FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI LA UEFA

Mircea Sandu are rivali puternici pentru încă un mandat în Comitetul Executiv

Articol de - Publicat sambata, 29 ianuarie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 29 ianuarie 2011 15:19

Mircea Sandu are de înfruntat oameni grei, în adevăratul sens al cuvîntului, la alegerile din 22 martie, de la Paris, unde preşedintele FRF speră fie reales în Comitetul Executiv UEFA. GSP.ro vă prezintă portretele celor 12 contracandidaţi ai preşedintelui FRF. Lupta se dă pentru 7 locuri, care asigură mandatul pe perioada 2011-2015.

 

Şenes Erzik (foto / Turcia) - În vîrstă de 68 de ani, fostul preşedinte al federaţiei turce este cel mai vechi membru din Comitetul Executiv. Face parte de 20 de ani din guvernul fotbalului european. Profesie: bancher. 

 

 

Gilberto Madaíl (Portugalia) - Economist, 66 de ani. Este născut în Republica Democrată Congo. Se află în fruntea federaţiei portugheze din 1996. Membru în Comitetul Executiv UEFA din 2004. Sub mandatul său, Portugalia a organizat Euro 2004. Face parte din structurile UEFA din 1998. Înainte de a intra în lumea fotbalului, Madail a avut o activiate intensă ca politician.

Grigori Surkis (foto, Ucraina) - Face parte din categoria magnaţilor din Ucraina. Are 61 de ani. Este preşedinte al federaţiei ucraineene de 11 ani, om de afaceri şi politician. În 2004, lui Grigori Surkis i-a fost refuzată viza de SUA din cauza unor acuzaţii de corupţie. Graţie influenţei pe care o are la nivel înalt, Ucraina va găzdui Euro 2012 împreună cu Polonia.

 

Liutauras Varanavičius (Lituania) - Este cel mai tînăr candidat, are doar 39 de ani. Preşedintele federaţiei lituaniene din 2000, Varanavicius a pătruns în Comitetul Executiv UEFA în 2009. Este de profesie manager, bancher. El a fost cooptat în structurile UEFA din 2003. Pe plan local, s-a remarcat şi ca un politician activ. A jucat fotbal doar la nivel amator.

Angel María Villar Llona (Spania) - Are 61 de ani şi este unul dintre cei mai influenţi oameni din Comitetul Executiv al UEFA, organism din care face parte din 1992.  Este preşedintele federaţiei spaniole din 1988. Ocupă mai multe funcţii importante în cadrul UEFA, cel mai important rol fiind cel de şef al Comisiei de Arbitri. Candidează şi pentru un nou mandat de vicepreşedinte al FIFA. Este fost internaţional.

François De Keersmacker (Belgia) - De profesie jurist, 52 de ani. Preşedintele federaţiei din 2006. Din 2007 face parte din structurile FIFA (Consiliul de Marketing şi Televiziune) şi UEFA (al doilea vicepreşedinte al Comisiei Juridice).

Norman Darmanin Demajo (Malta) - De profesie contabil, 58 de ani. Fost fotbalist. A fost ales preşedinte al federaţiei malteze anul trecut, cînd l-a detronat din funcţie pe "nemuritorul" Joseph Mifsud, care îşi va pierde astfel şi locul din Comitetul Executiv al UEFA. Înainte să devină şeful fotbalului maltez, Demajo a fost trezorier în cadrul federaţiei.

Sergei Fursenko (foto, centru/ Rusia) - Om de afaceri, 56 de ani. Este preşedintele Federaţiei Ruse de Fotbal din  februarie 2010. A fost director general la Lentrasgaz SA, o filială a Gazprom, şi producător TV. În fotbal a intrat, în 2005, ca director general, şi apoi ca preşedinte la Zenit Sankt Petresburg. Este fratele ministrului Educaţiei şi Ştiinţei  al Federaţiei Ruse, Andrei Fursenko, apropiat al prim-ministrului Vladimir Putin. Rusia va găzdui CM 2018.

 

Peter Gilliéron (Elveţia) - De profesie avocat, 57 de ani. Este preşedintele Federaţiei Elveţiene de Fotbal din 2009. Din 1998 face parte din diverse comisii ale UEFA. 

Ivan Hasek (Cehia) - Fost internaţional, căpitan al "naţionalei" Cehoslovaciei. Are 47 de ani. Este preşedintele Federaţiei cehe de fotbal  din 2009. În prima parte a mandatului a activat o scurtă perioadă în paralel şi ca selecţioner al Cehiei.

Grzegorz Lato (Polonia) - Fost internaţional, 50 de ani. A devenit preşedintele Federaţiei poloneze de fotbal în 2008. Este o legendă a fotbalului polonez. A făcut parte din "naţionala" de aur a Poloniei, care a cucerit aurul şi argintul olimpic în 1972, respectiv 1976, şi încă două medalii de bronz la CM 1974 şi 1982. Pleşuvul atacant a fost golgeter la CM 1974, fiind singurul fotbalist polonez care a cîştigat Balonul de Aur. Între 2001-2005, Lato a cochetat şi cu politica fiind senator din partea Alianţei Stîngii Democrate.

Borislav Mihailov (Bulgaria) - Fost portar al "naţionalei" de aur a Bulgariei, locul 4 la CM '94. Are 47 de ani şi este preşedintele federaţiei de la Sofia din 2005.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează