FOTBAL  »  NATIONALA  »  ELVEŢIA - ROMÂNIA 0-1

FOTO » E de bine » România a reuşit să o învingă pe Elveţia chiar la ea acasă după 43 de ani

Elveţia - România 0-1 +30   FOTO
Elveţia - România 0-1

Articol de - Publicat joi, 31 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 31 mai 2012 01:05

România a învins Elveţia, care tocmai spulberase Germania cu 5-3, prin golul debutantului Gicu Grozav (21 de ani), primul marcator "tricolor" în Ţara Cantoanelor de la Dobrin, în '67.

Victor Piţurcă s-a întors din nou în Elveţia. Dar nu pe cai mari, ca în 2008, cînd i-a condus pe "tricolori" la Euro în "grupa morţii". Singura asemănare, vestimentaţia. Tot în trening, dar cu mult mai multe probleme pe cap.

Preliminariile CM 2014 bat la uşă, iar selecţionerul tot încearcă să găsească o formulă de echipă competitivă capabilă să strîngă cel puţin 8 puncte din meciurile toamnei cu Estonia, Andorra, Turcia şi Olanda.

Fără complexe
La Lucerna, Piţi a făcut mai multe experimente. L-a retitularizat după 1 an şi 8 luni pe Lobonţ la 34 de ani. I-a dat credit pariului său Valerică Găman (23 de ani). L-a debutat din prima pe puştiul teribil Gicu Grozav (21 de ani) şi, nu în ultimul rînd, l-a aruncat la bătaie pe contestatul Florescu.

Iar experimentul lui Piţurcă n-a arătat deloc rău. Chiar bine în unele momente ale jocului, cu Elveţia, care e pe 18 în clasamentul FIFA. "Tricolorii" au început cu pedala de acceleraţie călcată. D. Niculae (min. 1) şi-a pierdut pe drum "jandarmul" Djourou, de la Arsenal, i-a pasat în careu lui Grozav, dar numărul 13 tricolor a avut ghinion. N-a prins cadrul porţii de la doar 8-9 metri.

Prima minge, prima ocazie a atacantului şlefuit de Loţi Boloni la Standard Liege. Nu ne oprim. Bourceanu ajunge la finalizare (3), dar împunge mingea cu latul.

Aşa obosită cum a arătat după ce sîmbătă a bătut Germania, cu 5-3, Elveţia ne-a înghesuit pînă în finalul primelor 45 de minute. Iar la seria de cornere, am cam tremurat, Lobonţ ieşind de cîteva ori cam hazardat. Dar s-a şi remarcat la "ştachia" lui Barnetta (41): 0-0 la pauză.

Ce gol,Grozav!
Start identic şi în a doua repriză. Combinaţie U21 pe traseul Alexe - Torje, centrare şi finalizare cu capul a lui Grozav, un 13 cu noroc de data asta. Gicu l-a imitat pe Gică, Hagi evident, care în 1990, tot la Lucerna, marca împotriva Elveţiei, dar pierdeam cu 2-1 în final. Atunci ne pregăteam de Coppa del Mondo, acum visăm la Mondialul din Brazilia.

După golul nostru, Elveţia ne-a atacat, dar fără să-şi creeze mari ocazii, cu execepţia celei a lui Barnetta (90 plus 3), cînd Lobonţ a respins.

Apărarea a rezistat, iar pe contre, Torje şi Tănase au încercat să-l surprindă pe portarul oaspeţilor. A rămas 1-0, prima victorie a României în Elveţia din '69, cînd am învins printr-un autogol al lui Michaud.

"Grozav a avut momente bune, a marcat un gol splendid. Pe lîngă tineri, avem nevoie şi de experienţă. Mutu nu e bătrîn, mai poate ajuta naţionala" (Emeric Ienei, fost selecţioner România)

"Numărul 10 nu trebuie purtat de Florescu, ci de Grozav, care şi-a cîştigat dreptul de a rămîne în lotul naţionalei" (Ioan Becali, fost impresar)

"Azi nu am cîştigat doar un jucător, pe Grozav, ci am făcut şi un joc tactic foarte bun, în special pe faza defensivă. Rezultatul e fără importanţă dacă nu ne omogenizăm pentru meciurile oficiale" (Răzvan Raţ, căpitan România)

"Redebutul a fost senzaţional. Mă gîndesc la cît mai multe selecţii şi la visul meu, să ne calificăm la Mondiale" (Bogdan Lobonţ, portar România)

"Elveţienii au fost cu nasul pe sus. Am avut emoţii cînd am văzut că joc alături de Lobonţ sau Raţ. Trebuie să îi cinstesc pe băieţi cu o bere" (Gheorghe Grozav, atacant România)

"La ratarea din minutul unu, mă gîndeam că am ghinion pentru că purtam numărul 13. Dar nu sînt superstiţios şi s-a văzut asta mai tîrziu" (Gheorghe Grozav, atacant România)

"Viitorul sună bine. Se formează un nucleu bun, rezultatul ne dă speranţe de calificare" (Valerică Găman, fundaş România)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Ploaie torenţială şi zaruri
La pauză, a început o ploaie torenţială, care a dat emoţii gazdelor partidei. Întîmplător sau nu, avînd în vedere trecutul de impătimit al jocurilor de noroc al selecţionerului Victor Piţurcă, organizatorii au adus în tribune nişte zaruri mari, pe care spectatorii le rostogoleau între ei. Un joc care a amintit de un tratament asemănător de care tehnicianul a avut parte în Giuleşti, cu ani în urmă, cînd antrena Steaua.

Olteanul "Roxi" a oprit meciul
În minutul 6, unul dintre suporterii olteni veniţi in România a pătruns pe terenul de joc. "Roxi" (23 de ani), cum e cunoscut în galerie purta un tricou cu sloganul "Justice for Craiova".

S-a oprit în faţa tribunei oficiale, unde se aflau Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, a bătut palma cu Florescu, i-a spus ceva lui Găman, fostul căpitan al Universităţii, după care Bourceanu l-a împins uşor, să iasă din teren.

Timp de mai bine de un minut, Ottmar Hitzfeld, selecţionerul Elveţiei, fanii gazdelor, dar şi stewarzii, au privit nedumeriţi. Apoi, oamenii de ordine l-au scos din teren pe intrus. Tot oltenii au afişat şi un baner cu "FRF şi LPF egal Mafia!" (foto 3)

Maxim, al 800-lea "tricolor"
Gorjeanul Alexandru Maxim a devenit cel de-al 800-lea jucător care îmbracă tricoul "naţionalei" României. Şi Gheorghe Grozav (U Cluj) a bifat primele minute sub tricolor, începînd ca titular. Cei doi au mărit lista debutanţilor în noul mandat al selecţionerului Piţurcă la 18. (Răzvan Luţac)

Mitică la 66 de ani: "Mai stau 2-3 ani la Ligă"
Ieri, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a împlinit 66 de ani chiar în cantonamentul echipei naţionale. În stilul său caracteristic, Mitică a comentat: "Mă simt excelent şi cred că o mai duc 30-40 de ani. Rămîn şi la Ligă încă vreo doi-trei ani, deşi m-am cam săturat. Înlocuitorul meu va fi un jurist isteţ. Am angajat cîţiva avocaţi deştepţi la Ligă, Claudiu Popa, Mincu, Cioboată. Nu trebuie să fie om de fotbal, ci să ştie legea, să reziste la tăvăleală, să se înţeleagă cu toţi şi să facă rost de bani de salarii". Din partea "tricolorilor", Dragomir a primit cadou un tricou al "naţionalei" cu semnăturile jucătorilor pe care îl va face cadou "nepoţelului meu, care e fotbalist". 

"N-am refuzat «naţionala»!"
Cristian Săpunaru (28 de ani) a ţinut să precizeze pentru www.sport.ro că "nu a fost aşa cum s-a spus. N-am refuzat eu echipa naţională ca să plec în vacanţă, Ar trebui să se ştie că nu am fost convocat". În legătură cu informaţia că ar urma să se transfere la FC Vaslui, fundaşul lui FC Porto a spus că "pe mine nu m-a contactat nimeni. Nu ştiu nimic despre o asemenea variantă".

Citește și:

Incident major la Hamburg! A încercat să atace fanii cu un topor și a fost împușcat de Poliție, înainte de Polonia - Olanda. Atenție, imagini șocante!
Euro 2024
Incident major la Hamburg! A încercat să atace fanii cu un topor și a fost împușcat de Poliție, înainte de Polonia - Olanda. Atenție, imagini șocante!
A scris istorie în Polonia - Olanda » Nu se mai întâmplase de 60 de ani la EURO
Euro 2024
A scris istorie în Polonia - Olanda » Nu se mai întâmplase de 60 de ani la EURO
Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”
Diverse
Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

Adrian Ilie a fost condamnat la 8 luni de închisoare! » Ce se întâmplă cu „Cobra”

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”


Comentarii (297)
microbistpursange
microbistpursange  •  31 Mai 2012, 18:45
Postat de sundance_nr_one pe 31 Mai 2012, 11:56

Mă cac pe maghiarii din romania si pe cei de pretutindeni . Mă cac pe KVSC .

Ne .............. Toti romanii fac pe mizeria de club si pe mafia maghiara .

dilibau
dilibau  •  31 Mai 2012, 18:39

Asa am batut si Spania cu golul lui Marica si aia a fost singura lor infrangere inainte sa cucereasca titlul mondial...

theo_s
theo_s  •  31 Mai 2012, 15:50

Nr. de pase inapoi: nenumarate (campioni). Nr. de pase inainte gresite: fara numar. Numarul de actiuni ofensive cu finalizare (de orice fel): poftim? Pt. toate celelalte exista: antrenor strain la 1 milion/an bucata.

Vezi toate comentariile (297)
Comentează