Am vrut să-l duc la Dinamo, dar n-am găsit pe nimeni la teren cînd am fost să-l înscriu, iar fratele meu mi-a sugerat să-l îndrept spre Steaua. Cu fiul meu în teren, Steaua a cîştigat toate turneele, iar el a fost declarat de mai multe ori cel mai tehnic jucător", a povestit Matei senior. Părintele a mai dezvăluit: "Acum 3-4 ani, după un turneu la Constanţa, un bătrînel mi-a zis: «Nu-l mai lăsa la Steaua! Du-l în străinătate! E mai talentat decît era Hagi la vîrsta lui». Bătrînelul era chiar Iosif Bukossy, descoperitorul marelui Hagi".

"E al Stelei"
Fostul şef al Centrului de copii şi juniori al Stelei, Leonard Strizu, actualmente antrenor la echipa secundă din Ghencea, a comentat situaţia lui Florentin Matei. "Conform regulamentului, cluburile sînt obligate să încheie contracte cu juniorii, cînd aceştia împlinesc 15 ani, altfel pot pleca. Steaua i-a propus o indemnizaţie destul de bună pentru vîrsta lui, de cîteva sute de euro, dar tatăl său nu vrea să semneze. Am depus memoriu la FRF, care l-a declarat jucătorul Stelei şi a fost suspendat. Din cîte ştim a fost în probe la cîteva echipe în Italia şi Spania, dar nu se poate transfera fără acordul nostru", a precizat Strizu.

Argăseală îl caută
Preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, a făcut mai multe drumuri acasă la Florentin Matei. "Ştiu că a fost aici domnul Argăseală, dar a vorbit cu fratele meu, fiindcă eu eram în Italia cu băiatul. Nu mă încălzeşte propunerea dînsului ca fiul meu să se pregătească cu echipa mare. N-are ce căuta acolo la 15 ani. El trebuie să treacă prin toate etapele junioratului la un club din străinătate".

"Florentin face cît jumătate din echipa Stelei U15. Este singurul junior din România care driblează în profunzime şi loveşte la fel de bine mingea cu ambele picioare"
Dan Ionescu, şeful Comisiei de juniori a FRF

"Nu mă lasă să driblez"
Puştiul-minune explică de ce vrea să plece din Ghencea

- Florentin, de ce vrei să pleci de la Steaua?
- Pentru că nu sînt condiţii şi simt că nu mai pot progresa. În plus, antrenorii ţipă la mine să nu mai driblez şi mă obligă să fac şi faza de apărare.

- Dar astea sînt cerinţele în fotbalul mare.
- Aşa e, însă nu înţeleg de ce antrenorii mei îmi cer să nu mai driblez în atac, dar după ce văd meciuri din Liga Campionilor sînt atît de fascinaţi, a doua zi la teren, de fazele spectaculoase pe care le fac Messi sau Ronaldinho! Eu vreau să ajung ca Messi sau Ronaldinho, pentru că sînt foarte tehnic. Anul trecut m-am antrenat de cîteva ori cu seniorii Stelei şi mi-a plăcut de brazilianul Elton.

ARTICOL DIN 20 septembrie 2008

Florentin Matei, puştiul de 15 ani care fugise de la echipă, a fost convins de Gigi Becali să se întoarcă şi să semneze prelungirea contractului

La o zi după ce a pierdut primul meci în Champions League şi a ratat şansa de a pune mîna pe încă 600.000 de euro, Steaua a reuşit să-şi recîştige cel mai promiţător talent. Florentin Matei, în vîrstă de doar 15 ani, a decis să revină la antrenamentele grupei din care făcea parte în Ghencea, deşi în ultimele luni refuzase să mai îmbrace tricoul Stelei şi chiar ameninţase că vrea să plece în străinătate.

75.000 de euro pentru tatăl său
Cum a reuşit Steaua să-l recupereze? Gigi Becali a avut o întîlnire cu tatăl lui Florentin. I-a pus pe masă 75.000 de euro, sumă cu care l-a convins pe părintele puştiului-minune să-şi lase fiul în continuare în Ghencea. "Tatăl său ne-a zis că l-a convins să revină la sentimente mai bune şi faptul că am demarat proiectul cu acea Academie", a explicat Gigi Becali.

Salariu lunar de 3.000 de euro
Propunerea financiară a lui Becali nu s-a oprit aici. Lui Florentin i-a fost întocmit un contract, pe baza căruia va avea un salariu de 36.000 de euro pe an. "Am decis să-i ofer 3.000 de euro pe lună pentru că este un mare talent şi nu vreau să-l pierd. Acum are 15 ani, dar peste 4-5 ani sper să fie titular de bază la Steaua", a adăugat patronul roş-albaştrilor.

"Ce post îmi place cel mai mult? Cel de mijlocaş central şi cred că acolo dau cel mai bun randament"
Florentin Matei

"Idolul meu? Fără discuţie, e vorba de Gică Hagi. L-am văzut în perioada în care el a jucat la Galatasaray şi visul meu ca fotbalist e să ajung şi eu, într-o zi, să joc ca el"
Florentin Matei

Florentin Matei
- desemnat cel mai tehnic jucător în 2004, la turneul Gheorghe Ola
- desemnat cel mai valoros fotbalist în 2006, la turneul naţional de juniori, organizat de FRF
- declarat cel mai bun jucător în turneele din Austria (2003) şi Marea Britanie (2006)

"Eu l-am antrenat şi pe Hagi, dar, în 60 de ani de antrenorat, nu am mai văzut un talent ca Matei. E unic"
Iosif Bukossy, pentru revista "Suporter Steaua"

LUCRURI MAI PUŢIN ŞTIUTE DESPRE MATEI

A făcut 7.534 de "duble"

Matei şi-a impresionat colegii, dar şi antrenorii, cînd, în timpul unui cantonament din urmă cu mai bine de un an, a jonglat mingea pe picior de nu mai puţin de 7.534 de ori.

Olăroiu l-a luat la echipa mare
În finalul sezonului 2006-2007, Florentin Matei a fost promovat la echipa mare şi timp de cîteva săptămîni s-a antrenat cot la cot cu Rădoi, Dică, Goian şi Nicoliţă. Cel care a văzut în Matei o mare promisiune a fost Cosmin Olăroiu, antrenorul de atunci al roş-albaştrilor.

E antrenat de un Becali
Matei face parte din grupa '93 a juniorilor Stelei. Această echipă îl are ca antrenor pe Valentin Becali, fiul lui Virgil Becali, acesta din urmă fiind vărul patronului Stelei.

A luat 9,30 la Capacitate
Puştiul stelist nu este doar un bun fotbalist, ci, ţinut "din scurt" de părinţi, el are performanţe şi ca elev. A reuşit să treacă examenul de capacitate, la care a avut o medie de 9,30.

 

Îşi dezvăluie defectele
1. "După ce pierd mingea, nu alerg întotdeauna înapoi ca să o recuperez"
2. "Cred că sînt un pic individualist"

ARTICOL DIN 21 septembrie 2008

Juniorul rebel Florentin Matei a stat o lună şi jumătate în curtea lui Espanyol, însă transferul său nu s-a putut concretiza

Terenul sintetic din spatele tribunei a II-a, cu împrejurimile sale, semăna ieri dimineaţă cu o curte de grădiniţă. De la distanţă, părinţii îşi priveau micuţele odrasle, visînd că într-o bună zi îi vor vedea pe central. "Loveşte corect mingea, nu te lăsa pe spate!", îşi dirija un tată copilaşul, care nu ţinea cont de ce i se spune. "Eu zic, eu aud", s-a resemnat părintele.

Cinci cuvinte rostite în 90 de minute
Era 10:30, cînd juniorii de la grupa '93 şi-au făcut apariţia, în pîlcuri, pe sintetic, moment în care piticii s-au dispersat, lăsîndu-i pe cei mai mari să se pregătească. Printre ei, şi rebelul Florentin Matei, revenit după trei luni şi jumătate la echipă. Pe chipul său nu ai fi putut citi mare lucru, deşi trecuse ceva vreme de cînd nu mai călcase în acel loc. Nici nostalgia revederii terenului, nici bucurie, nici apăsarea faptelor întîmplate.

Asta pînă cînd o minge a ajuns la el. Deodată, zîmbetul de copil i-a încolţit, încîntat de parcă primise cadoul pe care şi-l dorea. A fost imboldul de care a avut nevoie pentru a se simţi în largul său. Antrenorii grupei, Ion Toma şi Valentin Becali, şi-au împărţit elevii în trei echipe, pentru o miuţă pe de-a latul terenului. Într-una, cea galbenă, şi Matei. Imediat, şi-a luat în primire postul de mijlocaş central. Moment din care a început să vorbească, dar numai pe teren. Pentru că altfel, cît a durat antrenamentul, o oră şi jumătate, a scos doar cinci cuvinte în timpul jocului. "Hai, pasează!" şi "Scoate în centru!". Atît. Firav din fire, puştiul-minune a ieşit rapid în evidenţă. Prin driblingurile sale, prin pase, prin execuţii.

"Aş fi vrut să rămîn la Espanyol"
Aproape de ora 12:00, şedinţa de pregătire s-a încheiat. Florentin, puştiul rebel al Stelei povesteşte cum şi-a încercat norocul, cît timp a lăsat-o pe Steaua, la Espanyol Barcelona. "Am stat o lună şi jumătate. Cei de acolo m-au dorit, şi eu am vrut, dar nu mi-au fost eliberate actele de transfer. Fără cartea verde nu am avut ce să fac, mai ales că acolo deja începuse campionatul. A trebuit să mă întorc".

Parcurge zilnic 100 de kilometri
Matei străbate zilnic nu mai puţin de 100 de kilometri. Comuna sa natală, Poiana lui Stîngă, din judeţul Giurgiu, se află la 50 de kilometri de Bucureşti. "Azi, fiind sîmbătă şi mai liber, am plecat la 9 de acasă pentru a putea ajunge la antrenament. În timpul săptămînii plec mult mai devreme însă", spune juniorul, căruia i se caută o lucuinţă în care să poată sta în Capitală pentru a scăpa de oboseala drumului.

"Matei are cinci viteze peste Dică. Are tehnică şi poate lovi mingea cu ambele picioare. Este foarte abil"
Ion Toma, antrenor Steaua, grupa 1993


"Vreau să îl mai văd o dată pe Hagi pe teren. Iar acest copil am înţeles că îi seamănă foarte bine. Deşi nu l-am văzut încă, ştiu totul despre el"
Gigi Becali, finaţator Steaua

ARTICOL DIN 17 ianuarie 2010

La doar 16 ani, puştiul-minune al Stelei are deja primele acte de indisciplină. Aplaudat de o sală întreagă şi lăudat de toată lumea după prestaţiile senzaţionale de la Cupa Liceelor, Florentin Matei nu s-a mai prezentat la antrenament, invocînd o durere de cap

Steaua are probleme cu jucătorul pe care în urmă cu doi ani îl anunţa ca fiind "noul Hagi". E vorba despre Florentin Matei, puştiul-minune în vîrstă de 16 ani, care în aceste zile a fost MVP la Cupa Liceelor, asemănat cu Messi datorită driblingurilor incredibile pe care le-a reuşit.

Aflat în mijlocul aprecierilor, Matei i-a lăsat însă cu gura căscată pe antrenorii de la Centrul de copii şi juniori al Stelei. Motivul? În ziua imediat următoare meciului în care a făcut spectacol la Cupa Liceelor, nu s-a mai prezentat la primul antrenament al echipei sale în Ghencea, sub comanda antrenorului Dumitru Uzunea!

Tehnicianul l-a căutat la telefon pe puşti, care a avut următoarea explicaţie: "N-am venit că m-a durut capul". Imediat a aflat şi Leo Strizu,  antrenorul de la Steaua II, acolo unde Matei a debutat deja în toamnă. Strizu i-a solicitat tehnicianului care îl pregăteşte pe Florentin la grupa jucătorilor născuţi în 1993 să-l tragă la răspundere pe puştiul de 16 ani şi jumătate şi chiar să-i dea de înţeles că dacă se va mai întîmpla un astfel de incident, atunci se va lăsa cu repercusiuni.

"Trebuie să-i tăiem din faşă astfel de apucături lui Florentin Matei. E la vîrsta la care dacă vede că i se permite un act de indisciplină doar pentru că a făcut el show la Cupa Liceelor, o va lua pe un drum greşit"
Un oficial al Stelei

A luat deja primul trofeu
Florentin Matei are deja în palmares un prim trofeu. A fost desemnat în noiembrie anul trecut "Cel mai bun jucător al Turneului internaţional de fotbal pentru juniori - Iulian Manzarov 2009".  Matei a încasat trofeul în pauza meciului Steaua - FC Vaslui 2-1. Turneul de fotbal pentru juniori Iulian Manzarov se organizează în fiecare an în Bulgaria, în memoria unui junior care a salvat 20 de copii de la înec în urma unui accident de autocar.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
 •  18 Mai 2010, 23:28
Postat de mario-stelistu pe 18 Mai 2010, 14:17

Nu sunt eu in masura sa apreciez valuarea fiecaruia dar cu siguranta pe vremea lui Hagi pustii primeau mai multe sanse decat acum.In liga 1 nu cred ca este vreun jucator sub 19 ani care sa joace titular.Imi este greu sa cred ca nu sunt jucatori de 19 ani care sa faca fata macar la echipele de la locul 10 in jos.

un adevarat stelist si thebluestlion au dreptate cititi ce o scris si au dreptate

thebluestlion
thebluestlion  •  18 Mai 2010, 22:52
Postat de pe 18 Mai 2010, 14:21

Am citit articolul,impresionant dar de la HAGI incoace sau tot nascut talente dar au murit sperante.

Din pacate. Presa ajuta la asta! Prea mult cancan sportiv! Sunt cativa jucatori de 17-18 ani si pe la alte cluburi, talentati dar care nu fac fata dpdv fizic in liga 1, mai rau e ca in liga 1 oricum nu se joaca mai nimic :(

 •  18 Mai 2010, 22:47
Postat de pe 18 Mai 2010, 19:52

Si eu am jucat intre 14-16 ani in lotul national de juniori a Romaniei, dar era pe vremea lui Ceausescu si s-a uitat tot!Am citit ceva despre pustiul asta si eu unul sunt convins ferm ca nu est pregatit nici fizic nici psihic sa joace cu succes nici macar in liga a-3-a! Unii din antrenorii lui care comenteaza pe acest site sunt foarte slab pregatiti, ca si preparatorii fizici de la Steaua.Ca sa spui ca un copil de 15-16 ani nu poate sa mai creasca 10-15 mm e o mare prostie!gelualbu1961yahoo.ro

cred ca stiti mai bine ca mine dragi jurnalisti, ca cel mai bine ar fi sa il lasati in pace sa joace cat mai bine si sa nu il mai tot terorizati cu atatea interviuri lasati-l sa demonstreze ce poate si cu siguranta ca ajunge un jucator mare nu mai cautati articole din-acestea pentru a va sporii popularitatea..distrugeti un jucator bun si de valoare care poate va conduce romania spre un nou turneu final

Vezi toate comentariile (15)
Comentează