FOTBAL  »  NATIONALA  »  FOTBAL LA DNA

Chivorchian e inculpat în dosarul finanţării ilegale de la Poli Timişoara: "A sprijinit activitatea infracţională"

Articol de - Publicat duminica, 28 iunie 2015 00:00

Fostul director general al bănăţenilor e acuzat de DNA Timişoara de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La patru ani după despărţirea de Poli Timişoara, Gheorghe Chivorchian e ajuns din urmă de un dosar alambicat referitor la finanţarea clubului bănăţean în timpul patronatului lui Marian Iancu.

Actualul secretar general FRF a fost audiat ieri la sediul DNA de pe Bega, unde, asistat de un avocat, a intrat în calitate de martor şi a ieşit ca inculpat, cu o decizie de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva sa! Procurorii îl acuză de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată!

Povestea a explodat la sfîrşitul lui 2012, cînd două rapoarte ale Curţii de Conturi concluzionau că Primăria (27,1 milioane lei) şi Consiliul Judeţean (9,95 milioane lei) au virat ilegal bani către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara, în perioada 2008-2011.

"Sume alocate ilegal de la bugetul local"

"Finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entităţile fără scop lucrativ, excluzînd societăţile comerciale pe acţiuni al căror scop este unul patrimonial şi priveşte obţinerea de profit. Astfel, sumele alocate din bugetul local al municipiului Timişoara către SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA nu au îndeplinit condiţiile de legalitate în ce priveşte acordarea acestora", se preciza în documentul emis de Curtea de Conturi.

Actul a fost atacat în instanţă, autorităţile se contrazic şi azi asupra corectitudinii raportului, dar ancheta DNA şi-a văzut de drum.

DNA: "A prezentat şi depus documente false"

Între timp, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi secretarul CJ, Petrişor Nedăştean, au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi li s-a instituit sechestru pe avere. Iar acum procurorii se ocupă de rolul lui Chivorchian în "dosarul Poli".

Concret, DNA susţine că "din probele existente rezultă că, după aprobarea finanţării, în scopul întocmirii şi efectuării înregistrărilor contabile de către angajaţii Consiliului Judeţean Timiş a sumelor virate către firma respectivă, inculpatul Chivorchian Gheorghe, pentru a sprijini activitatea infracţională a angajaţilor respectivi, a prezentat şi depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilate veniturilor către jucătorii de fotbal legitimaţi la clubul respectiv".

De fapt, spun anchetatorii, banii ar fi fost utilizaţi în alte scopuri: "Pentru plata datoriilor şi penalităţilor anterioare rezultate din contractele de închiriere şi întreţinere a stadionului «Dan Păltinişanu», precum şi pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice".

Prejudiciu de un milion de euro!

În traducere, Chivorchian ar fi încercat să mascheze adevărata destinaţie a banilor, care ar fi trebuit folosiţi strict pentru activităţile sportive, respectiv "ridicarea nivelului performanţei şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare a echipei la competiţiile UEFA".

Numai că circa 25% din sumele disponibilizate de municipalitate ar fi fost orientate de fapt spre achitarea unor datorii către stat, în mod fraudulos! Şi s-ar fi ajuns chiar la paradoxul ca restanţe faţă de Consiliul Judeţean să fie acoperite prin noi tranşe de finanţare tot din partea CJ!

Mai mult, "în urma verificărilor, s-a stabilit că au fost decontate aceleaşi cheltuieli atît de Primărie, cît şi de Consiliul Judeţean", nota în 2012 portalul pressalert.ro. Prejudiciul total depăşeşte un milion de euro, conform comunicatului DNA.

FRF: "Vom urmări cazul"

Gheorghe Chivorchian îşi va păstra momentan postul la FRF, ca secretar general. Într-un comunicat emis de federaţie se notează că "fiind un caz care se referă la o activitate anterioară, fără legătură cu FRF, nu am avut informaţii despre aceste proceduri pînă în acest moment. Vom urmări cazul, ne vom informa constant în privinţa derulării acestuia şi aşteptăm hotărîrea instituţiilor competente".

"Atît timp cît Consiliul Judeţean a aprobat parteneriatul, mi s-a părut legală finanţarea. Era un contract care stipula clauze clare în privinţa premierii performanţelor sportive"
Gheorghe Chivorchian, la ieşirea de la DNA

4 ania lucrat Chivorchian la Poli Timişoara, între 2007-2011: de două ori vicecampioană ('09, '11), finalistă Cupa României ('09), 4 meciuri în preliminariile UCL şi 12 partide în Europa League

 

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
fcotelulgalati
fcotelulgalati  •  28 Iunie 2015, 10:50

Incet, dar sigur iese la iveala tot ce a fost la Timisoara in acei ani. Nu degeaba se spune ca banatul era zona unde imperiul austriac trimitea toti hotii, c urvele si in general pleava imperiului. Isi mai aduc aminte baietii cand spuneau ca le-am luat titlul? Uite de fapt ca se dovedeste cine era mafiotii.

444001919101397
Florean Andrei  •  28 Iunie 2015, 10:34

Foarte bine face DNA cu această curăţenie în fotbal. E actuală lozinca "revoluţionarilor" din decembrie 1989, "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara" !

helioglobalus
helioglobalus  •  28 Iunie 2015, 09:49

La brutărie cu *** burlanului!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close