FOTBAL  »  Superliga  »  UNFAIR PLAY

Un neamţ a scris o carte despre scheletele din dulapul fotbalului românesc

Articol de - Publicat sambata, 08 octombrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 08 octombrie 2011 00:08

Un jurnalist neamţ deconspiră legături primejdioase la vîrful fotbalului românesc


Greu de crezut, dar există o legătură între agitaţia de la FRF şi Tîrgul de Carte de la Frankfurt. Pe 14 octombrie, acolo va fi prezentat un volum despre fotbal şi crimă organizată. "Unfair-Play" se numeşte cartea, subintitulată "Cum stăpînesc sportul manageri corupţi, funcţionari scrupuloşi şi pariori". Autorul ei, Jurgen Roth, este un jurnalist de investigaţie, cu mai multe astfel de lucrări la activ. În 2009, a fost dat în judecată de statul bulgar, pentru că dezvăluia legături dintre politicieni de prim rang şi traficul de droguri. Procesul se desfăşoară cu uşile închise.

"Filierele" sportului românesc
În "Unfair-Play", există un capitol întreg dedicat României şi "oligarhilor dominanţi", cu legături în lumea sportului. Conform lui Jurgen Roth, citat de Deutsche Welle, prima filieră, axată pe afaceri cu petrol este Ion Ţiriac-Marius Vizer-Liviu Luca. Cealaltă filieră, susţine jurnalistul german, prosperă din gunoaie, prostituţie, droguri şi îi include pe Nicu Gheară, pe Giosue Castellano (nepotul lui "Madame Camorra", Pupetta Maresca), pe fratele acestuia, Ciro Castellano (tatăl copilului Ralucăi Sandu) şi pe Mircea Sandu însuşi.

Citînd surse din serviciile secrete germane, menţionează Deutsche Welle, Jurgen Roth explică mai întîi legăturile dintre Ion Ţiriac, Nicu Gheară, Mircea Sandu şi Ricardo Fanchini, alias Richard Rottman. Zis şi "Al Capone de Polonia", Fanchini a fost arestat acum doi ani şi condamnat la New York, după o captură de droguri ascunse în televizoare.

Doi "Naşi"
Apropierea între Mircea Sandu şi Nicu Gheară este de notorietate, cei doi afişîndu-se împreună şi la evenimente de familie, şi la gale oficiale. De exemplu, Revelionul 2009 şeful FRF l-a petrecut în Kitzbuhel (Austria), în compania lui Gheară, Ionuţ Lupescu, Adalbert Kassai şi Marius Vizer. Apoi, în luna mai 2009, la dineul Centenarului FRF, printre invitaţi s-a numărat şi Nicu Gheară, care a stat la masă între Michel Platini şi Lennart Johansson.

Frumuseţea legăturilor dintre astfel de personaje constă în faptul că sînt la vedere. Nicu Gheară este naşul de cununie al Ralucăi Sandu, naşul fetiţei Ralucăi Sandu, naşul lui Corneluş Dinu, naşul lui Adrian Mutu, naşul lui Marius Martiş şi al lui Ionică Serea, doi dintre arbitrii anchetaţi în Dosarul Piteşti. Oamenii se căsătoresc, au copii, au nevoi.

Lista invitaţilor vs. lista anchetaţilor
Şi, pentru că frumuseţea vine din simetrie, e suficient să comparăm lista numelor din stenograme, a audiaţilor la DNA, a inculpaţilor din Dosarul Transferurilor cu lista invitaţilor la nunţile, botezurile şi Revelioanele din fotbal, aşa cum apar ele în paginile tabloidelor. Sau cu lista premiaţilor de la Galele Fotbalului finanţate de Nicu Gheară (Marius Avram, arbitrul anului 2009, Mihai Stoica, de două ori conducătorul anului, Marian Iancu şi Adrian Porumboiu finanţatorii anului etc). Şi să nu uităm de lista din Dosarul "Cocaina pentru Vipuri", în care martorii şi-au schimbat declaraţiile.

Sînt nume comune pe liste, cam aceleaşi nume din cartea lui Jurgen Roth: Dragomir, Gheară, Mutu, Sandu, Vizer, Borcea, clanul Becali. Clan pe care îl descrie ca avînd două ramuri: pe de o parte, ramura Giovanni Becali, "foarte periculos", implicat în transferuri de fotbalişti. Pe de alta, ramura Gigi Becali, care a fost ajutat de un alt fin al lui Gheară, Nuredin Beinur ("cumătrul", cum îl numea Mutu în stenograme), să preia Steaua.

Nunta lui Avram, ca la carte
Jurgen Roth dăduse deja cartea la tipar cînd Marius Avram, arbitru FIFA şi fiul şefului arbitrilor, îşi face nunta în localul fiului şefului Ligii, ajutat în organizare de fiica şefului Federaţiei. Printre invitaţi, preşedinţi de club, arbitri şi zelosul Ţerbea, "baronul gunoaielor" din Mureş, cum îl descrie colegul meu Radu Bichiş într-un articol.

La Frankfurt, se aranjează standurile, pachetele cu "UnFair-Play" aşteaptă cuminţi. În timpul ăsta, din sediul FRF ies alte pachete, cu actele unui SRL, care a strîns datorii suspect de mari. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Jurgen Roth îşi aminteşte o frază care i-a plăcut mult şi pe care a găsit-o într-un ziar românesc: "Procurorul trebuie că a avut curajul unui nebun".

"Cînd oamenii ca Becali sau Ţiriac - oligarhii dominanţi - profită de pe urma sistemului existent, ce ar mai putea să se schimbe?"
Jurgen Roth, în interviul pentru Deutsche Welle

"Personaje dubioase preiau un club de fotbal şi obţin prestigiu. Arată maselor entuziasmate ce pot face. Dar nimeni nu o face pentru oameni. Fiecare îşi urmăreşte interesele"
Jurgen Roth

"Mircea Sandu nu poate avea contracandidat. Pentru a fi preşedintele FRF sau LPF trebuie să ai experienţă"
Nicu Gheară, în decembrie 2009, citat de "Jurnalul Naţional"

"Am foarte mare respect pentru Mitică Dragomir şi Mircea Sandu, iar cînd nu-i vom avea, o să plîngem"
Nicu Gheară

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (44)
night_wolf
night_wolf  •  08 Octombrie 2011, 20:30

Mi-e si rusine ca Nicu Gheara a fost la Rapid, un mafiot ca multi altii din fotbal

zadkiel
zadkiel  •  08 Octombrie 2011, 15:00
Postat de dan_te pe 08 Octombrie 2011, 11:30

Asa este intreaga societate din Romania. Toti stiu ce se intampla, nimeni nu ia nici o masura. Si cand spun nimeni, nu ma refer numai la populatie, ci la institutiile statului. De fapt, Statul Roman NU EXISTA! IN ROMANIA NU EXISTA JUSTITIE! IN ROMANIA NU EXISTA ECHITATE! CONSTITUTIA ROMANIEI ESTE HARTIE IGIENICA PENTRU REPREZENTANTII CELOR MAI IMPORTANTE INSTITUTIIE ALE "STATULUI" ROMAN: PRESEDINTIA, GUVERNUL, PARLAMENTUL, JUSTITIA. CETATENII ROMANI NU SUNT APARATI NICI IN TARA, NICI IN AFARA EI! STATUL ROMAN NU EXISTA! ROMANIA ESTE O COLONIE, SI ESTE CONDUSA SI CONTROLATA DE SI PRINTR-UN SISTEM MAFIOT BAZAT NUMAI PE SCURSURI UMANE!

Statul este mafiot si pleaca chiar de la Cotroceni! Suntem exact ca in 1988, cand doar doua persoane hotarau soarta romanilor. Azi cabinetul 1 este pe Whisky si cabinetul 2 este zona placerilor! Ne meritam soarta! Muammar Gaddafi si Hosni Mubarak au fost inlaturati anul asta de oamenii simpli desi aveau in sondaje rezultate mai multe decat cuplul nostru mafiot de mai sus! Suntem poporul cel mai las si fricos din lume!

petrusm
petrusm  •  08 Octombrie 2011, 14:59

CHIPUL LUI PITURCA DE ASEARA ERA INGANDURAT ,IAR CORPUL INCONVOIAT DE POVARA GREA A NENOROCIRII GENERATE DE EL SI DE CEILALTI CUNOSCUTI , SATANELE CARE AU DEZAFILIAT CRAIOVA , FARA SA SEMNEZE DAR FALSIFICAND DE O NATURA GREU DE IMAGINAT...STIE DOMNUL 666 CA A INTRAT INTR-UN ,, RA,H..AT ADANC SI MARE...ORACOLU ESTE INCOERENT ,SE BALBAIE NU MAI STIE CE SA SPUNA DACA A SEMNAT SAU NU , PENTRU CA NU STIE CAT SE DA INTR-UN CAZ SAU IN CELALALT...PE STADION ASEARA UN GRUP DE SUPORTERI AI STIINTEI CRAIOVA AU FOST INDEPARTATI DE JANDARMI PENTRU CA AU CERUT SA FIE TRASI LA RASPUNDERE ,, GROPARII CRAIOVEI,, SUNT SIGUR CA ASEARA PITURCA NU SE GANDEA LA MECI ,SE GANDEA LA CE A FACUT EL ,SANDU SI ORACOLU

Vezi toate comentariile (44)
Comentează