FOTBAL  »  LIGA 2  »  FINANCIAR

Cine explică această aberație? Steaua e blocată fiindcă e echipă de stat, dar statul finanțează jumătate din Liga 1!

Articol de , , - Publicat marti, 04 aprilie 2023 16:15 / Actualizat marti, 04 aprilie 2023 18:09

Rapoartele financiare ale cluburilor din prima divizie arată că 8 dintre ele accesează fonduri direct de la o autoritate locală sau de stat, cu o sumă cumulată care se apropie de 15 milioane de euro ♦ În schimb, CSA Steaua nu are drept de promovare în Liga 1 din cauza faptului că rulează pe o societate de drept public, nu pe una de drept privat

Rapoartele financiare publicate de cluburile de pe prima scenă, obligate să facă acest lucru de FRF, redeschid o polemică mai veche în fotbalul românesc. 

Cât de loială e competiția din moment ce anumite echipe sunt susținute, unele chiar cu sume incredibil de mari, din fonduri publice, locale sau de stat, iar altele sunt finanțate exclusiv din investiții private. 

Nu mai puțin de jumătate dintre competitoare au în balanța contabilă intrări dinspre această zonă, a banilor publici.

De departe, clubul care domină acest top e Sepsi. Rubrica subvenții de stat sau locale cuprinde chiar o sumă uluitoare încasată anul trecut de covăsneni: 6 milioane de euro!!! 

„Cu banii mei să susțin echipa locală?” » Dan Șucu intervine în dezbaterea club public vs. privat: „Am scos în evidență această anormalitate!”
RAPID
„Cu banii mei să susțin echipa locală?” » Dan Șucu intervine în dezbaterea club public vs. privat: „Am scos în evidență această anormalitate!”

Urmează în acest top, FC Voluntari, ccu aproape două milioane de euro, mult sub nivelul din 2021, dar cu un nivel pe care nu-l pot atinge deocamdată nici alte echipe care par dependente de Primării, exemple fiind FC Argeș, Chindia, Mioveni, U Cluj, UTA.

Banii publici de care au beneficiat cluburile din Liga 1 în 2022

CLUBSUMA (euro)
Sepsi6.100.000
FC Voluntari1.950.000
FC Argeș1.400.000
CS Mioveni1.300.000
UTA1.200.000
Chindia*950.000
U Cluj860.000
Botoșani160.000

  • e singura echipă care nu și-a publicat încă raportul financiar pe anul 2022, dar media fondurilor încasate de la stat pe 2020 și 2021 a fost de 950.000 de euro pe an

Deși finanțarea publică pentru cluburi care evoluează într-o Ligă Profesionistă e permisă, în schimb, continuă să le fie interzis grupărilor din Liga secundă, să poată promova dacă nu sunt organizate ca societate de drept privat.

E cazul celor de la CSA Steaua, care anul trecut nu a fost lăsată să dispute barajul de promovare, în ciuda faptului că obținute pe teren acest lucru, însă FRF a invocat structura juridică a formației roș-albastre. Același lucru e valabil și în acest sezon.

Indiferent pe ce loc se va clasa la finalul play-off-ului Ligii secunde, trupa lui Daniel Oprița nu va putea nici promova, nici să joace barajul, în schimb, din prima divizie se pregătesc să retrogradeze ambele echipe din județul Argeș, Mioveni și FC Argeș, care doar în anul 2022 au cheltuit din bani publici nu mai puțin de 2,7 milioane de euro!

Tot în play-off-ul ligii a doua, unde se află și Steaua, activează Poli Iași, o echipă care e aproape promovată, datorită diferenței de puncte pe care o deține față de Dinamo, însă clubul din Copou e și el conectat puternic la conducta cu bani publici.

În ultimii 3 ani petrecuți în Liga 1, înainte de a retrograda în vara lui 2021, Poli a fost alimentată din bugetul local cu 3 milioane de euro!

Comparație Steaua vs Voluntari

De la nivelul Ligii 1, unul dintre cluburile care a accesat cele mai mari fonduri publice în ultimii ani e FC Voluntari.

Acesta activează pe o societate de drept privat, dar, de fapt, e controlată, prin interpuși, de primarul Voluntariului, Florentin Pandele.

Într-un raport Steaua - FC Voluntari, exclusiv pentru anul 2022, arată că FC Voluntari a primit cu 50% mai mulți bani din fonduri publice.

SURSAFC VOLUNTARISTEAUA BUCUREȘTI
Bani din fonduri publice locale/ stat1.950.0001.400.000
Venituri din sponsorizări și publicitate150.000600.000
Cheltuieli Centrul de Copii și Juniori590.000620.000

FC Voluntari e club de drept privat doar pe hârtie

Deși respectă criteriul că activează pe o societate de drept privat și poate evolua în Liga 1, FC Voluntari e, de fapt, un club deținut de Primăria și de Consiliul Loval Voluntari. Cum arată acținarii?

  • Oraș Voluntari prin Consiliul Local Voluntari - 95%
  • Televol Systems SA - 5%

Acționarii Televol Systems:

  • Consiliul Local Voluntari - 99%
  • Electrovol SA - 1 %

Acționarii Electrovol SA:

  • Oraș Voluntari prin Consiliul Local Voluntari - 98,5%
  • Comuna Petrăchioaia prin Consiliul Local Petrăchioaia - 1,5%

12 milioane de euroe suma pe care FC Voluntari a primit-o din partea autorităților locale din Voluntari în perioada 2018-2022

7 milioane de euroa primit UTA din fondurile locale între 2018 și 2022

5 milioane de euroe suma de care FC Argeș a beneficiat din partea autorităților locale între 2019 și 2022

4 milioane de euroa accesat CS Mioveni din bani publici în perioada 2020-2022

Steaua a aplicat pentru licență

Gazeta Sporturilor a anunțat săptămâna trecută că Steaua a depus dosarul pentru a obține licența de Liga 1, lucru confirmat ulterior de Iulian Miu, unul dintre șefii clubului deținut de Ministerul Apărării.

Am încărcat toate documentele, eu spuns că suntem în regulă și, din perspectivă financiară sau pe celelalte domenii, juniori, infrasfructură, nu avem nici un fel de probleme
Iulian Miu la Orange Sport.

La fel ca în primăvara lui 2022, FRF îi va respinge însă solicitarea Stelei, din moment ce nu și-a schimbat forma de organizare.

Cum ar arăta Liga 1, Liga 2 și barajele dacă Steaua ar avea drept de promovare

  • FC Argeș și Mioveni - retrogradate
  • Poli Iași și Steaua - promovate
  • Oțelul - UTA - meci de baraj
  • Dinamo - Hermannstadt - meci de baraj
  • pe configurația actuală a primelor două divizii, unde mai sunt de jucat 7 etape în play-out-ul Ligii 1 și 8 runde în play-off-ul Ligii 2

Gigi Becali: „Ne luăm Steaua înapoi! Ei se vor numi Fotbal Club Talpan SB”

CITEȘTE ȘI:

Avem cifrele financiare oficiale pe 2022 la FCSB: încasări-record de la UEFA și de la fani, dar clubul e pe pierdere și a ajuns la o datorie imensă către Becali
FINANCIAR
Avem cifrele financiare oficiale pe 2022 la FCSB: încasări-record de la UEFA și de la fani, dar clubul e pe pierdere și a ajuns la o datorie imensă către Becali
Câți bani le trimite Viktor Orban celor de la Sepsi? Echipa din Sfântu Gheorghe șochează: venituri-record din Ungaria în 2022!
SEPSI
Câți bani le trimite Viktor Orban celor de la Sepsi? Echipa din Sfântu Gheorghe șochează: venituri-record din Ungaria în 2022!

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (281)
retribution
retribution  •  29 Aprilie 2023, 19:53
Postat de Catalynn_.._ pe 09 Aprilie 2023, 15:18

Tataie, noi ȘTIM ca ești un pensionar mitoman narcisist. E singurul lucru le care l-ai demonstrat cu adevărat și indubitabil aici, bravo!, ne-a convins! :-)))

faliment clona csa

Naoi.rogilg_61
Naoi.rogilg_61  •  22 Aprilie 2023, 20:21

Bani publici versus bani privați. În organigramele instituțiilor publice există funcția de fotbalist (sportiv) ? Eu nu cred. Și atunci acești sportivi sunt plătiți pe funcțiile pe care le ocupă. Nu ? Și încă o nedumerire. Dece a trebuit ras stadionul Steaua și construit un nou stadion Steaua (cu bani publici), dacă nu poate beneficia oricine plătește pentru folosirea lui? S-a construit cu bani publici, dar Armata - Steaua decide cine folosește terenul.

d.veselu
d.veselu  •  10 Aprilie 2023, 13:32
Postat de tictictic pe 10 Aprilie 2023, 00:18

Esti in eroare de logica; ai incercat tu ceva aici, dar te-ai incurcat in cuvinte. Asa se intampla cand vorbesti fara tine... "a stins luminile lasandu-mi aprinsa doar veioza de pe masa, a incuiat usile in urma ei..." Ei bine, de care parte a usii crezi matale ca se afla bibliotecara in imaginea descrisa?!? Bre, daca tii mortis sa imiti ineptiile de gradinita ale alde catalynn sau adriann, e alegerea ta si eu ti-o respect. Insa, crede-ma, nu-ti face cinste... mai mult, te descalifica din toate punctele de vedere...

Nimic nu e întâmplător :-((( Fac ce fac și tot de expresia aia mă-mpiedic :-))). Guess what? E fix expresia preferată a postacului adriann : "ești un învingător cum a fost și subinginerul cartonat când s-a închis ușa celulei în urma lui". Mă arde cu ea pe unde mă prinde! :-(((. Încă are impresia că-s postac becalist. Crede că numa' ăia au motive să se ia de el. Nici acum, după ce l-a găsit pe Silvică n-am scăpat de eticheta aia. Așa ceva! :-)))

Vezi toate comentariile (281)
Comentează