FOTBAL  »  LIGA 2  »  CORNELIU STROE

Şase poveşti de excepţie cu preşedintele Craiovei Maxima » "Domnule fotbalist", şampania şi Lada

Două legende ale Băniei: Stroe (în centru) şi Balaci (cu diploma în mînă), în 2008 +1   FOTO
Două legende ale Băniei: Stroe (în centru) şi Balaci (cu diploma în mînă), în 2008

Articol de , - Publicat vineri, 04 aprilie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 04 aprilie 2014 00:13

Cum a adus în Bănie trei piloni ai echipei, Lung, Tilihoi şi Ţicleanu, dar şi momente memorabile petrecute în Franţa ori Germania, în timpul campaniei UEFA '82-'83.

Corneliu Stroe s-a stins alaltăieri, în fotoliul casei din Craiova. Un sfîrşit atipic pentru o viaţă tumultuoasă, energizată de perioada Craiova ('66-'84).

"Ştiţi că putea intra în Cartea Recordurilor? La sfîrşitul meciului cu Kaiserslautern, a strigat, timp de 3 minute, în delir, «Daaaaaaaa!». Căutaţi-l pe YouTube, merită" e îndemnul lui Aurică Ţicleanu. Cum a ajuns la echipă fostul mijlocaş şi doi dintre colegi?

CUM A CREAT MAREA ECHIPĂ A OLTENIEI

1. "La peţit": din mină în "Maxima"
O istorie povestită chiar de Stroe anul trecut, la o sindrofie a idolilor Craiovei. În 1974, "vice" pe-atunci, s-a dus să negocieze transferul lui Silviu Lung, portar la Carei. "A fost ca la peţit!", rememora oficialul: părinţii doreau ca fiul lor să lucreze în mină, iar discuţiile, purtate cu tatăl şi mama fostului internaţional, au durat trei zile! "În tot acest timp, Lung, ruşinos, stătea în camera de lîngă. Exact ca fata la măritat!", se amuza Stroe. Care a reuşit, pînă la urmă, să convingă familia goalkeeperului!

2. Decontul înregistrat la FRF
Niculae Tilihoi a fost adus printr-un artificiu de pomină. "Nae a vrut să rămînă la Brăila. Fără efect negocierile cu Stroe, venit după el!", povestesc foştii colegi. Doar că, la plecare, vicepreşedintele i-a întins apărătorului ordinul de deplasare şi o foaie goală, A4. "Domnule fotbalist", aşa cum se adresa fiecărui jucător!, "vă rog să-mi semnaţi decontul. Măcar atît!". Tilihoi a iscălit ambele foi. Peste două zile, primea un telefon-surpriză de la FRF. "Aţi semnat cu Universitatea!" a fost mesajul şocant. Foaia A4, albă, dar semnată!, se transformase în contract. Înregistrat de Stroe la Federaţie!

3. Autobuzul "şcolar"
Aurică Ţicleanu "a păţit-o" la fel ca-n filmele americane, unde puştii sînt luaţi de la poartă de microbuzul şcolii. "Stroe negociase cu părinţii, fără ca eu să ştiu ceva. Într-o dimineaţă, m-am trezit, la uşă, cu autocarul Craiovei! Erau acolo toţi idolii din «Maxima». Nea' Cornel m-a luat direct din pat şi m-a aruncat în luptă, la Petroşani", spune fostul internaţional.

UEFA '82-'83, PLINĂ DE PERIPEŢII

4. Lada, "Fiat" pînă în Germania
Tot Ţicleanu rememorează o întîmplare incredibilă de dinaintea partidei cu Kaiserslautern, din deplasare. "Nea Cornel se ocupa şi de treburile «internaţionale». A plecat în Germania pentru a rezolva problema unor acte. Cu o Ladă! Cînd l-au văzut, ziariştii nemţi au titrat: «Preşedintele Craiovei a venit, din România, cu un Fiat vechi»". :)

5. Dom Perignon, 15.000 de dolari!
Pe 8 decembrie 2012 s-au împlinit 30 de ani de la succesul oltenilor în faţa lui Bordeaux. Iar Stroe i-a povestit jurnalistului Daniel Nanu cum s-a prezentat în faţa primarului oraşului francez, Jacques Delmas: "Găsisem, în pivniţa bunicului din Dioşti, Dolj, 3 baxuri de şampanie Dom Perignon din 1936. Vreo 40 de sticle! Le isprăvisem la ocazii speciale, ultimele două i le-am dat primarului. A rămas perplex cînd le-a vazut. «Domnule, de unde le aveţi? Ştiţi cît costă una la licitaţie? 15.000 de dolari!»".

6. Darul nemulţumitului :)
După campania de succes, Stroe a căutat întăriri. Una dintre ţinte a fost gălăţeanul Mihăiţă Hanghiuc. Doar că pretenţiile sale au fost exagerate! "Vreau să-mi daţi 100.000", a cerut moldoveanul. "100.000 de ce?", a replicat preşedintele. "De lei!". "Să vă dăm sau să ne daţi, domnule fotbalist?!", i-a răspuns Stroe. "Păi, ştiţi, vreau primă de instalare...", s-a fîstîcit Hanghiuc. Stroe i-a întins cîteva bancnote. "Poftiţi. 100 de lei. Biletul de tren Craiova - Galaţi!".

200 de mii de bilete a fost cererea pentru meciul Craiova - Kaiserslautern: lui Stroe i-a revenit misiunea de a le împărţi!

Corneliu Stroe va fi înmormîntat azi, la ora 12:00, în Cimitirul "Ungureni" din Craiova, acolo unde mai sînt înhumaţi şi Constantin Oţet, Costică Ştefănescu şi Zoli Crişan.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
craioveanu91
craioveanu91  •  04 Aprilie 2014, 17:01

R.I.P Corneliu Andrei Stroe cel mai mare presedinte de club din istoria Romaniei!

conasu_boeru
conasu_boeru  •  04 Aprilie 2014, 16:19
Postat de conasu_boeru pe 04 Aprilie 2014, 16:12

Asta le intrece pe toate ! Cat de batuti in cap sa fie administratorii site-ului sa nu fi auzit de unul dintre cei mai mari jucatori francezi : Tig@na si sa stearga numele ! am folosit @ ca astia la mintea lor....

Na, ca mi la sters si mie !!!!!!!!! Mai nebunilor Jean Ti ga na , este numele lui , nu are a face cu etnia bronzatilor chir daca el era de culoare !!!! Doamne ce redusi....

conasu_boeru
conasu_boeru  •  04 Aprilie 2014, 16:16
Postat de un.craiovean pe 04 Aprilie 2014, 13:34

A saptea poveste In anul promovarii, un conducator de club nu a vazut niciun meci al echipei sale! In fiecare duminica mergea in orasul viitoarei adversare pentru a discuta cu sotiile jucatorilor. Sotii erau in deplasare in duminica respectiva, iar ofertele puteau fi facute in siguranta pentru a nu putea sa fie depistate de nimeni din orasul respectiv.

Daca Jiji Becali s-ar fi gandit la asta, probabil acum ar fi fost liber !!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează