FOTBAL  »  NATIONALA  »  MECI CARITABIL

Drama unui puşti bolnav de cancer l-a făcut pe Doboş să joace din nou! » A doua viaţă a lui Toni

Anton Dobos, Dobos, Romania
Anton Dobos, Dobos, Romania

Articol de - Publicat luni, 15 februarie 2010 00:00

Scăpat dintr-un accident rutier produs în septembrie 2008, fostul stoper, 44 de ani, i-a uimit pe cei care l-au văzut evoluînd sîmbătă la meciul caritabil de la Tîrgu-Jiu. Medicii îi dăduseră doar 10% şanse de supravieţuire

Fostul internaţional Anton Doboş a revenit la viaţă. Mi-ra-cu-los! A trecut numai un an şi 5 luni de la accidentul rutier în urma căruia a fost supus unei intervenţii foarte complicate la creier.

Pe 1 septembrie 2008, medicii îi acordau doar 10% şanse să mai trăiască, iar sîmbătă a jucat din nou fotbal. Doboş i-a surprins plăcut pe foştii colegi de la "naţională ", pe jurnalişti şi pe cei 1.000 de spectatori care au umplut Sala Polivalentă.

Fostul fundaş central s-a mişcat surprinzător de bine. A alergat, a făcut preluări şi a pasat cu ambele picioare. Sechelele accidentului se mai resimt însă. Se observă în special la coordonarea mîinilor şi a picioarelor. A evitat să lovească  mingea cu capul, iar reacţiile îi sînt mai lente.

Vezi rezumatul meciului caritabil jucat de "Generaţia de Aur" la Tîrgu Jiu!  (video)

Craniu refăcut tridimensional
Şi configuraţia feţei e schimbată. Are o frunte foarte proeminentă, rezultat al operaţiilor suferite. Specialiştii i-au redesenat întîi în imagini tridimensionale craniul zdrobit, după care osul frontal i-a fost înlocuit cu metatrilat de metil, un ciment chirurgical din plastic. Umflătura respectivă va putea fi însă corectată în timp printr-o intervenţie plastică.

"Glumeşte, dar rîde uneori forţat"
Doboş s-a simţit excelent alături de foştii şi, în acelaşi timp, noii săi prieteni. "Pe banca de rezerve sau la masa festivă, Toni a discutat, a rîs şi a făcut glume. Nu e complet refăcut, dar uşor-uşor o va face. Medicii au spus că îşi va reveni complet în trei, patru ani. Practic, acum e ca un copil care învaţă totul de la zero. Important e că are motivaţie să continue", a explicat fostul rapidist Robert Niţă, care a fost de cîteva ori cu Doboş la şedinţele de recuperare.  

"A revenit la viaţă"

Soţia lui Doboş, Georgiana, a trăit cu mari emoţii evenimentul: "Mă bucur pentru Toni că a revenit la viaţă. Încet-încet trebuie să revină la viaţa de dinainte de accident. Şi-a dorit mult acest lucru, după perioada lungă de chinuri".

Nevasta fostului internaţional a mai povestit: "Toni avea emoţii mari înaintea jocului. Îşi făcea griji: «Oare cum o să mă descurc?». I-am spus să nu-şi facă probleme, fiindcă oamenii vor fi înţelegători dacă mai scapă o minge pe sub picior sau dacă va călca pe balon. I-am mai zis să nu lovească balonul cu capul şi să alerge cît rezistă. E un pas mare, dar mai avem mult de muncit. Mai are unele reticenţe în exprimare".   

"Revenirea lui Doboş e extraordinară. E un tip puternic şi sîntem fericiţi că a revenit printre noi"
Gică Hagi, fost internaţional

"A fost un moment de bucurie să-l vedem pe Toni jucînd, chiar dacă mai puţin"
Gică Popescu, fost internaţional

"Sînt obosit, dar satisfăcut. Am avut emoţii mari. Important e că am stat în picioare. E prima victorie pe care am obţinut-o în noua mea viaţă. Nu mai ştiu cum era după succesele ca fotbalist"
Anton Doboş, fost internaţional

"Nu-mi venea să cred!"
Iosif Rotariu spune că nu se aştepta ca Doboş să arate atît de bine 
-    Roti, cum a fost revederea cu Doboş ?
-    Impresionantă. Mă bucur că l-am găsit mult mai bine decît auzeam de la unul sau de la altul. Operaţia lui pe creier a fost mult mai complicată decît la mine. Eu am avut ceva mai simplu. Am vorbit cu el mai multe, dar în special despre Timişoara.

-    Pe teren cum l-ai simţit ?
-    Nu-mi venea să cred că stă pe teren. Nu mă aşteptam să se mişte atît de bine. Se vedea că simte mingea, că o prelua cu ambele picioare. În plus, a dat şi pase precise. Toni a avut un merit deosebit în organizarea meciului caritabil. Cred că acest eveniment îi va da mai multă încredere în forţele lui.

ACCIDENTUL
A adormit la volan

În dimineaţa zilei de 1 septembrie 2008, în jurul orei 3:00, Toni Doboş se întorcea la Cluj de la Tg. Mureş. Era singur în maşină. În Cluj, pe Calea Turzii, la 300 de metri unde trebuia să vireze ca să intre pe Strada Cometei, unde locuia, a adormit la volan. A intrat în nişte tuburi de canalizare, apoi într-o basculantă parcată pe stînga drumului. Impactul a fost devastator. Totuşi, Toni a ieşit pe picioare din maşină. Se plîngea doar că-l doare capul. Ajuns la Clinica de Neurochirurgie din Cluj, şi-a pierdut cunoştinţa şi, la 4 ore de la accident, a fost operat. Avea un hematom pe creier, în zona frontală, unde osul era complet zdrobit. Înainte de operaţie, medicii care l-au operat, Ştefan Florian şi Tiberiu Maior, erau rezervaţi. Şansele de supravieţuire erau sub 10%. Cîteva zile a stat în comă, una indusă de medici, pentru a putea fi salvat.

Pierderi de memorie
Timp de 6 luni de la operaţie, Toni nici nu se putea mişca. Făcea doar masaj şi fizioterapie. Soţia sa, Giorgiana, marturisea că nu mai recunoaşte pe nimeni: "A fost foarte greu. Nu-şi mai amintea nimic despre cariera de fotbalist, nu-şi mai recunoştea nici colegi precum Marius Lăcătuş sau Adrian Ilie". După alte cîteva luni, lui Toni Doboş a început să-i revină memoria. Are însă şi acum momente în care nu-şi mai recunoaşte foştii colegi de la cluburile unde a activat sau de la echipa naţională.

"Aceste pierderi de memorie sînt normale după accidentul teribil pe care l-a suferit. În timp însă, Toni are mari şanse să se recupereze complet. Am încredere în el".
Ştefan Florian, şef Cluinică Neurochirurgie Cluj

Plăteşte rate de 4.000 euro pe lună la bănci
În 2008, Toni Doboş avea o avere estimată la 10 milioane de euro. Avea terenuri în Cluj, în Tg. Mureş, chiar şi în Budapesta, plus numeroase proprietăţi. Cea mai impunătoare se află la Cluj, unde deţine, împreună cu cîntăreţul Aurel Tămaş, un imobil imens, fostul sediu al PSD Cluj. Pentru achiziţia de terenuri s-a împrumutat şi la bănci. La cîteva luni de la accidentul său, criza a lovit România. Astfel că, de ceva timp, Doboş a fost nevoit să-şi închirieze vila din Pipera şi să se mute într-un apartament în Băneasa ca să-şi poată achita datoriile la bănci: 4.000 de euro pe lună.

Meci caritabil pentru Andrei
Partida disputată la Tg. Jiu a fost un meci caritabil pentru a-l ajuta pe micuţul Andrei Glăvan (8 ani), operat de cancer pe creier (foto). Din vînzarea de tricouri ale lui Hagi, Gică Popescu, Belodedici şi a celorlalţi, s-au strîns 150 de milioane de lei vechi. Alte cîteva mii de euro au fost donate de către foştii internaţionali care au luat parte la eveniment. Familia lui Andrei şi a frăţiorului său mai mic, Elvis, este una foarte grea: ambii părinţi sînt şomeri.

Anton Doboş
Născut pe 13 octombrie 1965
A jucat la: Progresul Brăila (1985-1986), Arieşul Turda (1987), U Cluj (1988-1989), Dinamo (1989-1991), Steaua (1992-1996), AEK Atena (1996-1998), Ethnikos Pireu (1999-2000)
Meciuri / goluri în Liga I: 227 / 13
Meciuri / goluri în echipa naţională: 23 / 1
Palmares:
- 6 titluri de campion al României (două cu Dinamo şi 4 cu Steaua)
- 3 Cupe ale României (una cu Dinamo şi două cu Steaua)
- 2 Supercupe ale României (ambele cu Steaua)
- a participat cu echipa naţională la CE 1996 şi la CM 1998

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
 •  15 Februarie 2010, 14:36

sanatate toni!

milan6
milan6  •  15 Februarie 2010, 12:51

1700000 euro pt fotbalistii lui U. asta inseamna cel putin 100000 euro pt FIECARE jucator. cam cat lua Hagi pt calificarea la un turneu final. pt calificare se jucau cel putin 10 partide internationale! deci,in concluzie,ce platea de fapt Gigi?

milan6
milan6  •  15 Februarie 2010, 12:44

si cu valiza cum ramane? 1,7 milioane euro-pt fotbalisti e groasa rau! de fapt la jucatori ajungeau 3-400000,iar restul erau banii U-istilor sa "unga" sistemul in liga 2,sa poata promova imediat. a intervenit DNA si U a ramas in B. acum a fost trimis Busca-Walter,pretenul tuturor partidelor la Putere. Super jocul asta ca nu-si mai aminteste nimic.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează