FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

ANALIZĂ. Dilemă de noiembrie: unde să meargă Man și Hagi? La naționala mare sau tineret?

Articol de , , - Publicat joi, 29 octombrie 2020 09:00

Naționala de tineret joacă meciul decisiv de calificare la Euro cu Danemarca fix între cele două partide ale reprezentativei de seniori, care vor închide grupa de Liga Națiunilor.

Luna viitoare e ultima din acest an în care echipele naționale mai au acțiuni. Seniorii vor bifa 3 jocuri, unul amical cu Belarus și două în Liga Națiunilor, cu Norvegia și Irlanda de Nord. Tineretul va avea un singur meci, cu Danemarca, cel care închide grupa din preliminariile pentru Campionatul European din 2021.

Pentru ambele reprezentative există miză. Ceva mai mare pentru cea de tineret fiindcă în joc e prezența la turneul final: o victorie ne-ar asigura matematic accesul acolo, dar chiar și cu o remiză suntem în cărți pentru a fi între primele 5 cele mai bune formații de pe locul secund, care și ele vor fi direct trimise la Euro.

În schimb, pentru "tricolorii" mari, miza din Liga Națiunilor e în primul rând de a nu retrograda. Ne despart 3 puncte de Irlanda de Nord, ultima clastă, iar confruntarea decisivă ar putea să fie "directa" de la Belfast, pe 18 noiembrie! Cu Norvegia jucăm acasă, pe 15 noiembrie, în vreme ce naționala de tineret are confruntarea cu Danemarca pe 17. Fix între cele două partide ale primei reprezentative.

În tot acest cadru se naște o dilemă de proporții: cum ar trebui procedat cu doi dintre cei mai buni tineri jucători, intrați deja și în circuitul naționalei de seniori, dar care sunt în continuare eligibili și pentru tineret, fiindcă sunt născuți după 1 ianuarie 1998? E vorba despre Ianis Hagi și Dennis Man.

CE SPUNE MUTU

„În funcție de ce decide Mirel”
Imediat după meciul cu Malta, de la precedenta acțiune, Adrian Mutu a fost întrebat despre acești fotbaliști, iar răspunsul lui a mutat responsabilitatea în curtea selecționerului echipei de seniori: "Evident că îmi doresc jucători precum Ianis, Man, Coman, dar depinde de ceea ce decide Mirel Rădoi".

CE SPUNE RĂDOI

„Depinde ce își dorește Mutu”
După înfrângerea cu Austria, 0-1, și lui Mirel Rădoi i s-a adresat aceeași întrebare: unde vor merge jucători precum Hagi și Man? Replica lui a lăsat să se înțeleagă că, de fapt, prioritatea e la naționala de tineret: "Depinde ce anume își dorește Mutu. Dacă vrea anumiți jucători, discutăm și probabil că ei vor merge la tineret".

CE SPUNE FRF

„Să se înțeleagă între ei”
Inclusiv Răzvan Burleanu a avut un punct de vedere în această dilemă a echipelor naționale. Președintele FRF însă a susținut că nu e o chestiune care să fie rezolvată la nivel de conducere a instituției, ci o problemă care trebuie închisă între cei doi antrenori. "Trebuie să discute Rădoi cu Mutu și ei să stabilească", a spus Burleanu.

CUM E LA ALȚII

Ai ajuns la naționala mare, acolo rămâi
Exemplul unor reprezentative de top de pe continent spune că un fotbalist care a făcut deja pasul de la naționala de tineret la cea de seniori și a început să joace nu mai revine la reprezentativa mică. În prezent sunt două exemple la nivel foarte înalt: francezul Mbappe și fundașul dreapta al Angliei, Trent Alexander Arnold

Man, 16 luni absent de la naționala mare

Fotbalistul de la FCSB a debutat în prima reprezentativă în martie 2018, iar de atunci a bifat 4 selecții și a marcat și un gol. Toate aparițiile în naționala de seniori le are sub comanda lui Contra. Din iunie anul trecut și până acum, el n-a mai jucat deloc pentru România mare, ci a fost un om de bază pentru "tricolorii" mici, cu care a fost și la turneul final din Italia, deși era sub vârsta acelei generații. A bifat și majoritatea partidelor din actuala grupă preliminară. 

8din cele 9 meciuri ale României U21 în actuala grupă preliminară pentru CE s-au disputat cu Man pe teren

5 milioane de euroe cota pe care o are în momentul de față Man, cu o jumătate de milion de euro peste cea a lui Hagi jr.

Ianis n-a mai fost la tineret de peste un an

Paradoxal, Ianis Hagi a debutat în echipa națională de seniori la 8 luni după ce Man deja bifase o apariție la "tricolorii" mari, dar ulterior el a fost cel care a avut o prezență constantă la prima reprezentativă. În noiembrie 2018, Hagi junior a jucat pentru prima dată la prima reprezentativă. Atunci, Contra l-a debutat în meciul din Liga Națiunilor, 3-0 cu Lituania. Deși a strâns deja 14 selecții, Ianis încă n-a marcat vreun gol. Spre deosebire de Man, Ianis n-a mai apărut deloc la naționala mică după turneul final U21 din 2019. Ultima lui selecție la "tricolorii" mici e semifinala cu Germania, pierdută cu scorul de 4-2! 

Ce au făcut la naționalele României

Dennis Man

EchipaMeciuriGoluri
Naționala mare 4 1
Naționala de tineret 206
Naționala U1931

Ianis Hagi

EchipaMeciuriGoluri
Naționala mare14 0
Naționala de tineret164
Naționala U1953

Aceeași întrebare și pentru Florinel

Un alt fotbalist care s-ar putea afla în aceeași situație cu Ianis și Dennis e Florinel Coman. Și el e încă eligibil pentru naționala de tineret, dar între timp a făcut pasul spre prima reprezentativă, unde a fost poate cel mai bun de pe teren în victoria din Austria, din septembrie, scor 3-2. Între timp el s-a accidentat și a absentat multă vreme. Încă n-a revenit, însă dacă ar prinde două meciuri la FCSB înainte de acțiunile echipelor naționale și în privința lui s-ar punea aceeași întrebare: unde ar trebui să meargă, la U21 sau la seniori? 

U21 ar putea lega 3 calificări succesive

Miza pentru naționala de tineret e mare fiindcă o eventuală calificare la Euro din 2021 ar însemna a doua prezență la rând la un turneu final, după performanța bifată la precedenta campanie. De fapt, ar fi șanse foarte mari de a lega chiar 3 calificări la Euro. Motivul? România și-a depus candidatura pentru a organiza turneul din 2023, când vor fi tot 16 echipe, ca și la anul, iar țara noastră are marele avantaj de a dispune de stadioane noi: Ghencea, Rapid, Arcul de Triumf, Ploiești, Craiova, Cluj

În martie va fi aceeași problemă

Dacă România U21 se va califica la Euro, turneul final va conține două faze. Prima, cea a meciurilor din grupe, va avea loc în ultima săptămână din martie 2021. Tot atunci e calennar FIFA și pentru naționalele de seniori, iar România va susține primele două jocuri din preliminariile Campionatului Mondial. Cum Ianis Hagi, Man, Coman, dar și, de exemplu, Mihăilă vor fi eligibili și pentru tineret, se va redeschide dezbaterea: unde ar trebui să meargă să joace ei? 

Tineretul joacă având o calificare pe masă, deci cred că prioritate ar trebui să aibă naționala mică. Ianis și Dennis ar fi bine să meargă sub comanda lui Mutu. Nu văd nicio rușine pentru ei să joace la tineret.
- Dorinel Munteanu

Marin Barbu, comparatie intre Ianis si Gica Hagi

Citește și alte știri despre Liga 1 și echipa națională a României:

VIDEO EXCLUSIV Cosmin Contra admite problemele financiare de la Dinamo: „Eu nu am luat niciun ban până acum! Trebuie să cred, dacă nu, atunci proiectul a existat doar din vorbe”

Mirel Rădoi, atac necaracteristic la adresa unui „tricolor”: „A intervenit ceva, nu fac telefonul fără fir! Ar însemna să stau în poziție de drepți în fața lor!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (28)
189254898748309
Claude SH  •  29 Octombrie 2020, 21:53

Dacă vrem faliment total să-i ia Radoi la Națională. Dacă nu, să-i lase la Under 21, măcar avem o șansă acolo

zorrozabal
zorrozabal  •  29 Octombrie 2020, 16:45

Cuplul Becali-Annamaria Prodan-care infecteaza fotbalul romanesc-la propriu si la figurat,nu se lasa!Pentru ei nici nu se pune problema DACA sa mearga!Ce daca Man e infectat cu coronavirus-si a infectat si nationala U21!Vor sa infecteze si nationala lui Radoi!Dupa ei...potopul!Ce daca Hagi e rezerva la Rangers-in meciurile mai tari-si joaca numai cu d-alde Livingstone si alti sateliti-pana prin minutul 60!La nationala cu el!Ca e nationala lor!

100550221766435
Titi Suru  •  29 Octombrie 2020, 12:35
Postat de remarque pe 29 Octombrie 2020, 11:08

vor fi iar 3 meciuri nu? Eu as vrea sa ii duca pe amandoi, sa ii duca si pe Pantaru si pe cine mai vrea Gigi. Sa joace toti titulari ca sa ne convingem odata pentru totdeauna cum sta treaba. Oricum este compromisa orice calificare, macar ne alegem cu ceva. Dar probabil Radoi va face iar tot felul de compromisuri si rezultate tot nu va avea. Vor continua doar discutiile despre faptul ca trebuia sa joace Man, Ianis, Pantaru, Olaru, Morutan, Cretu, Tanase si eventual Vlad in poarta. In fond sunt jucatori buni, nu cred ca cei care joaca acum au cine stie ce in plus. Mi-as dori insa sa inceteze odata presiunea asta cu baga-l pe cutare in locul lui cutare. Sa-i bage acum, ca oricum nu avem ce pierde.

HAHAHAHA!!!..''Sa-i bage acum, ca oricum nu avem ce pierde.'' .. minte incetosata ... ai vazut meciul cu islanda ??!!... crezi ca deac , iancu sau ..mitrita , ..AU MERITAT SA IMBRACE TRICOUL NATIONALEI ??!!... si n-ai inteles , nu-i ''presiunea asta cu baga-l pe cutare in locul lui cutare'' ... asta a fost pe buna dreptate INAINTE DE CALIFICARE !!.. ce simti acum .. e cenusa regretelor unei calificari pierdute de catre un diletant ... in goana lui patetica de a-si proclama ''independenta''' ... si de a-i arata lui jiji ... ca e '' antrenor '' !!!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează