FOTBAL  »  Superliga  »  SCHIMBARE

UPDATE Revoluţie totală în Liga 1! Azi s-a decis trecerea la campionat cu 14 echipe şi sistem cu play-off şi play-out! Cum se va modifica sezonul viitor

Derby-uri precum Petrolul - Steaua am putea vedea mai des într-un an
Derby-uri precum Petrolul - Steaua am putea vedea mai des într-un an

Articol de GSP - Publicat marti, 20 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 20 mai 2014 16:19

UPDATE 13:20 Adunarea Generală Extraordinară de azi a decis ca Liga 1 să se schimbe din temelii. Propunerea ca din sezonul 2015-2016 să fie 14 echipe pe prima scenă şi sistem cu play-off şi play-out a fost aprobată.

Cum se va schimba sezonul viitor? Pentru a se ajunge la 14 echipe în Liga 1, din sezonul care va începe în vară vor retrograda 6 echipe, adică locurile 13-18. Din liga a 2-a vor promova doar două formaţii, cele aflate pe primul loc în cele două serii.

Ce presupune campionat cu 14 echipe
- 26 de etape în sezonul regulat
- primele 7 intră în play-off: încă 14 etape
- ultimele 7 joacă play-out, încă 12 etape. Ultimele două poziţii, locurile 6 şi 7, retrogradează direct, iar locul 5 va juca baraj pentru rămînerea pe prima scenă;
- total meciuri fiecare echipă: 38

Ţări din Europa cu maximum 14 echipe în prima ligă
Ţara:    Nr. echipe
Austria:    10
Bulgaria:    14
Croaţia:    10
Cipru:    14
Danemarca:    12
Elveţia:    10
Israel:    14
Scoţia:    12
Slovacia:    12
Slovenia:    10

-------------------------

Adunarea Generală Extraordinară a Ligii are azi pe ordinea de zi două puncte vitale pentru modul în care va arăta fotbalul românesc în viitorul apropiat.

Pe lîngă aprobarea unei noi grile privind redistribuirea banilor din drepturile TV, se va supune la vot diminuarea numărului de cluburi în prima divizie. De la 18 la 14!

Dacă 10 vor vota "da", atunci începînd din 2015-2016 vom avea o întrecere cu 4 echipe mai puţin, principalele susţinătoare ale acestei schimbări fiind Steaua, Dinamo, Astra, Petrolul, CFR şi Pandurii.

Varianta a fost confirmată de Iuliu Mureşan la Dolce: "În sezonul următor va fi un campionat extrem de greu, pentru că se va restrînge numărul de participante. Pe 20 e o Adunare Generală a Ligii în care se va propune reducerea la 14 a numărului de formaţii, soluţie cu care noi, CFR, sîntem foarte de acord".

Dilema principală în acest moment e legată de modalitatea prin care se va ajunge la 14 echipe, prin intermediul campionatului următor. Cea mai la îndemînă variantă ar fi să retrogradeze 6 şi să promoveze doar două, cîştigătoarele celor două serii din Liga a 2-a.

6 ediţii de campionat, între 2000 şi 2006, s-au disputat cu 16 echipe în Liga 1, după care s-a revenit la 18 formaţii

"Singura variantă de revigorare pentru fotbalul românesc ar fi cea cu 14 echipe, plus play-off. Am avea de 4 ori Steaua - Dinamo, de 4 ori Steaua - Petrolul, meciuri tari, atractivitate mare" (Laurenţiu Reghecampf)

"Nivelul acum e foarte scăzut în Liga 1, tocmai din acest motiv sistemul cu play-off şi play-out ar putea reînvia fotbalul nostru" (Iuliu Mureşan)


SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (485)
bunicu
bunicu  •  29 Mai 2014, 16:53

Cite orase principale cu fani multi vor avea achipe de liga 1.Asa se omoara fotbalul.Faceti o ancheta de media de spectatori in editia acum terminata si va veti da seama ,vor fi 2-3 in Bucuresti 1 la Cluj.1 la Iasi daca se mentine si vor fi cele dela sate Chiajna Berceni Clinceni Viitorul lui hagi fara stadion CraiOlguta,restul dumnezeu cu mila.Vor fi stadioane goale cine are bani sa se duca la 4 meciuri cu aceiasi echipă de aici incepe coruptia(cooperativa)Bravo.

ricco
ricco  •  21 Mai 2014, 04:34

Da. Am copiat si noi tarile cu "FOTBAL MARE"... Cipru, Slovenia, Bulgaria...

tegean
tegean  •  21 Mai 2014, 01:02
Postat de nicolaiec pe 21 Mai 2014, 00:37

Si de unde fac rost de 14 echipe ? Ca toate, cu 2-3 exceptii, sunt falimentare. Si astea de acum sunt multe, si pana si cei mari se chinuie sa ia licente si intra in insolventa. Fotbalul autohton nu prea mai are trecere printre pasionatii de sport, tot mai putini in Romania. Un circ grotesc in care nu mai stii ce meci e blat pentru pariuri, ce meci e blat pentru cooperativa si ce meci se joaca corect. Echipe de tip mort viu se chinuie sa ia licenta cu jucatori neplatiti de luni de zile si patroni care de fapt sunt creditori ai clubului a carui viata o sug inainte sa il arunce la gunoi.

Când îşi vor da seama că şi 14 sunt greu de găsit vor face o nouă şedinţă şi vor hotărî să fie 12 echipe apoi 8... 4... iar după ce vor concluziona că, pt. România, campionatul cu o singură echipă e cel mai sustenabil , se vor întreba (şi hotărî) câţi jucători trebuie să aibă acea echipă ( nu spui cine dar echipă importantă): vor începe cu 11 după care, treptat, vor ajunge la unul singur. În mod normal ar fi trebuit ca acest unic (ultim) jucător să fie Mircea Sandu dar, cel mai probabil, acesta va fi Gigi Becali, dacă va apuca (la cât de repede se duce fotbalul de râpă) să iasă până atunci de la pârnaie.

Vezi toate comentariile (485)
Comentează