GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE TELEKOM SPORT ȘI GSP

UPDATE FOTO » Avem documentele! Fără licitație și fără licență » Naționala a mers în 2016 la un turneu în Antalya cu o agenție ce nu avea brevet de operare în turism și fără să se fi făcut licitație! » Reacția FRF

Articol de - Publicat luni, 02 aprilie 2018 00:01

În ianuarie 2016, FRF a organizat șușa naționalei în Antalya cu agenția MC Sports Travel, deținută de Cristian Voicu, finul lui Reghecampf. N-a existat licitație, iar compania nu avea licență de operare în turism. Iată începutul unei investigații Telekom Sport/GSP, care va prezenta și alte dosare federale.

update 16:30

Federația Română de Fotbal e emis un drept la replică după dezvăluirile Gazetei Sporturilor. FRF susține că firma MC Sports a fost aleasă având în vedere criteriul financiar și a obținut o reducere a costurilor de transport pentru retur.

Bună ziua,

În urma articolului publicat astăzi, 2 aprilie, în ediția tipărită a Gazetei Sporturilor cu titlul "Stagiu dubios", Federația Română de Fotbal face următoarele precizări:

Selecționerul primei reprezentative Anghel Iordănescu și-a manifestat la finalul campaniei de calificare la Euro 2016 dorința de a beneficia de un stagiu de pregătire pentru jucători români care activau în campionatul intern. Solicitarea prevedea un cantonament care să se desfășoare, la dorința selecționerului, în Antalya (Turcia), având în vedere prezența echipelor de club românești în această regiune la acel moment, faptul că acest stagiu nu era prevăzut într-o perioadă FIFA în care cluburile ar fi fost obligate să furnizeze jucătorii și condițiile speciale de refuz preliminar al clubului FC Steaua de a lăsa jucătorii la lot.

Domnul Anghel Iordănescu a informat în cadrul ședinței de Comitet Executiv membrii acestui organism cu privire la solicitare, iar în urma acestei ședințe, domnul Valeriu Argăseală, membru în CEx, a recomandat solicitarea unei oferte pentru acest stagiu și din partea firmei MC Sports Travel. Recomandarea domnului Argăseală s-a bazat pe colaborarea bună pe care clubul FC Steaua o avusese cu această firmă în organizarea de stagii de pregătire, cu precădere în zona Antalya, specificată de selecționer.

Administrația FRF a solicitat oferte mai multor firme pentru acest stagiu de pregătire, existând, așadar, o cerere de oferte. Opțiunea pentru MC Sports Travel a fost luată având în vedere criteriul financiar mai avantajos față de celelalte oferte, criteriul obligației de a organiza partide cu caracter internațional pentru echipa națională și cel al prezenței unei sancțiuni financiare contractuale în cazul neîndeplinirii acestui obiectiv. Intenția clară a administrației FRF de a obține cele mai bune condiții, în contextul solicitărilor selecționerului, la cel mai bun preț, este întărită și de faptul că am reușit o reducere de aproape 50% a costurilor de transport pentru retur, prin utilizarea charter-ului echipei naționale împreună cu clubul FC Steaua.

FRF a plătit către MC Sports Travel doar un avans de 54.500 de euro.

După plata acestui avans, FRF a primit din partea firmei facturi în valoare de 82.020 euro, care au fost refuzate la plată, comunicându-se firmei solicitarea ca acestea să fie stornate deoarece firma nu a organizat două partide cu caracter internațional și, potrivit contractului, trebuia să plătească penalități de 30% din valoarea totală a acestui contract.

De la data solicitării FRF pentru stornarea facturilor și refacerea lor cu suma corectă potrivit contractului, adică 57.414 euro, firma nu a răspuns solicitării, nici până astăzi, astfel că FRF nu a mai plătit această sumă.

Conform reglementărilor contabile în vigoare, această sumă a fost înregistrată ca fiind provizioane de costuri, fără însă ca această sumă să fie achitată, neexistând factură primită pentru ea.

Vă rugăm să publicați acest punct de vedere în regim de drept la replică, pentru corecta informare a cititorilor dvs.

Vă mulțumim!

Știrea inițială:

În ianuarie 2016, echipa națională efectua un turneu cu cântec în Antalya încercând să pregătească Europeanul din Franța, însă cu un lot experimental, din care făceau parte Enache, Mateiu sau Răduț. Și, în locul unor partide interțări, trupa lui Iordănescu a dat piept cu adversari antamați pe genunchi: Torpedo Kutaisi (Georgia, 5-1), Zimbru Chișinău (Moldova, 1-0) și Beroe Stara Zagora (Bulgaria, 2-1).

Acțiunea a fost organizată atunci de finul lui Reghecampf, agentul Cristian Voicu, personaj suspectat de implicarea în meciuri trucate. Părțile au evitat la momentul respectiv să ofere detalii despre contract, dar Telekom Sport și Gazeta Sporturilor, într-o investigație comună, ce urmează să prezinte și alte documente federale, au reușit să obțină acum contractul și facturi legate de turneul din Antalya.
contract pg 1
contract pag 2
contract pag 3
contract anexa

"Am oferit serviciile printr-un partener din Turcia"

Pe 11 ianuarie 2016, FRF și MC Sports Travel semnau un parteneriat prin care compania lui Voicu se obliga să asigure două meciuri interțări pe durata cantonamentului "tricolorilor" la hotelul "Maxx Royal", Belek: 25.01 - 06.02.

Federația urma să achite un avans de 50% din servicii până pe 30 ianuarie și restul contravalorii până pe 4 februarie. În contrapartidă, MC Sports Travel trebuia să plătească despăgubiri de 30% din valoarea contractului dacă nu va asigura cele două întâlniri interțări.

Prima anomalie din colaborarea cu MC Sports Travel: agenția nu avea la data respectivă licență de operare! Detaliul este admis inclusiv de Cristian Voicu: "Așa este, nu aveam licență, dar am lucrat cu o companie din Turcia care o avea. Ei au contractat serviciile în Antalya pentru echipa națională".

"E o ilegalitate. Agențiile de turism au un regim special și, dacă nu deține licența de operare, nu poate lucra în domeniu. N-are relevanță dacă dispune de codul CAEN în actele firmei. E ca și la impresari: dacă n-ai licență, n-ai voie să faci transferuri", explică un specialist consultat de Gazetă.

Ca detaliu, MC Sports Travel se angaja să ofere camere la următoarele tarife: "140 euro/persoană în dublă și 210 euro/persoană în single". În preț intrau, printre altele, cazarea full board, loc separat în restaurant, upgrade gratuit la o cameră superioară pentru antrenor și președinte, spălătorie echipament, teren de antrenament și Ambulanță la meciurile amicale. "Costurile par destul de sus", a comentat ieri, la Telekom Sport, Constantin Zotta, fost conducător la Rapid, FC Vaslui și FC Brașov.

Burleanu se contrazice

A doua anomalie: a organizat FRF o licitație pentru un contract care bătea spre o sută de mii de euro, după cum reiese din documentele tranzacției? Răspunsul ar fi negativ dacă luăm în considerare chiar o declarație a președintelui Răzvan Burleanu dată la momentul respectiv: "Ne-a fost recomandat de Steaua!". Mai precis, s-ar fi bătut palma după o discuție Bodescu - Argăseală, după cum indicau sursele GSP în ianuarie 2016.

E o practică în contradicție cu ceea ce scria recent șeful FRF într-unul dintre episoadele despre Ionuț Lupescu, publicate pe blogul personal: "În prezent, contractarea serviciilor de cazare și travelling pentru FRF se face totdeauna prin licitație. Această schimbare a fost făcută prin înființarea biroului de achiziții, instituirea de proceduri specifice și angajarea unor profesioniști integri. Astfel au fost reduse permanent costurile prin verificarea prețurilor pieței, negociere continuă și urmărirea conformității facturilor cu ofertele și referatele interne".

Facturi storno netrecute în contabilitate?
factura storno 1
factura storno 2

Și a treia anomalie. Telekom Sport și Gazeta dețin trei facturi legate de turneul din Turcia: una de avans (54.500 euro) și altele două storno (34.967,2 euro și 43.996 euro). "Facturile storno sunte cele care se emit pentru a rectifica înregistrări contabile greșite și sunt obligatoriu de trecut în contabilitate", spun specialiști consultați de Telekom/GSP. "Cele două facturi storno nu apar în contabilitatea FRF, ci doar într-un tabel cu date contabile", susțin surse din interiorul Federației.
Pe toate aceste subiecte, FRF nu a oferit niciun răspuns până la închiderea ediției, iar Cristian Voicu a refuzat să facă orice comentarii, invocând confidențialitatea contractului. El a subliniat doar că "nu știu despre ce facturi storno e vorba. Eu n-am primit așa ceva de la Federație". Pe documentele în cauză apare însă ștampila societății MC Sports Travel SRL și o semnătură la rubrica furnizorului. 
factura avans

tabel cheltuieli turneu calcule federale

tabel calcul frf

Burleanu se contrazice între fapte și vorbe

"Vă rog să luați relații de la Federație dacă a existat sau nu licitație. Nu vă pot spune nimic despre acest subiect"
Cristian Voicu, reprezentant MC Sports Travel

77.900 €ar fi fost suma numai pentru cazare pe durata cantonamentului din Antalya, potrivit evidențelor obținute din surse FRF

24.606 €ar fi suma, fără TVA, reprezentând penalizarea de 30% pentru MC Sports Travel pentru neantamarea celor două jocuri interțări

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (24)
mateiserban
mateiserban  •  02 Aprilie 2018, 17:08

@spinoza Pai oamenii de la Federatie tocmai au edplicat in dreptul la replica de mai sus ca nu e nimic adevarat. Lupescu n-a fost in stare sa dea nici macar un drept la replica, pentru ca le stie pe toate adevarate. Se limiteaza sa spuna ca sunt "atacuri ce nu fac cinste"

spinoza
spinoza  •  02 Aprilie 2018, 11:55

Nasol d-le Burleanu! Parca erati curat ca lacrima!?

169060557063831
Stefan Anghel  •  02 Aprilie 2018, 11:47
Postat de raikkonen79 pe 02 Aprilie 2018, 11:27

Marcel Pavel, eventual la Eurovision.

SCUZE...MARCEL CORAS !!!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează