FOTBAL  »  Superliga  »  DIALOG SAVUROS CU CEL MAI BUN STELIST AL TOAMNEI

Zapata: „Vreau trofeul!”

Articol de - Publicat joi, 07 februarie 2008 00:00

Zapata îşi dezvăluie obiectivele, explică modul în care a învăţat româneşte în timp-record şi povesteşte cum s-au adaptat cei 3 sud-americani: Dayro, Pepe şi Mendoza.

"Bună ziua! Ce faceţi voi?", spune Zapata (29 de ani) cînd ajunge în mijlocul ziariştilor care îl aşteaptă pentru un interviu pe terasa hotelului Palm Beach, din Larnaca, acolo unde este cazată Steaua. Dă mîna cu fiecare, după care zîmbeşte larg pentru poze şi acceptă ca dialogul să aibă loc în limba română.

Are ceva din aerul marilor jucători de la cele mai importante echipe din Europa şi, în privinţa modului în care ştie să-şi construiască imaginea prin intermediul relaţiei cu presa, pare la ani-lumină înaintea colegilor săi români de la Steaua. Nu uită să salute atunci cînd trece pe lîngă tine la antrenamente, nu e deloc încruntat, ci tot timpul cu zîmbetul pe buze, mereu prietenos şi destins. "Cînd eram copil, mama şi fratele meu mi-au dat un sfat pe care l-am urmat: ", a povestit Zapata la Ştirile Sportive ale Antenei 1.

- Rufay, mai sînt ceva mai mult de două săptămîni pînă la startul returului. Cum stă Steaua?
- Avem mare încredere în noi. Am reuşit 3-4 jocuri foarte bune în amicalele din perioada de pregătire, ne-am mişcat bine şi sîntem pe drumul bun.

- Va fi greu de luat titlul?
- Depinde de noi. Trebuie să ne punem bine la punct fizic acum pentru că urmează un retur solicitant. Să luăm fiecare meci în parte ca pe unul foarte important, numai aşa cred că vom reuşi să cîştigăm titlul sau să venim pe locul 2. Mi-aş dori enorm primul trofeu cu Steaua şi apoi să joc în Champions League.

"Cei trei sînt aproape de ce vrea Lăcătuş"

- Dar meciul cu CFR e finala campionatului?
- Va fi foarte, foarte important. Trebuie neapărat să-l cîştigăm pentru a ne apropia de ei în clasament.

- Cum se mişcă sud-americanii Dayro Moreno, Pepe şi Mendoza?
- Din ce în ce mai bine. Şi sînt aproape de ceea ce vrea Lăcătuş. Mai au de lucrat pentru a recupera la decalajul de pregătire faţă de echipă, dar şi pentru a ajunge să colaboreze mai bine în teren, cu colegii. Pentru ei e ceva mai greu, că au venit acum în România. Pentru Eze, de exemplu, e mai simplu, că el cunoaşte ţara.

- Dar ce anume le-ai spus de ai reuşit să-i convingi să vină aici?
- Le-am spus că Steaua e o echipă foarte mare, dar şi că România e o ţară caldă, frumoasă, cu oameni primitori şi nu vor avea probleme aici. Eu am vorbit ca prieten, însă decizia de a-i transfera a luat-o Adrian Ilie.

"Dică şi Neaga sînt favoriţii lui Dayro şi Pepe"

- Şi cum îi simţi, s-au acomodat?
- Pentru ei e bine că eu sînt aici. Nu e deloc uşor pentru cineva care schimbă ţara, oraşul, echipa. Apoi, aici se joacă mai iute, mai repede faţă de Columbia, acolo se pune bază în special pe tehnica jucătorilor. Poate tocmai de aceea lui Dayro şi lui Pepe le plac Dică şi Neaga.

- Ai surprins pe toată lumea cît de repede ai învăţat limba română. Cum ai reuşit?
- Imediat după ce am aflat că o să vin la Steaua, m-am dus la Ambasada României din Bogota. Acolo l-am întîlnit pe ambasador şi i-am zis aşa: «înainte», «înapoi», «în faţă», «în spate» ... Apoi, după ce am venit aici, m-am uitat la telenovele şi stăteam cu pixul şi cu foaia de hîrtie în faţă. În film se vorbea spaniolă şi subtitrarea era în româneşte. Ziceau cei de acolo, de exemplu, «amor», imediat vedeam jos pe ecran «te iubesc» şi notam repede pe hîrtie. În plus, la Steaua, Hagi şi Ovidiu Petre m-au ajutat mult, vorbeau des cu mine în spaniolă.

- Şi pe Dayro, pe Pepe nu-i înveţi?
- Ba da, încep şi ei încet-încet să înţeleagă. Au nevoie de timp şi vor ajunge şi ei să comunice în româneşte cît mai curînd.

"Adi Ilie încearcă şi cu noi, la antrenamente, execuţii în genul celei din meciul cu Columbia, din '98, dar nu m-a păcălit niciodată. Cred că el ar mai putea să joace, are tot ce-i trebuie unui fotbalist în activitate"

"Lobonţ îmi place foarte, foarte, foarte mult. Are calităţi. Foarte buni sînt şi Dănuţ Coman, Stelea şi Marius Popa. De-asta pentru mine e o mare realizare că am ieşit pe primul loc în Top Gazeta. Trebuie să mulţumesc colegilor, antrenorilor, tuturor"
Robinson Zapata

7 meciuri consecutive fără gol primit a bifat Zapata în perioada 2 decembrie 2007 - 5 februarie 2008: trei oficiale şi patru amicale

Citește și:

Gică Popescu, prima reacție după atacul furibund al lui Ionel Ganea
Nationala
Gică Popescu, prima reacție după atacul furibund al lui Ionel Ganea
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Superliga
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Gigi Becali, ultimele detalii despre țintele din perioada de mercato: „Voi investi 3-4-5 milioane” + „Cu Chipciu nu putem merge în Champions League”
Superliga
Gigi Becali, ultimele detalii despre țintele din perioada de mercato: „Voi investi 3-4-5 milioane” + „Cu Chipciu nu putem merge în Champions League”

A ales Louis Munteanu? Disputat de FCSB și Rapid, atacantul a fost filmat cântând despre rivală: „Are valoare d'aia mare / Și știu că nu vă convine”

Mihai Pintilii, despre cel mai greu adversar din carieră: „Era un «bighidiu» d-ala mic. Dădeam cu ură în el, dar nu cădea. Dă-te-n... Doamne, iartă-mă”


Comentarii (23)
 •  08 Februarie 2008, 00:20

http://adrianobkl.myminicity.com/ click.... orasu lu becali

 •  07 Februarie 2008, 22:30

zapata esti cel mai bun portar al stelei in acest an si cel mai bun din campionat tine-o tot asa nu parasi steaua. o sa iei titlul cu steaua anul asta. FORTZAAAAAAA STEAUAAAAAAA m..e dinamo rapid cfr cluj titlul e al stelei

 •  07 Februarie 2008, 16:18

zapata asta e chiar bun.pacat ca a ales sa fie o oaie spurcata si nu un catel jegos.cel mai bine i se potrivea echipa inaripata a giulestiului, asortandu-se si cu peisajul.truli- buli, hai pandurii, steaua este pielea pul1i.hai pa

Vezi toate comentariile (23)
Comentează