FOTBAL  »  NATIONALA  »  DINAMO

EXCLUSIV Gazeta a aflat motivul șocant pentru care Cornel Dinu și Cosmin Contra se urăsc de 18 ani + cum s-a dus după el Contra la o cafenea: "Cine ești tu?!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 08 noiembrie 2017 00:01

Explicația conflictului dintre Cornel Dinu și Contra provine de acum aproape două decenii, când Mister a forțat plecarea lui Cosmin de la Dinamo, după ce l-a acuzat de blat într-un derby cu Rapid!

Contra nu e potrivit ca selecționer. Și a distrus-o pe Dinamo, cu transferurile proaste pe care le-a făcut în vara trecută. L-a mai și lovit violent pe Silvășan într-un meci Timișoara-Gaz Metan.

Și Contra nu poate fi considerat dinamovist, fiindcă a jucat prea puțin în alb-roșu. "Cu totul, a fost titular vreo zece luni", zice Cornel Dinu.

Lideri pe parcurs, loseri la final

Toată lista acuzațiilor îi aparține lui Mister. Ce i-a picat? Ce are cu Cosmin, de îl atacă așa cum n-a mai procedat cu nimeni? Sau cum n-a mai făcut-o Dinu demult, oricum.

"Eu n-am nicio problemă, poate e invidie că am devenit selecționer atât de tânăr", a comentat antrenorul. Selecționeri tineri au mai fost și Hagi, și Răzvan Lucescu în ultima vreme. Pe care Mister nu i-a "masacrat" cum procedează cu Cosmin.
Explicația atitudinii extrem de agresive a fostului internațional provine de acum aproape 20 de ani! E un episod petrecut într-o vreme când ambii se aflau la Dinamo, Dinu ca tehnician, Contra ca fotbalist. "Guriță" era fundaș dreapta în cea mai bună echipă a "câinilor" de după Revoluție.

O formație care a pierdut surprinzător titlul în stagiunea 1998-1999, deși condusese ierarhia aproape pe tot parcursul competiției. Lovitura decisivă pentru "câini" a venit în mai 1999, într-un derby cu Rapid, clubul care avea să devină campion.

"Ai vândut meciul!"

Roș-albii conduși de Dinu aveau avantajul că disputa decisivă se desfășura în Ștefan cel Mare, dar au pierdut, 0-1, și punctele acelea au hotărât "regina" sezonului. Și au determinat ruptura dintre Mister și Contra. "Dinu l-a acuzat după meci că a jucat pentru Rapid, că a fost blat. Și-a pierdut încrederea în Cosmin și a făcut totul ca să se descotorosească de el", povestesc persoane aflate la Dinamo în acea perioadă.

Giuleștenii au învins datorită unui gol marcat de Daniel Pancu, exact adversarul direct al lui Contra în acea partidă. Pe banca vișiniilor se afla Mircea Lucescu, un rival în fața căruia Dinu avea ambiție mare să câștige.

Cu un an în urmă îl bătuse pe Luce cu 4-1 în Giulești și-i aruncase prosopul lui Copos, ca să-i arate că trebuie oprit "măcelul" de pe teren ca la un meci de box. Ironia i se întorsese lui Mister, care pierdea titlul exact în favoarea lui Lucescu. Și l-a învinovățit pentru eșec pe Contra.

L-a dat afară pe Cosmin, căruia Giovanni Becali i-a găsit un contract la Alaves în vara lui 1999. Șutul în fund primit de la Dinamo  l-a ajutat, până la urmă, pe "Guriță", a cărui carieră a urcat până la AC Milan și la Atletico Madrid. Dinu nu l-a uitat însă, și caută să-l mai pedepsească și azi.

"Cine ești tu ca să-ți dai cu părerea?"

Contra n-a avut nicio replică dură pentru Dinu în public. "Să repare el ce zice că am stricat eu la Dinamo!" e afirmația cea mai recentă. Cosmin a avut o altă atitudine când l-a prins pe Mister într-o discuție față în față. Întâlnirea s-a consumat de curând.

Povestesc martori: "Contra a sunat pe cineva să-l întrebe pe Dinu unde e și să ceară să aibă o discuție cu Cornel. Mister era la cafeneaua Ambiance, unde a apărut Cosmin și a început să țipe: "Cine ești tu să vorbești despre mine la televizor? N-ai realizat nimic ca să-ți permiți să-ți dai cu părerea despre mine! Vezi-ți de treaba ta! Și de acum înainte să ai grijă ce mai zici!"". Întâlnirea nu l-a speriat pe Dinu, care a continuat să-l "toace" pe Contra ori de câte ori a avut ocazia.

Meciul care i-a aprins

9 mai 1999
Dinamo - Rapid 0-1
A marcat. Pancu (38)
Dinamo: Fouhami - Contra, Ciobotariu, Fl. Bătrânu, D. Florea - Fl. Petre (78 C. Dobre), Kiriță, Lupescu, Iftodi (66 Mutu) - Mihalcea (63 M. Niculae), Vlădoiu
Antrenor: Cornel Dinu
Rapid: Lobonț - Bolohan, Iencsi, Rednic, Mutică, Nanu - Sabău (80 Bundea), Lupu, Măldărășanu, Pancu (68 Sg. Radu) - I. Ganea
Antrenor: Mircea Lucescu

2 fundași dreaptamai avea Dinu la dispoziție în afara lui Contra: Cornel Dobre și Tinel Petre. Bănuitor după eșecul cu Rapid, Mister l-a sacrificat pe Cosmin, deși nici una dintre rezerve nu se apropia de valoarea lui

"Risc eu o sumă de bani ca să-i scot la masă pe Contra și pe Dinu. Oricum, e o plăcere să ieși la masă cu Dinu, e tobă de carte! Nu știu exact ce e între ei doi, probabil e ceva ce provine din perioada Dinamo și nu știu ce a fost acolo"
Mihai Stoichiță, director tehnic FRF, la DigiSport

"Nu mi se pare normal să mai fiu acuzat de situația de la Dinamo și la luni de zile de la plecarea mea de acolo! Schimbările pe care le-am făcut în vară au fost toate cu acordul clubului, n-am luat nicio decizie de capul meu!"
Cosmin Contra, selecţioner România

"Cu Contra și cu Mutu la națională, "Surdu" mai lipsește! Contra nu e pregătit deloc pentru ceea ce a dat din coate ca să obțină. El și Mutu sunt doar niște foști jucători buni"
Cornel Dinu

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (71)
1673409496067236
Ionel Vasii  •  08 Noiembrie 2017, 22:09
Postat de mere_acre pe 08 Noiembrie 2017, 17:14

dom'le, cacontra nu ie nimenea !

Cosmin , te iubim *** nu găsim !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  08 Noiembrie 2017, 19:16

Sunt convins ca Dinu nu e pe placul multora dintre cei care comenteaza si pe aici iar motivul e acelasi pentru care nu-l place nici Contra si nu l-au placut nici multi dintre fostii lui colegi de la Dinamo. Si soc! Nu ma mira deloc! Sa zicem doar ca in general, Dinu e foarte greu de...inteles :))) Cred ca multi nici nu-l injura, desi si-ar dori asta cum ar vrea s-o tufa pe plastifiata de Bianca, pentru ca nu stiu daca ce-a zis Dinu e de bine sau de rau :)))) La fel si cu Contra, care scuipa cuvintele cu tot cu dinti cand vorbeste, iar cand n-are argumente si nici scuipati, ameninta sau da direct. Si asta pentru ca la viata lui de zmardoi pe teren, n-a avut norocul lui Movila, sa dea peste unul ca Souness adica... Mi-aduc aminte de alt personaj care se credea smecher doar ca tufea buzate si siliconate, ma-sa dadea bani cu camata prin orasul natal iar un urmarit general il cununase. Insa atunci cand a dat in teren peste Sinisa Mihailovic si a incercat-o si cu el cu bagabonteli ieftine de cartier, sarbul l-a scuipat in fata si l-a fugarit tot meciul ca sa-i rupa capul. Stiti de cine vorbesc...

1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  08 Noiembrie 2017, 18:57

N-am nimic cu nimeni, nu vreau sa comentez conflictul dintre Dinu si Contra pentru ca sunt rapidist si nu e treaba mea. Pot sa zic doar atat despre asta: Dinu e Dinu! Contra e undeva in raionul Balti ca distanta si fata de Dinu si fata de Dinamo! Si sunt convins ca toata floarea dinamovista e de acord cu asta. Ca antrenor la nationala...o sa avem multe momente vesele cu Contra, o sa vedeti. Deja suntem rasii Europei dar cu el pe banca o sa ajungem aricii ei :D Cat despre cele doua echipe care s-au infruntat in 1999, Dinamo si Rapid, pot sa spun ca daca aia era cea mai buna echipa a lui Dinamo de dupa revolutie, echipa Rapidului avea 3 clase peste ea!!! Nu ca sunt eu rapidist dar luati fiecare jucator parte in parte. Iar mijlocul Rapidului era punctul forte! Peace!

Vezi toate comentariile (71)
Comentează