FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Costel Gâlcă propune „calea de mijloc” la națională: „Să nu jignim, să nu ridicăm în slăvi, să fim exigenți. Hai să avem educație!”. De ce ar fi bună o „grupă a leilor”

Costel Gâlcă propune „calea de mijloc” la națională +11   FOTO
Costel Gâlcă propune „calea de mijloc” la națională

Articol de - Publicat marti, 21 noiembrie 2023 14:53 / Actualizat marti, 21 noiembrie 2023 15:52

Costel Gâlcă, antrenorul polonezilor de la Radomiak Radom, a explicat cu ce ne-am ales deja prin calificarea la Euro 2024, ce așteptări să avem și cum ne putem dezvolta prin această performanță. Îl apreciază pe Drăguș, i-a atras atenția Drăgușin, se bucură pentru Pușcaș, știe cum ar putea să se închege echipa

Echipa națională închide diseară preliminariile pentru Euro 2024 și are posibilitatea să-și apere prima poziție din clasament. Pe Arena Națională, România va întâlni Elveția, de la ora 21:45, detaliu ce ne-ar asigura un avantaj în momentul tragerii la sorți pentru grupa de la turneul final din Germania.

Costel Gâlcă despre beneficiul victoriei de la Budapesta cu Israel

Un jucător important în istoria România, Costel Gâlcă, 51 de ani, actualul antrenor al polonezilor de la Radomiak Radom, face parte din grupul specialiștilor care au ales "calea de mijloc". Adică nici nu au ridicat osanale tricolorilor la victorii și pentru calificarea la Euro 2024, nici nu au reacții contondente la eșecuri sau la remize obținute cu șansă. Propune, ca de fiecare dată, un stil cumpătat de a analiza situația.

"M-am uitat și eu la meciul de la Budapesta, ca și la altele. Este un moment important pentru fotbalul românesc. A venit și clipa aia mare! Bine că am decis calificarea din meciul cu Israel, după un joc bun. Cei trei din față, Pușcaș, Drăguș, Ianis - foarte bine. De fapt, toată echipa foarte bine, mai ales în repriza a doua, compactă.

Viața unui brazilian stabilit în România: „De ziua mea, mi-au făcut un tort din sarmale. După ce-am suflat în lumânări, n-am prins una!”. Cine i-a arătat „apa sfințită”
interviu
Viața unui brazilian stabilit în România: „De ziua mea, mi-au făcut un tort din sarmale. După ce-am suflat în lumânări, n-am prins una!”. Cine i-a arătat „apa sfințită”

Oricum, erau șanse minime ca Israel să mai pună probleme, mai ales că România a stat bine în teren. Trebuie felicitați și antrenorii, și jucătorii, și FRF, e un moment important", a explicat Costelinho într-un interviu acordat pentru GSP.ro.

Israel va fi echipă foarte bună în viitor, nu am învins o fantomă, am văzut acolo mișcări bune, calitate, doar că avea jucători cu puțină experiență competițională
Costel Gâlcă, antrenor Radomiak Radom

Costel Gâlcă a atras atenția: "Să nu uităm că n-am avut meciuri extraordinare, ci doar momente"

Diseară e meciul cu Elveția: "Putem să confirmăm la un nivel superior. A fost un meci foarte bun pentru noi (cu Israel), să confirmăm diseară cu încredere, cu emulație, ca să terminăm pe locul 1.

Duel tare în România - Columbia (1-0), cu Valderrama
Costel Gâlcă, alături de un vechi colaborator personal, Dumitru Uzunea
Celebrând cu danezii de la Vejle promovarea în prima ligă
Cu Generația de Aur, la capătul drumului de la Mondialul din Franța 1998
Ultimul meci al nostru la un Mondial, în 1998
+7 FOTO

La Euro e mai greu. Să nu uităm că n-am avut meciuri extraordinare, ci doar momente, în fiecare partidă. Dar este o reușită pentru tot fotbalul românesc. Jucătorii pot avea o experiență, să devină mult mai buni pe viitor. Sunt unii care nu joacă sau nu sunt la potențialul pe care l-ar avea. Racovițan poate face din viitorul naționalei, cu Drăguș, cu Ianis Hagi, cu Răzvan Marin, cu ceilalți din noua generație.

Mi-a atras atenția Drăgușin, va fi, dacă nu este, un jucător foarte, foarte bun. Sper să fie foarte bun în Europa", a comentat fostul jucător de LaLiga.

8echipe a adunat Gâlcă în carieră: Progresul București, FC Argeș, Steaua București, Mallorca, Espanyol, Villarreal, Real Zaragoza și Almeria

Avertisment de la un fost component al Generației de Aur: "Dacă luăm în calcul cum am jucat în calificări, nu avem șanse să trecem de grupe! Dar putem îmbunătăți"

Costel Gâlcă a jucat la nivel înalt și în țară, și în străinătate, la Campionate Mondiale și Europene. La Euro 2000 am trecut de faza grupelor, singura dată. În rest, am mai bifat rezultate pozitive, dar și unele jenante, precum ultimul, din 2016, eșec cu Albania.

Chestionat dacă România poate trece de faza grupelor, antrenorul a declarat: "Dacă luăm în calcul cum am jucat în calificare, nu! Trebuie să fim realiști, să spunem ce s-a întâmplat. Nu facem meciuri bune, ci doar momente. Să fim exigenți, să recunoaștem, să îmbunătățim detaliul acesta la campionatul european. 

Trebuie să vedem cum ne-am calificat, să gândim că putem îmbunătăți. Pentru unii poate fi un Euro unic, poate nu mai au șansa de a veni la națională, pentru alții să fie ceva care să le dea încredere pe viitor. Trebuie ambiție, atitudine, realism, să vrei să fii mai bun în fiecare zi", a mai spus fostul mijlocaș central.

Da, este un merit enorm că ai ajuns la Euro, bravo, dar să te gândești că această calificare trebuie să ducă la îmbunătățirea altor lucruri, pentru că la turneul final echipele sunt de top
Costel Gâlcă, antrenor Radomiak Radom

Cum gândește Costel Gâlcă: "Trebuie să ai mentalitatea că mergi acolo și poți câștiga, după ce te bați cu cei mai buni"

Să jucăm iar într-o grupă cu forțe ale continentului sau să bifăm "grupa ușoară"? Ce ne-ar ajuta, pe termen scurt și mediu?

"Dacă o să fim într-o "grupă a leilor", atunci valoarea va crește mult mai mult, dacă o depășim. Așa trebuie să gândim! Indiferent de grup, să ne gândim să ne batem ca să ne calificăm mai departe. Va fi important pentru tot fotbalul românesc, de la Federație la echipe, facem un progres, dezvoltarea va fi alta. Trebuie să ai mentalitatea că mergi acolo și poți câștiga, după ce te bați cu echipele importante.

Trebuie să fim realiști, nu să jignim, nu să ridicăm în slăvi. Să spui ceea ce crezi, dar cu educație, să fii alături de echipa României, pentru că toți suntem români. Trebuie să spunem lucrurile pe nume, când e cazul. Să sprijinim antrenorii, jucătorii... Mă bucur pentru Pușcaș, de exemplu, a demonstrat că poate juca și sprijini naționala, mai ales într-un meci decisiv. Trebuie să avem încredere și în antrenor, dacă l-ai pus acolo", a conchis Gâlcă.

68de meciuri a adunat Gâlcă pentru echipa națională, având și 4 goluri

VIDEO Mircea Lucescu: "Fotbalul românesc avea nevoie de aceasta calificare"

Citește și alte știri:

EXCLUSIV U Cluj suflă și-n iaurt! Când se poate face afacerea cu turcii și de ce ardelenii nu vor avea soarta „fraților” de la Dinamo: „Poate ei s-au gândit la Lucescu”

EXCLUSIV // VIDEO „Vrei să antrenezi FCSB sau naționala?” » Cum a răspuns Dorin Goian + Reacția amuzantă a fratelui Lucian: „Taie!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează