FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - BELGIA, MÎINE, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE ANTENA 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Cu ei ne vom bate mîine » Belgia are un lot mai valoros ca Portugalia sau Olanda. Analiza fiecărui compartiment

Noua generaţie a belgienilor promite foarte mult. +3   FOTO
Noua generaţie a belgienilor promite foarte mult.

Articol de - Publicat marti, 13 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 13 noiembrie 2012 17:04

România va juca miercuri seară, în direct pe Antena 1 şi liveTEXT pe gsp.ro, de la ora 21.00, un amical cu Belgia.

Adversara tricolorilor se anunţă o formaţie foarte puternică. Selecţionerul Marc Wilmots dispune de un lot a cărei medie de vîrstă este foarte scăzută. În schimb, cei 23 de jucători convocaţi la lot sînt deja căliţi în campionatele puternice, iar unii dintre ei au ajuns chiar vedete în Europa.

Clasată pe locul 20 în ultimul top FIFA, belgienii sînt lideri în grupa A a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Brazilia. Potrivit transfermarkt.de, valoarea totală a lotului este de 311.950.000 de euro, mult peste cea Olandei sau a Portugaliei, de exemplu.

Courtouis, exclusiv pentru campionat

În momentul în care a anunţat lotul pentru România, selecţionerul Marc Wilmots a declarat că vrea să îl titularizez în poartă pe Simon Mignolet (24 de ani). Portarul e legitimat la Sunderland şi are o cotă de piaţă de 5.500.000 euro. Are zece selecţii la naţională, însă niciuna în actualele preliminarii.

În lot mai sînt titularul de drept, Thibaut Courtouis (20 de ani, aparţine de Chelsea, dar este împrumutat la Atletico Madrid) şi Jean-François Gillet (33 de ani, joacă la Torino).

Courtouis este un caz interesant. Cotat la 15 milioane de euro, portarul e văzut ca urmaşul lui Petr Cech la Chelsea. Totuşi, antrenorul lui Atletico Madrid îl păstrează doar pentru campionat, nefiind niciodată titularizat în Europa League în acest sezon.

Apărare călită în Premier League şi Bundesliga

Compartimentul defensiv propune alte nume grele pentru naţionala belgiană. Veteranul Van Buyten (34 de ani, Bayern Munchen) este o altă prezenţă sigură în primul 11 al Belgiei pentru amicalul cu România.

Nu vor lipsi nici starurile Kompany (26 ani, Manchester City, cota: 35 milioane de euro) şi Vertonghen (25 ani, Tottenham, 15 milioane de euro).

Mai puţin titraţi, dar la fel de importanţi sînt jucătorii chemaţi din campionatul intern: Laurent Ciman (Standard, 27 de ani), Laurens de Bock (Lokeren, 20 de ani) şi Guillaume Gillet (Anderlecht, 28 de ani, cotat la cinci milioane de euro)

Witsel are o iubită româncă

Cumpărat în această vară de Zenit de la Benfica pentru o sumă de 40 milioane de euro, Axel Witsel (23 ani) are ceva  în comun cu România. Mijlocaşul belgian se iubeşte cu Rafaella Szabo,  o tînără care s-a născut la Braşov, dar a emigrat cu părinţii în Belgia. De altfel, cei doi vor reveni de sărbători în România unde urmează să îşi petreacă Crăciunul.

Mijlocaşul cotat în acest moment la 30 milioane de euro a bifat 16 meciuri în acest sezon, dintre care patru la naţională, însă nu a marcat niciun gol şi a oferit un singur assist, semn că nu s-a acomodat încă la gruparea rusă.

Un alt mijlocaş care ne va da emoţii este Marouane Fellaini (24 de ani, 20 milioane de euro). Legitimat la Everton, belgianul a fost decisiv la fiecare din ultimele două meciuri ale grupării engleze. Cu Fulham (2-2) a marcat ambele goluri, iar cu Sunderland a înscris o dată şi a oferit o pasă de gol.

Steven Defour (24 de ani, Porto, 10 milioane de euro) şi Timmy Simons (35 de ani, FC Nurnberg) completează compartimentul median al echipei belgiene.

Atac de patru stele

Piesa de rezistenţă din compartimentul ofensiv este, fără îndoială, Eden Hazard. Mijlocaşul cumpărat de Chelsea în această vară cu 40 de milioane de euro are 21 de ani şi este văzut deja ca viitorul star al fotbalului.

În acest sezon, a jucat deja 23 de meciuri şi a marcat trei goluri. Stă mult mai bine la pase decisive: 11, dintre care opt în Premier League.

Cu România ar putea intra un alt puşti minune: Romelu Lukaku (19 ani). Jucătorul aparţine tot de Chelsea şi a fost transferat vara trecută pentru 23 milioane de euro! În acest sezon este coechipier cu Gabi Tamaş la West Brom, grupare la care a fost împrumutat de londonezi.

Christian Benteke (21 de ani, Aston Villa, 9 milioane de euro), Kevin de Bruyne (21 de ani, Werder, 9 milioane de euro), Dries Mertens (25 de ani, PSV, 12 milioane de euro) sînt alţi jucători tineri care promit mult şi vor fi prezenţi la amicalul cu România.

Pentru acest test, selecţionerul Wilmots l-a readus la lot şi pe Igor de Camargo (29 de ani, Gladbach). Nu în ultimul rînd, din lot mai face parte atacantul Jelle Vossen (Genk, 23 de ani, 6 milioane de euro).

Staruri lăsate acasă

Pentru meciul cu România, selecţionerul belgian nu a putut conta pe alte cîteva nume importante. Moussa Dembele (25 de ani, Tottenham, 19 milioane de euro), Nacer Chadi (23 de ani, Twente, 7 milioane de euro), Nicolas Lombaerts (27 de ani, Zenit, 10 milioane de euro) şi Sebastien Pocognoli (25 de ani, Standard), sînt jucători de bază în echipa lui Marc Wilmots, dar nu au fost convocaţi din cauza unor mici accidentări.

Vermaelen, Mirallas şi Alderweireld nu mai fac deplasarea

Marc Wilmots a fost nevoit să renunţe în ultimul moment la trei dintre jucătorii pe care i-a convocat iniţial. Vermaelen, Mirallas şi Alderweireld au suferit accidentări chiar înaintea amicalului cu România, aşa că nu vor mai face deplasarea la Bucureşti. În locul lor a fost convocat Ilombe Mboyo (Gent).

Benteke şi Kompany au decis ultimul meci

Ultimul meci jucat de Belgia a fost cu Scoţia în preliminariile Cupei Mondiale, scor 2-0. Wilmots a folosit un sistem 4-1-4-1, iar golurile meciului au fost marcate în a doua repriză de Benteke (min 69) şi Kompany min 71). Belgia e pe primul loc în grupa A cu 10 puncte obţinute în patru meciuri (3 victorii, un egal). E la egalitate de puncte cu Croaţia, echipă cu care a şi terminat la egalitate în meciul direct (1-1).

Primul 11 folosit la meciul cu Scoţia: Courtouis - Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen - Witsel - De Bruyne, Chadli, Dembele, Mertens - Benteke.

"Witsel este creierul meu din teren. Păstrează mereu posesia balonului şi joacă pentru toată echipa. În şase ani va creşte foarte mult" (Marc Wilmots, selecţioner Belgia)

"Acum sîntem în top 20, dar visăm să intrăm în top 10. Amicalele contează, aşa că vom merge în România să cîştigăm şi acesta va fi mereu obiectivul nostru. Chiar dacă ştiu foarte bine că nu vom cîştiga de fiecare dată" (Marc Wilmots, selecţioner Belgia)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
4patraulea
4patraulea  •  13 Noiembrie 2012, 18:58

daca nu are miza....poa' sa joace si messi in echipa lor

cristiano9ron
cristiano9ron  •  13 Noiembrie 2012, 16:58
Postat de witcher pe 13 Noiembrie 2012, 15:16

Are valoare lotul Belgiei, dar sa nu uitam ca tot acest lot a ratat calificarea la CE . A terminat pe 3 in grupa dupa Germania si Turcia . A facut agal in deplasare cu Azerbaidjan acasa cu Austria . Poate cu putin noroc si cu determinare reusim si noi un rezultat bun .

in precedentele preliminari echipa s'a format... nu bati din palme si faci o super echipa ...erau si sunt jucatori tineri au nevoie de timp (pe care l'au primit) sa lege relatii de joc ! asa ca sper sa primim ce meritam ! 4-5 goluri exact cate ne'a dat Olanda !

cristiano9ron
cristiano9ron  •  13 Noiembrie 2012, 16:54

Belgia un model de urmat si ptr. mafiotii care conduc fotbalul nostru !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează