FOTBAL  »  Superliga  »  VARIANTA LIGII ŞI A ARBITRILOR

Varianta LPF. Regulament interpretabil, Liga cere suspendări!

FOTO: Ionuţ Cocanu
FOTO: Ionuţ Cocanu

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 01 noiembrie 2011 12:44

Stanca şi Martinovici vor fi judecaţi miercuri de Comisia de Disciplină. Legea conţine un punct care i-ar scăpa de pedepse, numai că Dragomir s-a pronunţat deja: jucătorii trebuie sancţionaţi


Faptul că Robert Dumitru i-a eliminat pe Stanca şi pe Martinovici i-a împărţit pe microbişti în două tabere. Nu neapărat în funcţie de simpatiile lor fotbalistice. "Arbitrul a procedat corect acordîndu-le cartonaşe roşii" e una dintre păreri. Cealaltă susţine că fotbaliştii au reacţionat corect şi că au urmărit doar să-l oprească pe suporterul care pătrunsese pe teren, îl lovise deja pe Galamaz şi se îndrepta spre alţi stelişti. Care e adevărul, din punctul de vedere al regulamentului?

În primul rînd, e clar că "roşiile" primite de stelişti nu se anulează, chiar dacă meciul a fost suspendat după prima repriză şi va fi omologat cu scorul de 0-3. Cristian Bivolaru, fost şef al Departamentului Internaţional din FRF şi fost membru în structura UEFA explică: "Nu se anulează cartonaşele roşii. Chiar dacă golurile marcate nu se mai iau în considerare, cartonaşele rămîn valabile! Şi dacă incidentul s-ar fi petrecut la un joc din cupele europene, cazul tot ar fi ajuns pe masa Comisiei de Disciplină. La fel se întîmplă în România".

Există un punct care i-ar salva
Comisia de Disciplină a LPF va judeca miercuri incidentele de la Ploieşti, inclusiv situaţia lui Stanca şi a lui Martinovici. "Eu, dacă i-aş judeca, nu i-aş suspenda. Însă e doar o opinie personală", precizează tot Bivolaru.

Dincolo de părerea lui, regulamentul le dă şi el o speranţă steliştilor. La Articolul 57, "Loviri sau violenţe. Încăierarea", se specifică la punctul 4: "Orice persoană care a încercat să prevină incidentele, să-i apere pe alţii nu va fi sancţionată". Încadraţi aici, portarul şi apărătorul ar scăpa.

Dar precedentele două puncte ale aceluiaşi articol conţin pedeapsa maximă pe care membrii Comisiei ar putea să le-o acorde fotbaliştilor:

punctul 2. Încăierarea constă în comiterea de brutalităţi, loviri şi alte violenţe în care sînt implicate trei sau mai multe persoane.
punctul 3. Participarea la o încăierare se sancţionează cu suspendare de la 6 la 8 jocuri, în cazul jucătorilor.

Şefii Ligii îi vor suspendaţi. AFAN şi Steaua contestă

"Nu există în regulament vreun paragraf care să-i scape de suspendare pe Martinovici şi pe Răzvan Stanca!"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

"Am vorbit cu Crăciunescu, l-am întrebat pe el dacă nu poate face ceva să anuleze cartonaşele roşii, dar mi-a zis că e imposibil"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

"Martinovici e în culpă! L-a lovit pe acel suporter cînd era la pămînt. Dacă voia să intervină şi să-şi apere colegii, trebuia să-l ia în braţe pe fan şi doar să protejeze victima. Nu scrie nicăieri că era nevoie să lovească el cu piciorul!"
Alexandru Boc, vicepreşedinte LPF

9 cartonaşe roşii au luat steliştii în primele 12 etape din acest sezon al Ligii 1

Hagi şi Goian îl felicită
Gestul lui Novak Martinovici a atras reacţia mai multor oameni de fotbal. Aceştia l-au felicitat pe fundaşul sîrb pentru gestul său. Cel mai mult a sărit în apărarea sîrbului fostul stoper al roş-albaştrilor Dorin Goian. "Martinovici a procedat corect, dacă vreodată mă voi întîlni cu el am să-i strîng mîna. Cartonaşul lui şi al lui Stanca ar trebui anulate!", a punctat Goe la sport.ro. Gheorghe Hagi a împărtăşit şi el aceeaşi idee: "Martinovici a făcut un lucru bun, pentru că îşi apăra un coleg. Martinovici a fost curajos, dar şi inconştient, putea avea de suferit şi el!".

Agresorul a făcut plîngere!
Gazeta a contactat un avocat care a precizat că suporterul ar putea depune plîngere contra lui Martinovici şi a lui Stanca: "Fanul poate face plîngere penală împotriva lui Martinovici pentru lovire. Dacă ar fi găsit vinovat, stelistul riscă de la una la trei luni de închisoare sau amendă penală. În cazul în care el ar avea nevoie de îngrijiri medicale de pînă la 20 de zile, acţiunea ar putea porni de oficiu, iar fapta este agravantă!". Conform unor surse, suporterul agresor ar fi depus deja plîngere penală contra jucătorilor!

"Ni se tot dau exemple din străinătate, unde s-a întîmplat ca suporterii să intre pe teren, doar că acolo fanii erau urmăriţi de stewarzi. Aici, Martinovici a ajuns primul! Ce trebuia să facă? Să-l roage politicos pe un om care-l lovise grav pe Galamaz?"
Eduard Iordănescu, antrenor secund Steaua

"Sindicatul jucătorilor e dispus să-i apere şi în faţa Comisiei de Disciplină. Ei şi-au apărat vieţile. Conform articolului 57 din Regulament, orice persoană care încearcă să-i apere pe alţii, într-o încăierare, nu va fi sancţionată"
Dumitru Costin, preşedinte AFAN

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
dynamovist
dynamovist  •  01 Noiembrie 2011, 18:23

saracul de el a facut plangere. pai el trecea pasnic pe pajistea din Ploiesti si Martinovici a sarit si l-a luat la bataie. deci, Martinovici sa fie dat afara din galaxie!!!! trebuia sa-l calce pe cap. nu sunt adeptul violentei, dar asa ceva nu trebuie tolerat. tara lui papura-voda. aurolacii de "paznici" nu stiau ca au dreptul sa intre pe teren. bine ca nu a avut ala un cutit, ca-i belea pe toti dupa teren si putea sa stea linistit pe gazon, pentru ca clanu' lu' pacala nu stiau daca au voie sa-si faca treaba. ma mir ca n-au zis ca nici macar nu l-au vazut pentru ca ei trebuie sa stea cu ochii inchisi, pentru ca nu platesc biletul.

tiberyus28
tiberyus28  •  01 Noiembrie 2011, 14:00

Normal, tot ce spune Dragomir se executa.. noi pana nu il vedem pe asta la jilava nu nu putem bucura de fotbal.

leroiv72
leroiv72  •  01 Noiembrie 2011, 12:01

nea sandule(boc) sa'ti ajute Dumnezeu sa iti iasa unul ca drogatul ala in cale, la ceas de seara cand te intorci acasa de la un sprit!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează