FOTBAL  »  NATIONALA  »  REACȚIE

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, reacție promptă în scandalul „Ungaria Mare”: „UEFA, fotbalul nu este politică!”

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat a reacționat ferm, după ce Federația Maghiară de Fotbal a anunțat, marți, că la meciurile naționalei Ungariei poate fi afișată harta Ungariei Mari.
Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat a reacționat ferm, după ce Federația Maghiară de Fotbal a anunțat, marți, că la meciurile naționalei Ungariei poate fi afișată harta Ungariei Mari.

Articol de - Publicat miercuri, 22 martie 2023 15:02 / Actualizat miercuri, 22 martie 2023 15:43

Marcel Ciolacu (55 de ani), președintele Partidului Social Democrat, a reacționat ferm, după ce Federația Maghiară de Fotbal anunțase, marți, că la meciurile naționalei Ungariei poate fi afișată harta Ungariei Mari. Ulterior respectivului anunț, FRF a precizat azi că UEFA nu a aprobat solicitările maghiarilor și că Federația din țara vecină a făcut informat eronat. 

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
  • Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
  • Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.
  • „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.

Politicianul a spus că „fotbalul nu este politică” și i-a cerut lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, să ia măsuri în această speță. Federația Română de Fotbal a emis în această dimineață un comunicat, în care prezintă faptul că a întrebat la UEFA în legătură cu acest aspect, menționând că maghiarii au anunțat ceva eronat. 

Românca MVP în Roma - Barcelona » Duel în Champions League cu 40.000 de oameni în tribune
ROMA - BARCELONA 0-1
Românca MVP în Roma - Barcelona » Duel în Champions League cu 40.000 de oameni în tribune

Marcel Ciolacu, președintele PSD, reacție categorică după ce maghiarii au cerut arborarea steagului Ungariei Mari la meciuri: „Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive”

„Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere. 

Președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii. Salut poziția echilibrată a președintelui CNCD, Csaba Asztalos, și sper ca acest model să fie preluat atât de oficialii maghiari, cât și de cei de la UEFA”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook. 

FRF: „UEFA nu a autorizat afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European” 

„Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: 

  • UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.
  • Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.

Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, se arată în comunicatul de pe frf.ro. 

Ce spuneau maghiarii marți seara despre utilizarea steagului Ungariei Mari 

Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor. 

Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții: 

- ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; 
- să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde; - să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani. 

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. 
Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea! 

- comunicat Federația Maghiară de Fotbal 

Citește și: 

Mihai Rotaru a reacționat după ce GSP a publicat datoriile Craiovei și a dezvăluit ofertele pentru 3 jucători: „Peste 12 milioane de euro în total”

UEFA l-a delegat la Andorra - România pe unul dintre principalii suspecți din „Cazul Negreira” » Real Madrid l-a acuzat direct

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
forumer.47
forumer.47  •  22 Martie 2023, 19:04

"Alo? Nea Gigi, sunt eu, Ciolacu! / Propun o lege prin care sa iei si campionatul!"

securinamo89
securinamo89  •  22 Martie 2023, 17:17

Am văzut la Roma.

steaua.libera
steaua.libera  •  22 Martie 2023, 17:10

Taie tu pensiile speciale, lasă fotbalul Marcele

Vezi toate comentariile (5)
Comentează