FOTBAL  »  LIGA 2  »  CSA STEAUA - CSIKSZEREDA

MTS s-a autosesizat după scandările xenofobe de la meciul dintre Steaua și Csikszereda » Ce spune ministrul Eduard Novak

MTS s-a autosesizat după scandările xenofobe de la meciul Steaua -Csikszereda
MTS s-a autosesizat după scandările xenofobe de la meciul Steaua -Csikszereda

Articol de GSP - Publicat luni, 09 august 2021 15:25 / Actualizat luni, 09 august 2021 16:04

Comisia de Combatere a Violenței în Sport din cadrul MTS s-a autosesizat și analizează incidentele petrecute la meciul dintre echipele Steaua București și FK Csikszereda, din prima etapă a Ligii a-2, câștigată de steliști, scor 1-0.

Ministerul Tineretului și Sportului s-a autosesizat după scandările xenofobe ale fanilor Stelei la meciul cu Csikszereda.

„Ministerul Tineretului și Sportului a luat act de incidentele violente, cu note xenofobe, petrecute în data de 4 august 2021, la meciul de Liga 2 dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda. În acest context, la nivelul MTS s-a autosesizat Comisia de Combatere a Violenței în Sport, care va analiza faptele petrecute, considerate a reprezenta un pericol pentru sport și valorile sale perene, pentru a decide măsurile care se impun. 

Integritatea sportului este de o importanță capitală pentru promovarea credibilității și atractivității acestuia. Sportul joacă un rol important în viața a milioane de cetățeni și nu se rezumă doar la abilitățile atletice, realizările și competițiile sportive. El are o semnificativă contribuție socială, educativă, culturală și unificatoare. 

Este un fenomen social care își aduce contribuția la valori precum toleranța, solidaritatea, respectarea drepturilor omului și înțelegerea între națiuni și culturi și contribuie, de asemenea, la integrarea persoanelor, indiferent de rasă, religie și etnie”, se anunță într-un comunicat oficial al MTS.

Reacția ministrul Eduard Novak: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!”

Minsitrul Eduard Novak a vorbit și el despre derapajul xenofob al steliștilor, acesta arătându-se total dezamăgit de comportamentul lor.

Sunt mâhnit și dezamăgit de aceste incidente. Le consider inacceptabile și sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive și sociale de conduită. Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute. Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic și aștept ca factorii implicați în analiza faptelor petrecute să aplice sancțiunile care se impun pentru toți cei vinovați. Spectacolul sportiv trebuie să apropie și să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă și ură. Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării și acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!
-Eduard Novak, ministru MTS

Apel către FRF

MTS insistă ca FRF, prin Comisia de Disciplină, să se sesizeze asupra acestui derapaj.

„Ministerul Tineretului și Sportului consideră că toți factorii implicați în domeniul sportului trebuie se acționeze solidar și integrat pentru descurajarea unor astfel de atitudini și pentru preîntâmpinarea repetării lor. 

Cei abilitați în mod nemijlocit pentru a analiza și sancționa astfel de incidente sunt primii care trebuie să se sesizeze, iar Comisia de disciplină existentă la nivelul Federației Române de Fotbal are o responsabilitate clară și extrem de importantă din acest punct de vedere.”

Ce riscă Steaua

Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. 
- Articolul 54 din Regulamentul Disciplinar al FRF

Citește alte știri despre fotbalul din Liga 2:

Csikszereda, comunicat dur după derapajele xenofobe din Ghencea: „Șocant ce au făcut ultrașii clubului sponsorizat și din banii noștri”

Uitat de Steaua! Numele imens din istoria clubului, ignorat: „Nu mi-au dat un telefon!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (10)
1650167645016023
George Cătălin Mereț  •  10 August 2021, 14:39

Ministrul este ungur, cu cine credeti ca va tine? Totul ce se intampla se datoreaza iredentismului maghiar si a celor 100 milioane euro loby ptr cancelariile europene ca Transilvania sa revina Ungariei. Vina este si a celor de la udmr in mare masura dar si al trădătorilor romani. Va meritati scandarile! Ati cules ce ati semanat!

10215086900904917
Dan Ianculescu  •  09 August 2021, 17:49

Dar la hochei Sau alte manifestari din judetele maghiare cand se canta imnul Ungariei sau imnul secuiesc s-a sesizat? Cand sunt injurati si facuti *** sportivii romani s-a sezizat? Dar ca de obicei sunteti ziaristti de doi lei nu afceti o analiza ampla a integului context

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

132635002392707
Raul Petre  •  09 August 2021, 17:40

Întrebarea este de ce Fc FCSB nu este trasa la răspundere, suporterii lor la meciul de aseară cu Gaz Metan au scandat xenofob la adresa ***???!!! Deci?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează