FOTBAL  »  NATIONALA  »  SCANDAL

Haos la naționalele juvenile » Zoltan Iașko sare la gâtul antrenorilor: ”Băi selecționerule, vino la cluburi!”

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat vineri, 16 septembrie 2016 00:00

Directorul sportiv al Viitorului, Zoltan Iașko, acuză haosul de la naționalele juvenile, subliniind că antrenorii de la loturile de juniori nu se obosesc să-i urmărească pe jucători la grupările de care aparțin.

După Viitorul - Chiajna, Gică Hagi a avut un discurs virulent la adresa selecționerului U21, Cristi Dulca, pentru modul în care gestionează jucătorii eligibili la "tineret".

Nu doar "Regele" e însă nervos, ci și directorul sportiv al Academiei, Zoli Iașko. Iar oficialul de 52 de ani vine și cu câteva detalii suplimentare din culise pentru a arăta haosul din curtea naționalelor juvenile.

"Nu renunți la un jucător pentru că l-ai prins pe Nintendo!"

"Pe Mihai Bălașa, care a obținut promovarea cu Crotone în Serie A și a jucat acolo aproape toate meciurile, nu l-au mai chemat la U21 pentru că i-ar fi răspuns la un reproș antrenorului secund. Iar pe Florinel Coman și pe Ciobanu nu i-au mai chemat o perioadă la juniori pentru că se jucau pe Nintendo după stingere și nu i-au dat drumul la ușă antrenorului. OK, nu sunt de acord cu actele de indisciplină, dar așa pedepsești niște fotbaliști de valoare? Nu-i mai convoci? Pe de o parte te plângi că nu ai arie de selecție, dar apoi adopți măsuri care afectează echipele naționale", spune Iașko.

"Cea mai bună generație din ultimul deceniu"

Iașko mai punctează: "Eu nu i-am văzut pe antrenorii de la loturile naționale de juniori sau pe cel de la tineret să vină și la meciurile noastre, să-i urmărească pe selecționabili, așa cum a procedat Daum, foarte corect. Dulca ne spune că muncește. Sunt prieten cu Cristi, dar cum e asta? Voi, pe bancă și în administrație, ați făcut bine, iar jucătorii au fost penibili? Când sunt rezultate, avem toți merite, dar când nu merge bine îi arătăm cu degetul pe fotbaliști? Nu e normal, mai ales că ai avut pe mână o generație deosebită, cea mai bună din ultimul deceniu!".

Face trimitere mai departe către brambureala cu Răzvan Marin și cu Dorin Rotariu, care au făcut naveta fără sens între prima reprezentativă și U21 la ultima acțiune a loturilor: "Faptul că i-a purtat inutil dintr-o parte în alta e încă o dovadă a lipsei de organizare și strategie. De fapt, cine e omul de legătură între loturi? Aud că ar fi Vochin, dar nu știm exact și inclusiv asta nu e în regulă".

"Să analizeze Vochin această dezorganizare!"

Continuă cu întrebări retorice: "Chiar nu vă gândiți și la cluburi? Nu discutați între voi la FRF? Tu, Vochin sau cine-o fi, i-ai spus lui Daum că naționala de tineret are încă șanse de calificare dacă ia măcar un punct în Danemarca? L-ai întrebat dacă are nevoie neapărat de Răzvan Marin și de Rotariu cu Muntenegru sau îi poate lăsa la tineret, unde se poate atinge un obiectiv de prestigiu pentru jucători și federație? Sunt convins că dacă purta cineva această discuție cu Daum, omul își organiza altfel acțiunea, nu-i lăsa pe cei doi să alerge aiurea dintr-un colț într-altul al Europei".

Subliniază: "Să iasă Vochin acum și să ne explice cum e cu toate astea. E ușor să faci analize după meciuri, se pricepe, dar analizele astea le faci și la tine, în interiorul federației? Cum explici această dezorganizare și deciziile întâmplătoare? Aceste lucruri nu se întâmplă fiindcă e un plan împotriva lui Hagi. La fel pățesc și Dinamo sau Steaua. E vorba doar despre nepricepere sau dezinteres".

"Nu mai dăm juniorii pentru stagii în timpul sezonului"

Încheie cu o altă nemulțumire: "Ne tot cheamă jucătorii pentru stagii de opt, nouă zile, fără să țină cont că suntem în plin campionat, iar copiii au și școală. Nu mai dăm drumul la juniori în aceste condiții, doar pentru că vrea să-i vadă Colceag la Buftea pe cei născuți în 2001. Păi, băi selecționerule, oricine ai fi, vino aici, participi la antrenamente, îți punem la dispoziție fișele jucătorilor, poți deschide orice subiect. N-am sunat niciodată să ni se ia vreun fotbalist la lot, interesul nostru e să se facă selecția corect și după o strategie clară".

"Discriminare de finanțare pe Liga Elitelor"

Iașko descrie un alt subiect considerat nefiresc: "Vochin ne tot spune pe la TV că FRF finanțează Liga Elitelor. Fals! Sunt bani de la UEFA, care vin prin LPF către centrele de juniori ale cluburilor de primă ligă pentru deplasări și cazări. Noi, de exemplu, n-am primit nimic pentru Liga Elitelor în afară de cei 6.000 de euro dinspre UEFA. Federația oferă bani doar cluburilor din Liga Elitelor care nu au echipă și în prima divizie. Asta e o discriminare de finanțare, pentru că tu, federație, spui că susții competiția în general și, de fapt, sprijini pe criterii incorecte doar anumite formații de juniori".

"Nu suntem dușmanii FRF, dar vrem să ne respectăm. N-au venit o dată să zică «băi, ia să vedem ce-a făcut Hagi ăsta în șapte ani, că-i funcționează treaba!». Sau să fi organizat o masă rotundă cu centrele care încă produc. Noi, Dinamo, Craiova, Ardealul și «Mihai Georgescu» la Cluj, să vedem împreună soluțiile optime. Nicio strategie!"
Zoltan Iașko, director sportiv Viitorul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează