FOTBAL  »  NATIONALA  »  FINLANDA - ROMÂNIA 0-2

5 concluzii după meciurile cu Ungaria şi Finlanda » Lucian Sînmărtean, asul din mîneca lui Victor Piţurcă

Avem soluţii în atac chiar dacă lipseşte Ciprian Marica, foto: GSP
Avem soluţii în atac chiar dacă lipseşte Ciprian Marica, foto: GSP

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 15 octombrie 2014 14:30

România a cîştigat meciul cu Finlanda din deplasare, scor 2-0, iar şansele ca Victor Piţurcă să califice naţionala la un nou Campionat European au crescut vertiginos. Gazeta Sporturilor a tras 5 concluzii după cele două meciuri, cu Ungaria şi Finlanda, din ultimele zile. 

1. Vlad Chiricheş trebuie folosit mereu ca fundaş central 
După ce Gabriel Tamaş s-a operat şi nu a fost disponibil, Victor Piţurcă a încercat să joace la meciul cu Ungaria cu Vlad Chiricheş pe postul de fundaş dreapta. Nu s-a dovedit o alegere inspirată. Stoperul lui Tottenham a fost depăşit în repetate rînduri de jucătorii maghiari. Cu Finlanda, a fost mutat pe postul său de bază, unde a făcut cuplu cu Dragoş Grigore, iar evoluţia sa a fost exactă.

2. Lucian Sînmărtean, om de bază şi la naţională 
Mijlocaşul Stelei a fost cel mai bun om al României în ambele meciuri (Ungaria, 1-1, şi Finlanda, 2-0). Cît timp acesta fost pe teren împotriva maghiarilor, România a controlat jocul, reuşind să înscrie. Golul primit a coincis cu ieşirea sa de pe teren.

Povestea s-a repetat în oarecare măsură şi la Helsinki. După o primă repriză ştearsă, Sînmărtean a fost trimis pe teren în locul lui Chipciu, care se accidentase. Jocul României a început să meargă, lucru care s-a văzut pe tabelă imediat. "Tricolorii" au înscris după o centrare excelentă a lui Lucian, acesta fiind şi cel care a scos al doilea "galben" în dreptul lui Ring, care a fost eliminat.

3. Calificările vin doar cu Victor Piţurcă pe bancă în ultimii ani
Deşi contestat, Victor Piţurcă a reuşit în multe rînduri rezultate bune pe banca echipei naţionale. Selecţionerul este cel care ne-a calificat la Euro 2000 şi 2008, iar tradiţia spune că tricolorii s-au calificat de pe primul loc la Euro de fiecare dată cînd au avut 7 puncte după primele 3 meciuri.

Piţurcă s-a dovedit inspirat atît cu Ungaria, cînd a decis să-l titularizeze pe Rusescu, cel care a şi marcat, dar şi cu Finlanda, cînd l-a ales pe Bogdan Stancu, acesta marcînd ambele goluri de ieri. 

4. Avem soluţii în atac, chiar dacă lipseşte Ciprian Marica
Atacantul lui Konyaspor s-a accidentat înaintea meciului cu Ungaria şi a fost nevoit să se opereze, ratînd astfel ambele meciuri. Deşi se credea că va fi o mare problemă, s-a dovedit că Victor Piţurcă are soluţii. "Tricolorii" au punctat de 3 ori în aceste partide, toate reuşitele purtînd semnătura atacanţilor (Bogdan Stancu 2 goluri, Raul Rusescu 1 gol).

5. Şansele la calificare au crescut mult 
Chiar dacă am pierdut două puncte importante cu Ungaria, şansele României la calificare au crescut după rezultatul de ieri din Finlanda. "Tricolorii" nu au întîlnit pînă acum Insulele Feroe, partide din care teoretic ar trebui să luăm toate cele 6 puncte. De asemenea, jucăm cu Finlanda şi Grecia pe teren propriu, iar "dubla" cu Irlanda de Nord ar putea decide ocupanta primului loc în grupă, dacă lucrurile vor decurge aşa cum trebuie.

Grupa F:
1. Irlanda de Nord 9p
2. ROMÂNIA 7p
3. Ungaria 4p
4. Finlanda 4p 
5. Grecia 1p
6. Insulele Feroe 0p

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (17)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  16 Octombrie 2014, 06:51
Postat de brancusi pe 15 Octombrie 2014, 15:14

Concluziile sunt altele,mult mai simple,noi,folosind un singur fotbalist,am facut egal cu o echipa care a folosit o jumatate de fotbalist si am invins o echipa care a folosit zero fotbalisti.

admirabila sinteza, domnule. felicitari.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  16 Octombrie 2014, 06:50

interesante concluzii. dar ele reflecta numai o parte de adevaruri. un alt adevar este si el la fel de evident : daca am ajuns sa ridicam in slavi un jucator de 35 de ani doar pentru ca e capabil sa tina putin de minge si sa dea o centrare corecta in 45 de minute, este foarte jos nivelul de exprimare al celorlalti coechipieri ai lui. daca am ajuns sa il sanctificam pe un jucator doar pentru ca e capabil de 2-3 driblinguri/repriza, o centrare de doamne ajuta si 2-3 pase firesti, inseamna ca avem o nationala redusa total in exprimari. nu contesta nimeni calitatile si valoarea acelui jucator de 35 de ani, bine ca ail avem macar pe asta, dar concluzia e grava.

4patraulea
4patraulea  •  15 Octombrie 2014, 20:29
Postat de mishu_74 pe 15 Octombrie 2014, 17:13

Ce-i cu concluzia asta de ca(c)at ca calificarile vin doar cu Piturca pe banca? Pai daca el a fost pe banca, cu cine puteau sa vina? Sa mai lase si pe altii si apoi putem zice si despre aia ca vin calificarile cu ei pe banca. Poate veneau chiar mai multe calificari cu alti antrenori. De ce nu faceti un titlu din asta? Iar ii cantati in struna? O tara intreaga vrea sa vada ca atacam si ca jucam fotbal, iar acum dupa ce tot el l-a scos pe Sanmartean si tot el l-a bagat cand a vazut ca face ca(c)atul praf, iar faceti lobby pt piturca? Io n-am vazut in viata mea atata duplicitate cat la gsp-ul asta. piturca e o ca tactica, vrea doar sa se apere, omoara fotbalul, asa nu se poate. Trebuie altul

la ce folbalisti avem...e bun pitzi, macar in ciuda chiorului de la frf

Vezi toate comentariile (17)
Comentează