FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF

EXCLUSIV I-a promis PSD victoria? Care ar fi motivul incredibil din spatele candidaturii lui Lupescu la șefia FRF

Până acum, candidații din fotbal susținuți de Liviu Dragnea s-au impus fără probleme // FOTO: Mediafax
Până acum, candidații din fotbal susținuți de Liviu Dragnea s-au impus fără probleme // FOTO: Mediafax

Articol de GSP - Publicat luni, 12 februarie 2018 08:44

Ce l-a convins pe Lupescu să candideze după o perioadă în care a ezitat: Dragnea și Tăriceanu i-ar fi făgăduit că beneficiază de susținerea lor.

Lupescu s-a hotărât, într-un final, să candideze pentru președinția FRF. Au insistat foști colegi din echipa națională, dar și patroni din fotbal, în frunte cu Becali.

"Sunt mulți cei care mi-au cerut să mă implic", a scris Ionuț în scrisoarea de pe Facebook prin care și-a anunțat intrarea în campanie. Doar că amicii insistă de ceva timp, e mai mult de un an de când opoziția din fotbal trage de Lupescu să-l concureze pe Burleanu. Cum de a decis tocmai acum să renunțe la neutralitatea din Elveția?

Ajutor și în campanie, și după

Ca și în precedentele alegeri din fotbal, factorul politic e decisiv. Surse din echipa pe care se bazează Ionuț în campanie povestesc că fostul mijlocaș a avut deja discuții cu politicienii: "S-a întâlnit de curând cu Dragnea și cu Tăriceanu. Subiectul întâlnirii l-a constituit organizarea meciurilor de la Euro 2020, dar Lupescu a primit și promisiunea că va fi sprijinit atât în alegeri, cât și după ce va deveni președintele federației".

Un suport care s-ar traduce, post-electoral, prin modificarea legislației în favoarea sportului. Președinții și patronii din fotbal se plâng de ani de zile că impozitarea e prea mare, iar ordonanța care permitea alocarea a 5 la sută din bugetul local pentru sport încă nu e aplicabilă. Ajutorul politic i-ar servi, astfel, și la câștigarea alegerilor, și la respectarea promisiunii că va reforma fotbalul. Suficient ca să-l convingă pe "Kaiser" să renunțe la jobul de director al Comisiei Tehnice UEFA.

PSD e decisiv, nu președinții

Burleanu a anunțat recent că are 210 adeziuni, declarații de susținere din partea membrilor afiliați. Și există date despre cum Răzvan a dezvoltat sistemul, "mașinăria de vot" pe care o construise Mircea Sandu. Cu cadouri pentru șefii de asociații sportive județene, invitații în străinătate la acțiunile echipelor naționale și diverse alte avantaje cu care și-a asigurat o masă din fideli.

"Parcă nici pe vremea mea nu era chiar așa! Și eu mai candidam cam singur uneori", s-a amuzat recent Sandu când a analizat șansele la președinție.

Doar că niciun scrutin dintre cele recente n-a mai depins de mașinăria ajefiștilor fideli. Politicienii au fost cei care au făcut diferența. Mijloacele influenței sunt simple: fotbalul depinde de bani, iar finanțarea majorității cluburilor provine de la autorități locale sau județene.

Așa că membrii afiliați sunt conectați la "butoane" pe care le pot apăsa politicienii: miniștri, parlamentari, primari, șefi de Consilii Județene. Sau Liviu Dragnea, președintele partidului aflat la guvernare.

 

Cum a hotărât PSD ultimele alegeri:

  • În noiembrie 2013, la Liga Profesionistă de Fotbal s-a înfăptuit o minune: s-a încheiat "domnia" lui Dumitru Dragomir, care părea patronul absolut al instituției. Nu fiindcă președinții cluburilor din Liga 1 s-ar fi hotărât să reformeze fotbalul, nu asta a contat. Gino Iorgulescu s-a întâlnit cu o seară înaintea alegerilor cu Liviu Dragnea și cu Victor Ponta. Cluburile l-au executat a doua zi pe Mitică, Gino a devenit președinte.
  • - Burleanu a profitat în martie 2014 de condamnarea la închisoare a lui Gică Popescu, favoritul dinaintea scrutinului. Și fără Popescu, Burleanu tot era un necunoscut față de concurenți: Marcel Pușcaș, Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian. Surprinzător, Răzvan a câștigat alegerile, a fost aproape să încheie disputa încă din turul 1. "A fost susținut de Vasile Dâncu" a fost explicația contestatarilor lui Burleanu. Dâncu, fost ministru și senator, l-a susținut și public pe Burleanu din momentul în care acesta a devenit președintele federației.
  • - Iorgulescu a avut un adversar și la sfârșitul primului mandat post-Dragomir. Sorin Drăgoi, conducătorul de la Poli Timișoara, se înscrisese în cursă și insista că are șanse să-l schimbe pe Gino. În ziua alegerilor, într-un interviu din Gazetă, Liviu Dragnea a indicat care e favoritul lui: "Gino e prietenul meu vechi, cu Drăgoi n-am nicio legătură". Și apoi s-a votat: 13-1, pe Drăgoi l-a ales doar clubul lui, Timișoara.

Consilierul premierului și al unui ministru

Discuția Lupescu-Dragnea nu constituie singurul element care arată implicarea PSD în alegerile care vor fi în aprilie. Doi oameni care au afirmat public că-l susțin pe Lupescu lucrează pentru partidul aflat la guvernare. 

Cristi Balaj e consilierul ministrului sportului, iar Gică Popescu fusese prezentat ca sfătuitor al lui Mihai Tudose cu puțin timp înainte ca premierul să fie demis. Surse din echipa "pro Lupescu" afirmă că Popescu va lucra pentru guvern chiar și în lipsa lui Tudose, va face parte din noua configurație a Executivului.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (32)
ray51
ray51  •  13 Februarie 2018, 10:26

Ati reusit (sper din toata inima sa nu fie asa) sa umpleti de *** si candidatura lui Lupescu. Urat mirositor acest articol. Sa nu plece omul cat vede cu ochii... din putregaiul asta de tara!!! De fapt de compatrioti ciudati...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

almaviva
almaviva  •  12 Februarie 2018, 20:08

Deci, la aproape 30 de ani de la Revolutie, constatam ca nu s-a schimbat nimic. Tot cu aceleasi metehne comuniste am ramas, in care partidul (aproape unic) decide cine conduce in fotbal. Lupescu, Popescu, Hagi, ca mai toata generatia asta 'de aur', nu sunt decat marionete in mainile comunistilor pesedisti. Pentru mine, oamenii astia nu reprezentat nimic altceva - incepand cu 1990, cand nici unul din ei nu a indraznit sa condamne ce facea Iliescu cu minerii lui in iunie la Universitate. Se vede ca 28 de ani mai tarziu tot vanduti lui Iliescu si apostolilor lui au ramas. *** ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

haideusicfr
haideusicfr  •  12 Februarie 2018, 19:01

Gica Popescu lucreaza pentru guvern .Adica pentru PSD (dupa logioca lui Becali). Dar el e bun , Burleanu e rau.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează