FOTBAL  »  NATIONALA  »  ESTONIA - ROMÂNIA, 7 SEPTEMBRIE, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

EXCLUSIV Torje sună mobilizarea: "Gata! Lumea s-a săturat de vorbe! Trebuie să venim cu rezultate"

Torje crede că meciul cu Estonia este decisiv. +1   FOTO
Torje crede că meciul cu Estonia este decisiv.

Articol de - Publicat joi, 06 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 05 septembrie 2012 19:32

Mijlocaşul Granadei spune despre Estonia că e o echipă masivă, tăioasă la fazele fixe, dar nu e un adversar de nerăpus. Visează un stadion plin contra Andorrei, la Bucureşti, pe 11 septembrie, dacă "tricolorii" reuşesc să obţină la Tallinn primele trei puncte din calificări.

- Gabi, ai venit la lot direct de pe "Bernabeu"! Ai jucat în finalul meciului Real - Granada, 3-0, cu ce senzaţie rămîi după o asemenea partidă?
- Un meci special, în care eşti conştient că e foarte greu să contracarezi forţa unui adversar infernal. Oricum, rămîne o experienţă deosebită, deşi am plecat de acolo învinşi. Mi-a părut rău că nu am putut să-l întîlnesc direct pe gazon pe Cristiano Ronaldo. Cînd am intrat eu, el deja fusese schimbat. E un jucător fenomenal, intrat în istoria Realului şi a fotbalului spaniol.

- Cu ce e diferit campionatul spaniol faţă de cel din Italia?
- În Serie A se pune accent pe tactică, Spania oferă spectacol. Iar Primera e mai pe gustul meu! Sigur, am avut două începuturi diferite. La Udinese, am pornit ca titular, dar n-am mai jucat ulterior. În schimb, la Granada am intrat uşor, uşor şi sper să cîştig repede un post de titular. Pentru asta muncesc la antrenamente şi trebuie să arăt că merit să fiu între primii unsprezece.

"Vin 2000 de oameni la antrenamentele Granadei"

- Oraşul, atmosfera?
- La fiecare antrenament vin peste 2.000 de suporteri de toate vîrstele. E impresionant! Iar clubul are 20.000 de abonaţi pentru un stadion cu 25.000 de locuri. Oraşul e superb, liniştit, un punct turistic special, fiindcă foarte multă lume vine să viziteze Palatul Alhambra.

- Ai apucat să-l vezi?
- Nu încă! Am stat mai mult prin cantonamente, n-am avut timp. Şi, oricum, trebuie să-ţi faci programare cu vreo săptămînă înainte, pentru că altfel n-ai nici o şansă să intri sau eşti nevoit să stai la nişte cozi interminabile.

"Dacă greşim la Tallinn, e greu să recuperăm pe parcurs"

- Ştii că acolo, la Alhambra, Cristofor Columb a primit binecuvîntarea reginei Isabela, la 1492, să o apuce în căutarea Indiilor. Şi a descoperit America. Pentru tine poate fi punctul de plecare către cealalată Americă. De Sud. Brazilia!
- Da! Campionatul Mondial! Ar fi realizarea unui vis. Important e, deocamdată, să începem campania cu dreptul, să adunăm primele şase puncte şi să nu ne micşorăm din start şansele la calificare. Estonia e o echipă capabilă de surprize, nu are nimic de pierdut, iar faptul că a ajuns pînă în barajul pentru Euro e suficient pentru a înţelege că vom da peste un adversar pe care nu-l poţi ignora.

- Ce ştii despre estoni?
- Eee, avem deja destule informaţii, dar dacă ne apucăm să povestim în detaliu, îşi vor da şi ei seama că le cunoaştem măcar o parte din secrete! Şi vor avea timp să schimbe! Oricum, Estonia e o echipă masivă, jucătorii ei stau bine la fazele fixe şi se pricep să lovească în astfel de momente. Nu mai avem voie să greşim precum în campaniile precedente! Pe parcursul unor preliminarii e foarte greu să mai recuperezi un handicap creat la un moment dat, începi să depinzi de alte partide, iar timpul te presează.

"Calificarea e singura care certifică valoarea unei generaţii"

- La "naţională" începe să se lege o linie de mijloc cu Torje, Grozav, Tănase, acum Rusescu. Sigur, urmează să revină şi Mutu. Dar la ce distanţă e această formulă mediană faţă de celebra Sabău - Lupescu - Hagi - Ilie Dumitrescu?
- Ani mulţi distanţă! E greu să te compari cu ei. Sînt nume intrate deja în istorie. Echipa de acum trebuie să demonstreze în actuala campanie că formează, într-adevăr, un grup legat, iar asta o poate confirma numai o calificare. Pe bună dreptate, lumea s-a săturat să tot audă la începutul fiecăror preliminarii: "Acum facem, acum dregem!". Mai puţine cuvinte şi mai multe fapte! Să demonstrăm întîi pe gazon exact ce putem şi apoi vom şi vorbi!

- Şi ce crezi că poate oferi în prezent echipa naţională pentru fani? Spectacol, rezultate sau ambele?
- Dacă faci un joc plăcut ochiului şi pierzi, nimeni nu-şi mai aduce aminte după o săptămînă ce frumos ai evoluat! Rezultatele sînt singurele care rămîn. De asta avem nevoie. De rezultate!

"Viaţa printre străini mi-a dat altă viziune asupra performanţei"

- Hagi spunea recent că problemele tale provin din faptul că ai prea puţine realizări în ultimii 30 de metri.
- Hagi e cel care m-a promovat şi nu-mi permit să comentez în nici un fel spusele lui. Dacă a făcut însă remarca asta, probabil că ştie despre ce vorbeşte. Şi dacă n-ar avea dreptate, tot nu l-aş contrazice!

- Cu ce s-a schimbat Torje de la Granada faţă de cel de la Dinamo?
- La Dinamo eram un copil. Viaţa printre străini mi-a dat altă perspectivă asupra vieţii şi a performanţei. Din Italia, de exemplu, chiar dacă n-am trăit o experienţă fastă, am rămas cu ideea profesionalismului. Am înţeles exact ce trebuie să faci din momentul în care ajungi la stadion pînă termini pregătirea sau meciurile, cum să-ţi organizezi viaţa privată ca să te ajute în carieră.

"Dacă vin 55.000 de oameni doar cu Olanda, vin pentru adversar, nu?"

- Mutu nu a putut veni la acest start al "naţionalei", dar, de la Ajaccio, a transmis un mesaj special, spunînd că ar fi momentul ca, pe durata acestor preliminarii, să existe o înţelegere mai mare decît oricînd între jucători, antrenori, federali, public, presă.
- Ar trebui ca toată lumea să recepţioneze mesajul ăsta! Iar oamenii să rămînă alături de echipa naţională chiar dacă se va întîmpla să nu cîştigăm anumite partide pe traseu. Sînt meciuri în care trebuie să te mulţumeşti cu un punct, asta e! Iar linie să tragem abia la final!

- Prima apariţie acasă va fi contra Andorrei, greu de crezut că se va umple Arena Naţională, nu?
- Mi-aş dori să vină 55.000 de oameni şi cu Andorra, cum se va întîmpla, probabil, cu Olanda sau Ungaria. Altfel, vom crede că fanii vin mai mult pentru adversari decît pentru noi, nu? Ar fi un imbold incredibil să vedem un stadion plin chiar şi contra Andorrei. Ce argument mai bun ar exista că lumea ne susţine în aceste preliminarii, astfel încît să luptăm împreună pentru Mondiale? Dar hai să vedem ce se va întîmpla la Tallinn, ne vom bate pentru trei puncte şi sînt convins că va fi o atmosferă specială pe 11 septembrie, la Bucureşti, dacă venim deja în spate cu o victorie în startul calificărilor.

"Chiar dacă e dificil din cauza distanţei, vreau să termin neapărat cursurile facultăţii de sport. Cît îmi mai permite vacanţa de vară, mă ocup de acest lucru, să mă pun la punct cu examene şi cu tot ce înseamnă cursuri" (Gabriel Torje)

"Îmi pare rău pentru ce s-a întîmplat cu Poli. Timişoara merită o echipă în prima divizie şi ar fi păcat să nu se găsească un alt investitor care să readucă fotbalul pentru suporterii bănăţeni" (Gabriel Torje)

"Ştiu absolut tot ce se întîmplă în campionatul intern. Din păcate, Dinamo are parte doar de evoluţii fluctuante. Un început prost de sezon! Au nevoie de continuitate, nu de rezultate contradictorii!" (Gabriel Torje)

19 selecţii are Gabriel Torje la "naţională", pentru care a marcat 5 goluri

360.000 de euro pe an încasează Torje la Granada, la fel ca la Udinese, dar suma se poate dubla din prime

Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul lui Nicolae Ceaușescu

Rochia Serenei Williams a aruncat în aer Met Gala! Sharapova a scos telefonul: „Unde e?”


Comentarii (11)
syntrax
syntrax  •  07 Septembrie 2012, 10:12
Postat de goma pe 06 Septembrie 2012, 12:22

nu-l poti uita prea usor pe torje.ai cosmaruri cu el de cand a dat gol in ghencea cu capul si era si cel mai mic de pe teren.

:))))asta asa e...Am ras cu lacrimi la golul ala,chiar daca sunt Stelist.Nu putem sa fiu nervos:)))))

goma
goma  •  06 Septembrie 2012, 12:22
Postat de drunk_driver pe 06 Septembrie 2012, 08:09

Ce e aia Torje ??? chestia aia care s-a smiorcait cand l-a batut Steaua ...dar care n-a aratat nici o emotie cand si-a umilit tara in intalnirea cu Vodka Potcoava ????? Halal selectie Satano :(((

nu-l poti uita prea usor pe torje.ai cosmaruri cu el de cand a dat gol in ghencea cu capul si era si cel mai mic de pe teren.

badeadorian
badeadorian  •  06 Septembrie 2012, 10:51
Postat de badeadorian pe 06 Septembrie 2012, 10:50

Eu sunt sigur ca in cazul plecari lui sandu si dragomir iar persoanele ce vin in locul lor ar lua masuri de bun simt pentru actuala stare a fotbalului romanesc am avea o redresare a situatie catastrofale.Nu vreau sa ma dau grozav dar cred ca sunt in asentimentul majoritatii cand sustin schimbari de genul :Reducerea echipelor din liga 1 la 12 iar dupa tur-retur sa se joace play-off si play-out .O unica serie de divizia B de maxim 18 echipe.Maxim 4 serii de C1 de 18 echipe .Seriile de C2 de bun simt.Obligativitatea folosiri a maxim 4 jucatori straini in teren,echipa de juniori 18 ani obligatorie la nivel de liga 1 serieBsiC. Folosirea obligatorie in B a 4 jucatori sub 20 ani. Etc..

*In cazul plecarii

Vezi toate comentariile (11)
Comentează