FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - POLONIA, AZI, 21:45, LOOK TV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Gattuso din "Triaj" » Mateiu, una din surprizele lui Piţurcă în 2013: "Naţionala e singurul lucru din fotbal la care n-aş renunţa în veci"

Articol de - Publicat sambata, 02 februarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 02 februarie 2013 14:23

Produs al FC Braşov, mijlocaşul central crescut în cartierul depoului de sub Tîmpa, pluteşte de fericire la prima reprezentativă. Azi are mari şanse să fie printre titulari la ”amicalul” cu Polonia. Îi strălucesc ochii cînd spune "România" şi pare tipul născut să fie "tricolor"


Poate că fîstîceala asta o să se piardă. Poate că Mateiu (23 ani) n-o să rămînă mereu emoţionat şi politicos la "naţională". Dar ce e sigur, cînd ne întîlnim în jurul hotelului spaniol unde stă lotul lui Piţi, e că relaţia fotbalistului cu reprezentativa chiar e un specială. În dublu sens: venit de la locul 8 în Liga 1, fotbalistul îşi trăieşte visul, în vreme ce "naţionala" avea nevoie de suflul curat şi de "munca, munca şi iar munca" pe care le mărturiseşte Mateiu.

Cum să stai 4 ore "chirchit" pentru fotbal
"Joc aşa cum ştiu şi nu sînt un star. Poate că mă doresc multe echipe, dar nu pot fi comparat cu Zidane sau Ronaldinho. Ar fi o insultă adusă fotbalului". Declaraţia-tăiş a lui "Gattuso" răsună sub palmierii din Estepona. Mateiu pune din start lucrurile la punct: "Eu am fost nebun după fotbal mereu, muncitorul. Şi nici nu cred că în fotbalul de azi poţi face prea multe doar cu talentul!"

Un episod cu care îşi descrie începuturile şi pe care îl consideră suficient de grăitor pentru prezenţa lui la "naţională": "Cînd jucam la juniorii Braşovului, obişnuiam să activez în paralel, deşi nu era voie, în Liga judeţeană, la CFR Braşov. Echipa din cartierul Triaj, de unde mă trag. La un meci a apărut Szabo, antrenorul meu de la juniori. Am stat patru ore chirchit, ascuns în spatele băncilor de rezerve, să nu mă vadă! Nu pot să trăiesc fără fotbal, înţelegi?".

"Mergi la mare? Îţi cumperi o vedere şi vii acasă"
Bucuros că Piţurcă îl foloseşte pe postul lui de bază, în frontul convulsionat de la mijlocul terenului, Mateiu spune că s-a simţit fotbalist împotriva Rapidului şi Stelei, dar că o senzaţie comparabilă cu cea de la lot a mai trăit doar la Braşov. O amintire amuzantă: "Eram junior şi am plecat cu familia la mare. Cînd mai aveam 20 de km pînă la litoral, am fost sunat să mă prezint la echipa mare. Am crezut că-i o glumă! Doar că la telefon am auzit imediat vocea lui Dinu Gheorghe: "Puştiule, mergi cei 20 de km rămaşi pînă la mare, îţi cumperi o vedere frumoasă şi te întorci imediat la Braşov, că avem treabă!".

"Pot deveni jucătorul complet"
"I-am studiat pe maghiari", continuă braşoveanul, zîmbitor şi frecîndu-şi mîinile una de alta. "Sînt construiţi aproape total pe forţa grupului, aşa că nu avem de ce să nu-i învingem", vine şi concluzia.

Gata. Renunţ la întrebările cu emoţiile convocării, cu atmosfera la lot. Băiatul ăsta deja e cu mintea la Budapesta şi cu sufletul la Rio 2014. Cine eşti tu, exact, Alexandru Mateiu? "Un băiat muncitor şi foarte serios. Care mai are de lucrat enorm, dar care face asta zîmbind, pentru că ştie că are toate şansele să devină un fotbalist complet".

17 ani de fotbal la FC Braşov a strîns Mateiu, care activează în galben-negru de la vîrsta de 6 ani

"Nu ştiu cît voi rămîne la naţională, dar pentru mine a fost o onoare să muncesc aici, fie şi doar săptămîna aceasta"
Alexandru Mateiu

"Poate că sînt dorit şi la alte echipe, dar Braşov e casa mea. Uite, sînt fan Borussia Dortmund doar pentru că au culorile Steagului!"
Alexandru Mateiu

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (8)
sek.91
sek.91  •  03 Februarie 2013, 09:36
Postat de basterboy pe 02 Februarie 2013, 16:06

te contrazic este genul de mijlocas box to box.. alearga mult face bine faza defensiva si poate ajuta si in atac , are pase sigure dar nu este jucator de ultima pasa .. are potential acum depinde doar de el ,problema la noi este ca la 23 de ani inca se considera pusti , in campionatele mari la 23 de ani trebuie sa fii certitudine :| HAI ROMANIA

Corect. E in genul mijlocasilor din Premier. Mai mult defensiv dar are si aparitii in careul advers. Am jucat contra lui Mateiu intr-un meci . Era junior si nu prea avea tangente cu echipa mare. Mi-a rupt coloana in meciul ala. Era un meci de 6+1. In seara aia am baut vin cu el in discoteca:)) . Cred ca nu mai face din astea acum daca a ajuns la nationala. Oricum, multa bafta in continuare.

basterboy
basterboy  •  02 Februarie 2013, 16:06
Postat de dinamo4eva pe 02 Februarie 2013, 15:57

un fotbalist interesant. dar care e faza cu Gattuso ? asta e mai mult mijlocas ofensiv .

te contrazic este genul de mijlocas box to box.. alearga mult face bine faza defensiva si poate ajuta si in atac , are pase sigure dar nu este jucator de ultima pasa .. are potential acum depinde doar de el ,problema la noi este ca la 23 de ani inca se considera pusti , in campionatele mari la 23 de ani trebuie sa fii certitudine :| HAI ROMANIA

dinamo4eva
dinamo4eva  •  02 Februarie 2013, 15:57

un fotbalist interesant. dar care e faza cu Gattuso ? asta e mai mult mijlocas ofensiv .

Vezi toate comentariile (8)
Comentează