FOTBAL  »  NATIONALA  »  UNGARIA - ROMÂNIA 0-0

Corespondență din Ungaria » Infernul a fost pe străzi » Scene apocaliptice la Budapesta imediat după fluierul final al meciului cu România

Articol de - Publicat duminica, 06 septembrie 2015 00:00

De jur împrejurul stadionului, mii de suporteri şi agenţi ai forţelor de ordine s-au încăierat pînă la sînge, cu răniţi serios, maşini avariate şi tramvaie sparte. Jetul de gaze lacrimogene s-a simţit puternic şi la o jumătate de oră după bătăi!

Ultraşii non-Ferencvaros au boicotat, aseară, doar stadionul. Nu şi-au făcut apariţia pe Groupama Arena, însă au urmărit meciul din Nepliget, un parc întins, aflat în imediata apropiere a OZN-ului din Budapesta. Şi-au început lupta cu forţele de ordine încă dinaintea partidei, cînd materialele pirotehnice şi alte obiecte au zburat de colo-colo.

Dar apogeul a fost atins după fluierul final al neamţului Felix Brych.

Maşini sparte versus gaze

Cînd din stadion au ieşit şi ultraşii Ferencvaros, cele două grupuri însemnate, fiecare de peste 1.000 de persoane, i-au prins la mijloc pe scutierii maghiari. Au urmat lupte incredibile pe trei artere principale care se întîlnesc lîngă stadion, Ulloi, Konyves Kalman şi Vagohid.

Fanii au tăbărît pe maşinile poliţiei, moment în care forţele de ordine au replicat cu jeturi de gaze lacrimogene.  Am putut vedea imaginile doar din spatele unui cordon însemnat de jandarmi, care nu ne lăsau să ieşim din incinta stadionului.

Bilanţ negru

De sus, elicopterele poliţiei vegheau zona de conflict. Abia după o oră, cînd fanii au fost cît de cît dispersaţi, lumea a putut părăsi curtea principală din faţa tribunei întîi.

N-a fost o decizie inspirată, deoarece fanii maghiari, mulţi dintre ei răniţi, erau încă printre rămăşiţe şi copacii aruncaţi chiar în drum. Plus un tramvai distrus, un autobuz avariat puternic şi străzi blocate.

Bilanţul a fost negru atît pentru poliţie, cît şi pentru ultraşi.

Lumea a mai stat o oră!

Afectaţi au fost, pe lîngă jucători, şi ceilalţi însoţitori ai echipei naţionale. Care, din cauza luptelor de stradă, au rămas la stadion încă o oră! Printre aceştia, generaţia 1984, oficiali FRF sau membri ai CEx au aşteptat ca bătălia să se oprească.

Înţepaţi şi de organizatori

Ieri, la masa presei, responsabilii federaţiei maghiare le-au împărţit foi de meci doar oamenilor din presa vecină. Nu şi românilor. Nu s-au dat acreditări, ci doar o brăţară de hîrtie în genul celor oferite la concerte. Iar stewarzii dădeau din umeri cînd auzeau limba engleză!

"Ţiganii! Ţiganii!"

Cîţiva fani maghiari ne-au oprit înainte de meci şi ne-au pus întrebări în ungureşte. Tăcerea ne atrăgea injurii destul de asemănătoare cu limba română. După meci, am plecat cot la cot cu ultraşii.

Care, la o trecere de pietoni, s-au intersectat cu două autocare cu numere de Bucureşti. "Ţiganii, ţiganii!", au început să urle aceştia, făcînd semne obscene şi ducînd degetul la gît către pasageri.

"A fost vorba de 2.000 de membri ai unui grup bine organizat care au atacat poliţia implicată în asigurarea ordinii. Au aruncat înspre oamenii legii cu pietre, dispozitive pirotehnice şi semne de circulaţie"
police.hu, portalul poliţiei maghiare

CIFRELE CARE DAU FIORI:

  • 42 de oameni au fost arestaţi în urma luptelor de stradă
  • 15 huligani au fost răniţi serios
  • 23 de poliţişti au avut de suferit în urma incidentelor
  • 22 de maşini ale poliţiei, incluzînd una care îi dispersa pe ultraşi cu un jet de apă, au fost avariate
  • 2 vehicule de transport în comun, un tramvai şi un autobuz, au fost distruse
  • 4 copaci au fost doborîţi la pămînt

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
ottonelu
ottonelu  •  06 Septembrie 2015, 16:05

Cum naiba dobori la pământ copaci doar cu mâinile goale? Poate erau niște pomișori tineri acolo..., ceva boscheți. LOL

travka
travka  •  06 Septembrie 2015, 10:43
Postat de haideusicfr pe 06 Septembrie 2015, 10:37

Nici suporteriiromani n-au fost mai breji.S-au batut intre ei.Cei ce au incitat au fost stelistii.Fanatizati de o propaganda media exagerata in favoarea-i.Si aici pe GSP sunt numai *vesti* despre Steaua.Care oricum nu mai e ce a fost.

asta nu scuza cu nimic faptu ca ungurii nu sunt oameni coreect?

haideusicfr
haideusicfr  •  06 Septembrie 2015, 10:37

Nici suporteriiromani n-au fost mai breji.S-au batut intre ei.Cei ce au incitat au fost stelistii.Fanatizati de o propaganda media exagerata in favoarea-i.Si aici pe GSP sunt numai *vesti* despre Steaua.Care oricum nu mai e ce a fost.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează