FOTBAL  »  NATIONALA  »  4 ANI DE LA MOARTEA LUI NICOLAE DOBRIN

Dobrin ar fi putut intra în istoria echipei naţionala, dar s-a retras înainte de vreme

Dobrin ar fi putut intra în istoria echipei naţionala, dar s-a retras înainte de vreme
Dobrin ar fi putut intra în istoria echipei naţionala, dar s-a retras înainte de vreme

Articol de - Publicat miercuri, 26 octombrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 26 octombrie 2011 16:19

Învinşi fără drept de apel cu un an în urmă pe " Estadio Nacional", "tricolorii" urmau a da iarăşi piept, în penultimul meci din grupă, cu Portugalia, nimeni alta decît formaţia ce-l avea în componenţă pe Eusebio, golgeterul mondialului din 1966, turneu final unde lusitanii s-au clasat pe treapta a treia.

După victoria cu 3-0 din 27 octombrie 1968, portughezii nu au mai izbutit decît un egal cu Grecia, astfel, partida de la Bucureşti devenise crucială pentru adversari. Între timp, România a învins de două ori Elveţia şi a remizat cu Grecia, cele 5 puncte acumulate poziţionîndu-i la ora meciului pe primul loc în grupă.

12 octombrie 1969: "Hai România! Mexico ' 70 te aşteaptă!"

A fost momentul cînd a intrat în scenă Dobrin..."Şi a venit minutul 30, minutul victoriei şi, foarte probabil al Mexicului: Dembrovschi interceptează mingea în propriul nostru teren şi după o cursă scurtă, îl deschide pe Lucescu. Acesta, fără să ezite, îl lansează pe Dumitrache în careul advers.Un dribling scurt, încă unul. Toţi aşteptam şutul, dar Dumitrache îl vede pe Dobrin pe un culoar mai bun şi îi lasă mingea. Şutul plasat şi puternic al excelentului jucător piteştean nu-i lasă lui Damas decît speranţa barei, dar aceasta, necruţătoare, îndrumă mingea în plasă, acolo unde a reuşit să o ajungă portarul portughez, 1-0 pentru România!" (Sportul).

"Prinţul din Trivale" marca după mai bine de doi ani în tricoul Naţionalei, ultima reuşită consemnîndu-se în mai 67, Elveţia-România 7-1. Au urmat momente fantastice oferite de Gicu Dobrin: a driblat, a făcut curse de peste 30 de metri în care şi-a pierdut pe drum adversarii şi l-a pus în mai multe rînduri în dificultate pe goalkeeper-ul oaspeţilor.

"Degajat ca într-o joacă. A fentat irezistibil, aducîndu-şi adversarii într-o stare de uluială. A pasat ireproşabil. Nimeni n-a reuşit să-l contracareze sau să-l umbrească." Autorul celui mai important gol de  pînă atunci din preliminarii a fost "ales" superlativul întregului meci.
...
Interviu cu Florea Dumitrache la finalul partidei (Călin Antonescu, Ovidiu Ioaniţoaia):
N.D.: "După ce i-am "întors" de două ori pe fundaşii portughezi, l-am văzut pe Dobrin pregătindu-se să tragă în mingea lucrată de mine... Mi-am spus că dacă ratează îl mănînc!
O.I: Şi ce-ai zis cînd ai văzut că a marcat?
N.D.: "Abia atunci mi-a venit... să-l mănînc de-a binelea!"

Victoria o distanţa pe România la 3 puncte în grupă faţă de Grecia şi Elveţia, în timp ce Portugalia pierduse orice şansă de calificare. În ultimul meci, "tricolorii" au scos un egal împotriva elenilor, astfel, după 36 de ani au reuşit o nouă calificare la mondiale. Din păcate, Mexic '70 a fost pentru eroul confruntării cu Portugalia cea mai mare dezamăgire. Din motive mai mult sau mai puţin obiective, Angelo Niculescu  nu l-a folosit deloc în cele 3 partide din "grupa morţii". Astfel, microbiştii din întreaga lume au ratat duelul Pele-Dobrin...

A debutat la nici 19 ani în echipa naţională într-o partidă disputată pe 1 iunie 1966, RFG-România 1:0. A bifat în total 48 de meciuri în tricoul primei reprezentative timp în care a marcat de 6 ori.

Golurile lui Nicolae Dobrin la Naţională:
26 noiembrie 1966, Italia-Romania 3-1, preliminarii CE 1968
24 mai 1967, Elvetia - Romania 7-1,preliminarii CE 1968
12 oct  1969, Romania - Portugalia, preliminarii CM 1970
14 noiembrie 1971, Romania-Cehoslovacia 2-1, preliminarii CE 1972
14 mai 1972, Romania-Ungaria 2-2, calificari CE 1972
29 octombrie 1972, Romania-Albania  2-0, calificări CM 1974

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
679566258843438
Ieremia Movila  •  21 Iunie 2015, 09:33

de pomana a fost cel mai mare fotbalist al tarii ca jucatorii si antrenorii de la nationala au avut mare necaz pe el le lua bani la pokerasta este adevarul la cm din mexicrestu sint minciuni la nationala toti d contra dobrin odihneasca-se in pace

Vezi toate comentariile (1)
Comentează