FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Cornel Dinu: ”Comportamentul lui Contra aduce aminte de Cartea Junglei!" » Declarația care l-a enervat teribil: "Ignoranța și lașitatea se inspiră la noi una pe alta"

Foto: Alex Nicodim/Gazeta Sporturilor
Foto: Alex Nicodim/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat sambata, 07 octombrie 2017 16:34

Jucător și antrenor emblematic atât pentru Dinamo cât și pentru echipa națională, Cornel Dinu face un rechizitoriu dur noului selecționer, Cosmin Contra.

Mister consideră că victoria de la Ploiești cu Kazahstan, 3-1, nu trebuie luată în considerare și taxează declarațiile și comportamentul lui ”Guriță”, pe care le consideră periculoase.

- Domnule Dinu, cum vi s-a părut prestația României în victoria cu Kazahstan?
- Normală,  neîmpărtășind reacțiile emoțional-partizane ale multor așa ziși specialiști ai fotbalului. În afară de învăluirile în stil Viitorul și sclipirile de la goluri ale lui Budescu, ascuns parcă pe teren până prin minutul 30, nimic mai luminos față de evoluțiile tricolorilor de până acum. Iar dacă punem, firesc, în calcul și faptul că am jucat cu cei certați cu fotbalul, ar trebui să fim rezervați. Cred totuși că s-a și creat o atmosferă pozitivă de înțelegere românească, dar aceasta nu joacă.

- Nu considerați aducerea lui Contra o mutare bună pentru Federație?
- Sunt tot acolo unde au fost până acum, dovedind, în continuare, că sunt departe de a înțelege fotbalul, administrându-l după modelul redus și atât de înșelător al mentalității fotbalului în sală de care s-a ocupat președintele actual. Și singurul cu care a avut de a face. Iar de la nivelul Comisiei Tehnice aruncată acum în față, chipurile decizional, nu poți constata decât că sunt departe de a înțelege evidența sfidând-o chiar cu explicații puerile. La ce au trăit și cu ce s-au confruntat nu pot avea substanță.

"e dramatic că lasă impresia asta"

- Deci contestați în continuare numirea lui Cosmin Contra, cu toate că a avut un debut fericit?
- Eu am comentat doar ce a spus chiar el, "că este lipsit de experiență". Judecând și acum după "materialul oferit de client" am încercat să amintesc un "selecționer" în istoria fotbalului care să-și fi pierdut glasul după joc, doar găjâind chiar hazliu la întrebările presei.

- Și?
- Și nu am găsit. Mai mult decât atât, argumentând că "și-a pierdut vocea" de prin minutul 30, strigând la jucători să nu se relaxeze. 

- E recunoscut pentru stilul său energic. E ceva rău?
- E dramatic pentru că lasă impresia că tricolorii pot avea pe teren, chiar după ce cântă imnul sfânt, starea de spirit a unei plimbări la șosea sau pe Calea Victoriei, la mijlocul secolului trecut. Ori, un joc se pregătește înaintea fluierului de început și nu trebuie să fii sufleor din primul minut, urlând la jucători. Altfel, părea mai indicat să fie angajat Ilie Dobre la cârma echipei naționale.

"naționala nu e o clasă primară"

- Cum ar trebui să se comporte atunci un antrenor de echipa națională?
- Selecționerii, în marea lor majoritate, sunt decenți pe parcursul meciurilor oficiale, transmițând liniște creativă echipei, justificând și astfel competența și realismul prin care au pregătit jocul. Sunt și excepții, ce-i drept, foarte rare, nefăcând regula. Dar nu la echipa reprezentativă. Și pentru că naționala este o Academie și nu o clasă primară în care învățătorul ridică glasul. La fel și cu salturile și grimasele din timpul partidei ce aduc mai mult cu scene din Cartea Junglei. Te vede lumea!


Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor

Chiar dacă în subconștientul lor, mai sunt mulți și pe stadioane care să jinduiască după clovnii, măscăricii și măscările copilăriei. Apoi și declarația că "la Copenhaga trebuie să ne simțim bine" este hilară, chiar periculoasă.

- De ce periculoasă?
- O pot simți jucătorii. Păi atunci ce rost are să mai pășiți pe "Parken"? Mai bine duceți-vă în centru, la bâlci, unde să vă dați în călușeii copilăriei. Nu sunt deloc aspecte de neglijat, dimpotrivă, să sperăm că ele țin doar de recunoașterea actualului selecționer că "n-are experiență". Numai că sunt puțini capabili să le sesizeze și aproape nimeni în stare să le răstească. Ignoranța și lașitatea se inspiră la noi una pe alta.

- În concluzie, nu dați șanse de reușită în viitor nici lui Contra și nici Federației?
- Doamne ferește! Sunt amănunte care se pot anula și cred în adevărul că românul, deci și ei, pot avea mângâierea benefică a minții de pe urmă. Nici nu e ușor pentru că trebuie să se lepede de oportunismul dovedit în atâta amar de ani, păgubitor pentru neam, care deocamdată, evident le este și lor cuget și mod de prezentare. Eu interpretez ceea ce văd și aud, dacă sunt contrazis prin atitudini viitoare, cu atât mai bine pentru fotbalul nostru. Chiar începând cu jocul din Danemarca, unde sper să nu fie cazul să îmi amintesc reflecția lui Dan Deșliu la un joc cu danezii, pe 23 august, la începutul anilor 60: "Da, ne marcă ăștia".

"Cei din fotoliile decizionale ale FRF certifică faptul că provin din structuri care nu au avut de a face cu acest joc" Cornel Dinu 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (67)
iosif._vs
iosif._vs  •  08 Octombrie 2017, 04:50

Dinu traieste de mult in alta lume, e rupt de realitate si se screme incontinuu sa arate ce om erudit e. Mult succes lui Contra la nationala !

570235356476454
Marin Aranghel  •  08 Octombrie 2017, 22:30

fiecare comenteaza ceva ,unii pro altii contra,cum este educat sau mai putin,limba romana permite,la fel si cunostiintele fotbalistice,Dinu este un fotbalit cultivat cu dragoste de limba romana si un spirit inegalabil de comentator si analist sportiv,si un fotbalist pe masura.Dati-i macar acum voie sa-si exprime parerea despre cresterea si descresterea fotbalului romanesc.Nu jigneste pe nimeni.

mosvasile
mosvasile  •  08 Octombrie 2017, 15:35

E adevarat ca nu prezinta incredere Cosmin Contra,fiind suspect ca va face jocurile lui Becali,dar mai incolo cand va incepe perioada de transferari (el fiind nasul de cununie al celebrei Anamaria Prodan,partenera de afaceri a lui Becali).Dar nu cred sa mai fie vreun antrenor mai ticalos ca Anghel Iordanescu, in ultimul sau mandat.Cu totii ne amintim cand il soma pe Budescu sa se transfere la FCSB daca vrea la nationala. Cat despre Dinu..."Pretioasa ridicola",un om fara scrupule si cel mai mare intrigant din istoria lui Dinamo pe care il paraziteaza de atata timp.Adica nu sunt bani pentru jucatori dar se gasesc bani(dolari) pentru domnul "administrator" care nu face altceva decat sa fumeze trabucuri si sa bage intrigi...

Vezi toate comentariile (67)
Comentează
Close