FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - URUGUAY 1-1

FOTO Reconstituirea incidentelor de la România-Uruguay » Povestea nefardată a unei seri halucinante

Suporteri simpli ai +4   FOTO
Suporteri simpli ai "naționalei" au trebuit să se lupte cu gazele lansate de jandarmi pentru a-i dispersa pe ultrași

Articol de - Publicat vineri, 02 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 01 martie 2012 21:33

Peste 50 de fani ai Universităţii Craiova au venit la meci hotărîţi să facă iureş: "Ne batem cu toată lumea!". Fapt dovedit în timpul partidei, cînd s-au bătut cu agenţii BGS. Jandarmeria spune că intervenţia acestora a fost comandată de BGS, care nu făcea faţă protestatarilor: "Am luat pumni şi picioare!". Nu a fost arestat nici un suporter, nu s-a întocmit nici un dosar penal.

Totul a început la ora 19:00, cînd primii suporteri treceau de filtrele agenţilor de securitate cu o oră şi jumătate înainte de startul "amicalului" România - Uruguay. După controlul corporal, fanii au reuşit să strecoare în stadion două bannere pe care urmau să le afişeze şi să declanşeze iadul: "FRF=RMGC" şi "Aceeaşi mizerie".

"La puşcărie, Mitică, la puşcărie!" şi "Sandu, eşti o mizerie!" au fost însă primele scandări antifederale şi anti-LPF care s-au auzit după ce au intrat pe stadion primii 500-600 de spectatori. "De la început ne-am dat seama că o să fie un meci cu probleme şi ne-am luat măsuri de precauţie. Fanii de la Craiova urlau în jurul arenei că o să iasă iureş. Cei dinamovişti îi încurajau! Atunci ne-am alarmat!", a declarat o sursă a forţelor de ordine.

Alertată de BGS, Jandarmeria Capitalei şi-a mărit dispozitivele de la Peluza Sud, acolo unde se aflau peste 50 de ultraşi de la Universitatea, în frunte cu Poştaşu' şi Blondu', doi suporteri cunoscuţi ca violenţi şi cu probleme pe arene sportive, dar şi mai mulţi ultraşi dinamovişti ai Peluzei Cătălin Hîldan. Au făcut scandal şi-au înjurat încă de la intrarea în arenă.

"M-au lovit şi scuipat"
La 20:25, cînd mai erau doar cinci minute pînă la începutul partidei, agenţii BGS i-au înconjurat pe protestari, iar la 20:30 au început şi protestele împotriva şefilor FRF şi LPF: înjurături, fluierături. Un martor ocular aflat în peluză lîngă tipii recalcitranţi a plecat la 20:40 şi povesteşte pentru GSP: "Au existat suporteri dinamovişti care dădeau cu pumnii şi picioarele în oamenii din jurul lor şi îi obligau să scandeze. După zece minute în care am fost scuipat şi ameninţat cu bătaia, am preferat să plec pentru că se pregătea o acţiune violentă încă din start. Am auzit discuţii cu planurile lor". La 20:55, forţele BGS au intervenit pentru prima dată. "Am încercat să aplanăm conflictul, dar s-au ivit probleme. Intervenţia s-a făcut pentru că mulţi dintre ultraşi deveniseră violenţi, au rupt scaune şi asta punea în pericol restul spectatorilor", explică Antoniu Ungureanu, purtătorul de cuvînt al BGS. Pînă la pauză nu au mai existat incidente, apoi a început adevărata "noapte neagră" pentru spectatorii de rînd din peluză.

BGS a cerut întăriri!
Un agent BGS povesteşte, sub protecţia anonimatului, momentele de coşmar pe care le-a trăit la 21:40. Pe gazon, repriza secundă abia începuse, era doar minutul 10. "Din senin, am primit un pumn în spate şi unul în faţă, mi-au spart arcada! Alţii m-au scuipat atît pe mine, cît şi pe colegii mei. Începuseră să ne înjure, să ne împingă şi să ne lovească! Atunci a apărut şi acel banner pe care scria FRF=RMGC, cu trimitere spre proiectul de la Roşia Montană. Şeful nostru de dispozitiv a chemat întăriri de la jandarmi", spune acesta.
Imediat au intervenit şi jandarmii: "Totul a pornit de la bannerul afişat de suporteri în Peluza Sud, un banner care n-a fost declarat de nimeni la intrarea pe stadion. Indiferent de mesaj, e interzis şi se confiscă imediat! Suporterii au început iar să înjure, să scuipe şi să lovească agenţii de pază, din acel motiv a intervenit Jandarmeria, pentru delimitarea huliganilor de restul spectatorilor", explică purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Motivul gazelor lacrimogene: "Ne-au lovit agenţii"
La 21:50, suporterii şi-au continuat recitalul, moment în care au intervenit jandarmii în forţă cu gaze lacrimogene pentru evacuarea ultraşilor din acel sector. În acest timp, fanii au apucat să mai scoată, pentru cîteva secunde, un banner-completare pe care scria "Aceeaşi mizerie", tot cu referire la FRF. Adrian Cocan, reprezentant BGS, explică intervenţia în forţă: "Au fost loviţii agenţii firmei noastre, dar şi jandarmii de către ultraşii dinamovişti prezenţi în peluză. Am acţionat pentru a scăpa de turbulenţi şi spre a nu se crea panică în rîndul celorlalţi oameni. Sînt sigur că li se vor face dosare penale".

Aici e momentul în care toţi cei 18.000 de oameni de pe Naţional Arena reacţionează, solidari cu fanii evacuaţi şi cu cei vădit împotriva şefilor FRF şi LPF: "La puşcărie, Mitică la puşcărie" şi "Sandu, eşti o mizerie".

Felicitări de la Dragomir!
La 22:00, cu o parte din spectatori evacuaţi, susţinătorii "naţionalei" începuseră să plece, de frică, spre casă. Un student la Medicină din Galaţi spune: "Am venit cu prietenii la meci pentru un spectacol şi-am plecat bătut nevinovat. Peluzele sînt ca la abator, meciul şi bătaia!".

În plus, au rezultat zeci de oameni nevinovaţi bruscaţi de stewarzi şi de jandarmi, familii care plîngeau şi femei care încercau să fugă din calea gazelor lacrimogene şi a bastoanelor de cauciuc mînuite de jandarmi.

Fluierul de final, de la 22:20, a fost primit cu noi injurii la adresa lui Sandu şi Dragomir. Iar ultimul răspundea deja în faţa camerelor de luat vederi cu referire la scandal: "O mînă de derbedei care au vrut să strice jocul echipei naţionale. Felicit Jandarmeria că i-a scos din stadion pe huligani". În schimb, preşedintele FRF, Mircea Sandu, nu a comentat evenimentele.

Pentru VIP: somon. La tribună: cîrnaţi
Meniu de gală şi la meciul cu Uruguay, la zona VIP şi la loje: somon şi legume în pîine libaneză la grătar, bruschete cu roast beef şi germeni de ridiche, coşuleţe din foietaj cu piept de pui, ceapă verde, sos sweet chilli şi germeni de soia, frigărui de creveţi cu dovlecel şi sos, salată cu piept de pui, alune de pădure, roşii cherry, ardei gras şi parmezan. Evident, nu a lipsit nici desertul: ananas cu zahăr brun şi mentă, tiramisu şi miniprăjituri mixte. Cei care n-au stat la VIP puteau cumpăra un hot-dog cu 10 lei.

1,7 milioane de telespectatori pe Antena 1 şi GSP TV
Jocul României disputat cu deţinătoarea Copei America a fost evenimentul care a făcut din Antena 1 lider de piaţă pe intervalul orar 20:30 - 22:30, cînd 1.350.000 de oameni au urmărit întîlnirea cu Forlan şi compania. Pe GSPTV, care a avut aceeaşi transmisie a partidei ca şi Antena 1, s-au uitat peste 300.000 de oameni.

"Nu vă pot preciza numele oficialului Jandarmeriei care a ordonat intervenţia în forţă asupra fanilor turbulenţi. Nu e o informaţie de interes public" (Georgian Enache, purtător de cuvînt Jandarmerie)

Gluma zilei pe GSP.RO: "Steliştii şi jandarmeria sînt singurii care bat pe Naţional Arena" - mihnea87

Citește și:

Radu Drăgușin a jucat 70 de minute în controversatul Tottenham - Newcastle, pe o arenă de 100.000 de locuri » Ce notă i-au dat englezii
Stranieri
Radu Drăgușin a jucat 70 de minute în controversatul Tottenham - Newcastle, pe o arenă de 100.000 de locuri » Ce notă i-au dat englezii
„Acesta este Istvan Kovacs” » Cum îl prezintă Marca pe arbitrul român înaintea finalei Europa League
Europa League
„Acesta este Istvan Kovacs” » Cum îl prezintă Marca pe arbitrul român înaintea finalei Europa League
FCSB a pus ochii pe 4 jucători de la Dinamo: „Mi-au plăcut foarte mult” » Politic NU e printre ei
Superliga
FCSB a pus ochii pe 4 jucători de la Dinamo: „Mi-au plăcut foarte mult” » Politic NU e printre ei

Ironia sorții » Fostul jucător de la FCSB, la un pas să semneze chiar cu echipa care l-a retrogradat!

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (32)
sachealuzapacitu
sachealuzapacitu  •  02 Martie 2012, 18:53

cel putin dubios acest reportaj.... ieri racneati ca au fost incalcate drepturile suporterilor si ca s-a actionat fara sa fi existat provocari iar acum spuneti exact opusul... probabil a sunat cineva de la... somon...

generalcpcr
generalcpcr  •  02 Martie 2012, 17:47

din ceea ce ati scris aici, imi pare ca fortele bgs au fost masacrate (desi nimic, absolul nimic nu probeaza asa ceva), stadionul devastat, jandarmii calcati in picioare, totul desfasurindu-se intr-o continua ascendenta a terorii. alin buzarin spunea contrariul incropelilor din articol. olaianos la fel. si nu numai ei. aveti imaginatie de om platit, nu de jurnalist sportiv. la fel de bine pot sa spun ca te-am vazut cind ai violat o fata in timpul meciului. ce ziceti baieti, depunem marturie ca mizerabilul acesta e un violator? ca doar l-am vazut cu totii!

brindus27
brindus27  •  02 Martie 2012, 16:40

Cei mai mari derbedei din fotbalul romanesc, cei care au scufundat cu adevarat fotbalul romanesc si l-au patat cu sange, sunt acesti doi infractori impreuna; Dragomir si Sandu.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează