FOTBAL  »  NATIONALA  »  

Nord-irlandezul care a crescut cu Giggs și Beckham: „N-o să uit meciul cu România și acea fază” » Un coleg mort de beat, luat cu scaunul rulant pe aeroport

foto; Guliver/Getty Images
foto; Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 04 septembrie 2020 09:00

În cartea „Cum să nu fii un milionar din fotbal”, cu principala temă cele 9 milioane de euro pierdute la pariuri, fostul star nord-irlandez Keith Gillespie povestește cât de tare l-a marcat coșmarul lui Lucescu, meciul pierdut de România la Belfast, 2-3, în 1984, și peripeții din viața „naționalei” care ne e adversară azi.

  • România - Irlanda de Nord, primul meci din Liga Națiunilor pentru „tricolori”, se joacă vineri, 4 septembrie, de la ora 21:45. Partida poate fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe ProTV.

Deși e o țară mică, numele lui George Best, Pat Jennings, Martin O’Neill sau Norman Whiteside au adus “naționala” Irlandei de Nord pe buzele microbiștilor de multe ori.

Și dacă a existat un George Best, imposibil să nu fi existat și un “nou” George Best. Așa a fost cunoscut, în primii ani de carieră, în special la juniori, Keith Gillespie. Plecat încă de la 16 la Manchester United, unde jucase și starul anilor ‘60-’70, Gillespie s-a remarcat în celebra “clasă a anului ‘92”. 

I-a avut colegi pe Beckham, Giggs, Gary Neville, Scholes și Butt. Dintre cei remarcați la Manchester United. Plus viitorul internațional galez Robbie Savage, pus pe liber înainte să apuce să debuteze în Premier League pentru “diavoli”.

Gillespie a jucat 9 meciuri și a dat un gol în prima ligă pentru MU, însă avea să se remarce la Newcastle, Blackburn, Leicester sau Sheffield United.

Golul lui Whiteside

Precum și la echipa națională. De care s-a îndrăgostit, recunoaște chiar el, în “Kop”-ul (denumire dată uzual în Marea Britanie peluzelor înalte, pe un singur inel) de pe Windsor Park, stadionul din Belfast pe care juca prima reprezentativă.

El rememorează un meci de coșmar pentru România lui Mircea Lucescu, cea care a ratat Mondialul din 1986 în urma celor două înfrângeri (2-3, 0-1) cu Irlanda de Nord, trăit în peluza-etalon a fotbalului nord-irlandez.

+39 FOTO

“Stăteam (în peluză) de multe ori cu tatăl meu, uimit de atmosferă. Erau vremuri speciale, în care Billy Bingham a condus un grup talentat la două Campionate Mondiale. Dar o noapte iese în evidență pentru mine. 12 septembrie 1984. Un meci de calificare împotriva României”, scrie Keith Gillespie, acompaniat de jurnalistul Daniel McDonnell.

Faza pe care n-o poate uita este golul de 2-1, marcat de Norman Whiteside, care “a venit alergând spre noi cu mâna ridicată, iar gălăgia era impresionantă”.

86 de selecții și 2 golurila echipa națională are Gillespie

A urinat pe piciorul unui coleg în turneu cu „naționala”

Problemele cu pariurile și alcoolul i-au influențat cariera și viața lui Gillespie. 

Iar viciile i-au afectat și jocul la echipa națională. Gillespie povestește că, într-un turneu jucat de Irlanda de Nord în Canada, s-a întors atât de beat la hotel încât a urinat pe piciorul colegului Phil Gray.

Nord-irlandezul care a crescut cu Giggs și Beckham: „N-o să uit meciul cu România și acea fază” » Un coleg mort de beat, luat cu scaunul rulant pe aeroport

Gray a marcat împotriva României și a fost eliminat în 1994, într-un amical jucat în primăvara de dinaintea Mondialului american.

Mai mult, Gillespie spune că și victoriile erau celebrate cu mult alcool. Astfel, după un joc cu Letonia, unul dintre colegii săi a fost dus cu scaunul rulant pe aeroport din cauza stării de ebrietate. 

Biografia lui Gillespie este o carte ușor digerabilă, extrem de comprimată, pe care o poți citi cu Wikipedia deschisă, de curiozitate, pentru a urmări traiectoria celor care, copii fiind, se visau staruri la Manchester.

Conferința de presă a lui Mirel Rădoi înaintea meciului cu Irlanda de Nord

Citește și alte știri despre naționala României:

ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD. VIDEO » Mirel Rădoi, pus în dificultate: „Suntem într-o mare dilemă! Alegerea va fi grea”

ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD. VIDEO » Conferința de presă a selecționerului Ian Baraclough: „Aveți jucători periculoși!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează