FOTBAL  »  NATIONALA  »  GRECIA - ROMÂNIA, DUMINICĂ, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, LIVETEXT PE GSP.RO

Gazeta a ajuns la Atena cu patru zile înaintea startului preliminariilor Euro 2016 şi a tras primele concluzii: "Dezinteres total!"

Articol de , - Publicat joi, 04 septembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 03 septembrie 2014 22:59

Eliminarea de la Mondial după meciul cu Costa Rica şi schimbarea antrenorului au adîncit prăpastia dintre fanii greci şi selecţionata pe care o întîlnim duminică. "Dacă s-ar fi jucat cu spectatori, se vindeau jumătate din bilete!", spun grecii.

Capitala Greciei post-World Cup e aceeaşi Atenă amestecată. Cu emigranţi şi turişti în centru, "parakalo" pronunţat apăsat de bogătaşi la periferie, străzi lungi şi încadrate de paralele din copaci, mandarini şi măslini. Însă zero fotbal!

Astă-toamnă, entuziasmul unui Olympiakos cu mari şanse de a trece de grupele UEFA Champions League şi barajul pentru al patrulea turneu final consecutiv al alb-albaştrilor clădeau un microbism aparte. Acum, noul început îi lasă reci pe greci.

Electroşoc Costa Rica
Elenii au fost la un penalty distanţă de sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Înfrîngerea împotriva Costa Ricăi a avut însă efect invers. "Lumea s-a extaziat după calificarea in extremis, penalty-ul lui Samaras din ultimul minut al jocului cu ivorienii, din grupe. Parcă nici n-a contat că adversara din «optimi» eliminase Anglia, Italia şi învinsese o dublă campioană mondială, Uruguayul!", spune Alexandros, lucrător OPAP, principala casă de pariuri din Atena.

"Costa Rica nu le spunea nimic fanilor. Iar înfrîngerea a fost dureroasă. Mai ales că penalty-ul l-a ratat Gekas, băiat văzut rău de suporteri. N-o să-l mai prindeţi la «naţională»!".

Nici Ranieri nu-i iubit
Altă schimbare care i-a îndepărtat pe fani, deocamdată, de "naţională": înlocuirea antrenorului. Fernando Santos, portughezul aparent morocănos, dar simpatic, cu 11 ani în CV în dreptul unor echipe din Grecia, a părăsit reprezentativa.

"Era văzut ca unul de-ai noştri", completează şi Thodoris Vasilis, de la gazzetta.gr, principalul site sportiv al grecilor. "Înlocuit de italianul Ranieri, a cărui primă decizie a fost să nu vină în ţară, ci să fie prezent doar la reunirile echipei naţionale!". O decizie neinspirată, după părerea presei ateniene.

Se consideră descoperiţi
Un mare şoc e cînd te contrezi cu grecii referitor la echipa de start. "Nu vă mai văitaţi", le spunem, "Aveţi apărare de Serie A şi Bundesliga! Fotbalişti titulari la Roma, Borussia Dortmund, mari echipe din Occident".

Grecii se uită chiorîş! "Nu e adevărat, v-aţi făcut o impresie greşită! Pentru noi vor conta mult absenţele de la mijloc. Maniatis e accidentat, Karagounis s-a retras, Katsouranis nu şi-a găsit echipă. E prima dată în ultimul deceniu şi jumătate, poate, cînd sîntem atît de descoperiţi!".

"Atac nou sau fără jocuri"
Băieţii sînt informaţi şi de tabăra română. Ştiu că, anul trecut, Marica şi-a găsit greu echipă. "Ăştia sîntem noi în momentul ăsta! Mitroglou a jucat vreo 4-5 meciuri în jumătate de an la Fulham. S-a întors la Olympiakos. Iar Samaras a stat fără echipă pînă aproape de «deadline»-ul transferurilor, n-a prins deloc perioada de pregătire! Salpingidis a mai îmbătrînit, nu ne putem baza numai pe el. Iar ceilalţi doi atacanţi, Athanasiadis şi Diamantakos, au experienţă zero la echipa naţională!".

Stadion gol oricum!
Se lasă seara peste "pietonala" care leagă pieţele Omonia şi Monastiraki. Bucureştiul îl părăsisem umezit de o ploaie puternică, la Atena sînt 30 de grade, soare şi năduf. O ultimă întrebare pentru băieţi:

- Ce alternativă are federaţia elenă pentru ca fanii să vadă meciul în cadru organizat? De exemplu, la preliminariile trecute, maghiarii au făcut un fel de "fan-zone" în oraş, pentru că jocul s-a disputat, la fel, fără spectatori!
- Nimic! Fanii echipei naţionale nu există, practic, acum. S-a adîncit prăpastia dintre ei şi selecţionată. Plus federaţie. Dacă nu era interdicţia şi suporterii erau permişi pe stadion, s-ar fi vîndut, probabil, jumătate din bilete.

450 de mii de locuitori are Pireul, portul Atenei şi locul de desfăşurare a partidei: Capitala are puţin peste 3 milioane de oameni

20 de milioane de oameni trec, anual, prin portul Pireu, cel mai mare din lume destinat pasagerilor

"În aceste zile, lumea este mult mai interesată de Campionatul Mondial de baschet! Grecia s-a calificat în «optimi» deja, 3 victorii după primele 3 partide din grupe" (Thodoris Vasilis, jurnalist gazzetta.gr)

"Ranieri are experienţa necesară pentru a învăţa jucătorii rapid şi de a aduce performanţă imediată. Dar duminică va fi un meci teribil de greu" (Kostas Fortounis, mijlocaş Grecia)

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
wallachian
wallachian  •  04 Septembrie 2014, 10:46

dezinteresul se datoreaza si faptului ca joaca cu o echipa slab clasata, pe care in baraj i-au batut la fundul gol, ca daca jucau cu Germania altfel era situatia

solomon_i
solomon_i  •  04 Septembrie 2014, 10:17

Da si in dezinteresul general, grecii, o sa ne aplice o corectie, pe teren, sa o tinem minte toata viata...!

nordik
nordik  •  04 Septembrie 2014, 09:32

nu ma mir ca e dezinteres total...pentru ei, meciul asta e ca un meci pentru noi cu Gambia...o echipa slaba a Romaniei, fara idei, spectacol, creativitate...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează