Articol de GSP - Publicat luni, 28 martie 2011 00:00 / Actualizat luni, 28 martie 2011 16:13

Da, sînt momente cînd ne pierdem şi noi răbdarea! Pînă la urmă, transformarea din suporteri în jurnalişti nu poate fi completă, mai ales cînd vorbim despre "naţională". Echipa lui Răzvan i-a adus pe fani în pragul depresiei şi sentimentul se adînceşte azi, cînd Lucescu anunţă senin că nu demisionează, iar Torje se revoltă cînd e întrebat dacă putem bate Luxemburg. Justin Gafiuc, şeful departamentul "Reporteri Speciali" al Gazetei, şi-a pierdut răbdarea. Şi, într-un editorial dur şi direct, dă de pămînt cu Torje şi cu toate ifosele unei generaţii ratate. Citeşte-l mai jos!

"Piticul" impertinent

Cînd a venit la Dinamo pentru două milioane de euro, doar Dumnezeu şi DNA ar putea şti adevărul!, lui Torje pesemne că i s-a înfiripat în minte ideea că el valorează pe bune atît. Ba poate chiar mai mult, după logica şefilor din fotbalul românesc, potrivit căreia jucătorii noştri ar trebui cotaţi pe piaţă la zeci de milioane de euro, chiar dacă ei oferă pe gazon calităţi şi spectacol de mahala. Nicidecum demne de Emirates sau Camp Nou!

Mai nou, de cînd i se cîntă imnul la o "naţională" în care nu mai e nici o virtute să fii titular, Torje a căpătat în plus şi conştiinţa fotbalistului pe val. A acelui fotbalist balcanic în faţa căruia şi o naţie întreagă dacă s-ar ploconi recunoscătoare, tot n-ar izbuti să satisfacă pretenţia ascunsă a băiatului de a i se ridica deja o statuie cînd de-abia a scos nasul în stratosferă.

Prestaţia incredibilă a lui Torje de la conferinţa de presă susţinută azi la Bacău arată de ce nu vom avea prea curînd rezultate cu o trupă sclifosită şi plină de ifose impertinente, incapabilă de umilinţă ca o condiţie a înţelegerii performanţei. Din preaplinul său profesional, Gabriel din Ştefan cel Mare s-a simţit jignit cînd a fost întrebat dacă România mai e în stare să bată Luxemburg. L-a oripilat comparaţia cu "uriaşii" din Feroe. Ne-a anunţat printre dinţi că n-a omorît pe nimeni la faultul din care Bosnia a egalat la Zenica şi, în general, a emis judecăţi scurte din care reieşea că ţara însăşi, de la vlădică la opincă, nu pricepe nimic din sacrificiul pe bani al său şi al celorlalţi băieţi cu conştiinţă fotbalistică de izmeniţi speciali.

Hagi însuşi, cît a fost el de genial, şi avea toate motivele să o facă!, n-a avut un speech de exceptat de maniera lui Torje. Da, Gabriel, ne-am simţit jigniţi că aţi dus echipa României în prăpastie! Da, Gabriel, ne simţim umiliţi că un meci cu Luxemburg a ajuns să fie, din cauza voastră, o chestiune de dezbatere naţională! Da, Gabriel, n-ai nici un drept să fii colţos atîta vreme cît n-ai realizat pînă acum NIMIC, DAR ABSOLUT NIMIC!, în acel tricou cu numărul 11 al reprezentativei purtat de-a lungul anilor de nişte tipi cu adevărat excepţionali precum Ilie Dumitrescu sau Mircea Lucescu!

Şi da, Gabriel, nu ne-ar mira dacă peste vreo două luni ar apărea pe net un filmuleţ straşnic în care Torje cel jignit ar cînta de zor în cantonamentul din Bacău versuri de genul "Bosnia e numai una!". Rămîi împăcat cu tine, copile, dar nu obliga milioane de oameni să creadă că mergem într-o limuzină poleită cu aur cînd, de fapt, circulăm cu un hîrb în descompunere!

Vezi mai jos video cu declaraţiile din conferinţa de presă susţinută astăzi de Gabriel Torje!

349226-clasament-grupa-d-730x177.jpg

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”