FOTBAL  »  NATIONALA  »  MIRCEA SANDU ARATĂ SLĂBIT DUPĂ OPERAŢII, DAR E FOARTE SIGUR PE SINE

Mircea Sandu: "Împăcaţi-vă!"

Mircea Sandu, Sandu, FRF
Mircea Sandu, Sandu, FRF

Articol de - Publicat joi, 07 ianuarie 2010 00:00

Şeful federaţiei sugerează încheierea unei păci între Mutu şi Răzvan Lucescu înainte de startul preliminariilor pentru Euro 2012, programate la toamnă. E sigur de un nou mandat la FRF şi explică nerealizările de pînă acum

- Domnule Mircea Sandu, mai poate fi ceva special pentru dumneavoastră înaintea unor alegeri la conducerea federaţiei? Vă pregătiţi să obţineţi deja al şaselea mandat!
- Sînt obişnuit cu astfel de momente. De-a lungul anilor, am reuşit să conving membrii afiliaţi că proiectele care se aprobă în Adunarea Generală se şi realizează în mare parte. 

- Trebuie să vă contrazic şi să vă spun că există măcar trei puncte importante din programul anterior care nu se regăsesc în ziua de azi.
- Unu.

- Aţi promis construirea a cinci stadioane într-un parteneriat cu americanii.
- A fost o propunere din partea lui George Constantin Păunescu. Am exprimat această oportunitate pentru că aveam nişte garanţii verbale, legate de intenţia de investiţii a sute de milioane de euro din partea unui fond, care a dispărut. Îmi asum această lansare. Doi?

"Am vrut să investim în imobiliare din banii de la Loterie"
- Nu există încă nici un centru naţional pentru juniori.
- Eroare! Sîntem în discuţii avansate cu autorităţile locale din Tîrgu Neamţ, care trebuie întîi să facă lucrările. Apoi, federaţia alocă 300.000 de euro, în baza unor recepţii. La Galaţi există deja un centru. Am adoptat însă modelul francez la acest sector: fiecare grupă, de la 15 la 19 ani, are la fiecare lună şi jumătate cîte o perioadă centralizată de pregătire. Asta fiindcă la Mogoşoaia nu-i mai putem ţine nici măcar doi ani, fiindcă se opun copiii, părinţii, cluburile.

- Şi trei: aveaţi în calcul investiţii imobiliare pentru creşterea bugetului federal.
- Am vrut să investim în apartamente jumătate din cele cinci milioane de euro cîştigate de la Loterie. Dacă se întîmpla în urmă cu doi ani şi jumătate, probabil că aveam cîştig. Dar acum, pierdeam. Oricum, e o idee care rămîne deschisă!

"Colaps financiar? Se poate!"
- Va exista vreo formaţie de primă ligă care va capota financiar înainte de finalul sezonului?
- Se poate! Văd că Rapidul se plînge că nu are şase milioane de euro pentru licenţiere. Şi Mititelu e singur la Craiova şi are probleme. N-am spus neapărat de cele două cluburi, dar citesc şi eu ce informaţii apar prin presă, observ declaraţiile lui Copos şi ştiu că neobţinerea licenţei înseamnă automat probleme. Constat că Manchester are datorii de 770 de milioane de lire, Real de 300 de milioane de euro, Portsmouth e în faliment. Campionate mari, unde există bani. În acest context, fotbalul românesc e undeva deasupra prăpastiei, dar în pericol.

- "Fotbalul românesc e deasupra prăpastiei". Sînteţi şeful acestui fotbal românesc! Nu vă regăsiţi în această formulare?
- Echipele naţionale n-au nici o problemă din punctul de vedere al bugetului şi al organizării. Tot calendarul pe 2010 e pus la punct, mai ne trebuie un adversar pentru un "amical" în mai. Nu-mi mai puneţi în cîrcă lucruri care nu-mi aparţin! Cele despre care discutăm sînt probleme care vizează cluburile, primăriile, nu federaţia!

"Spania va cîştiga şi  Mondialul"
- Va fi loc în 2010 de o împăcare între Mutu şi Răzvan Lucescu?
- Văd problema într-un singur mod: întîlnire Lucescu - Mutu. Şi de aici consecinţele! Nu cred că e cazul să mediez eu o asemenea întrevedere. Sînt apropiaţi de vîrstă, Răzvan e şi un om foarte echilibrat şi dornic de a face mare performanţă, aşa încît eu pot să-i recomand să poarte acest dialog. Că sună Mutu sau că sună Răzvan, asta e problema lor. Dar această discuţie trebuie să aibă loc!

- Săpunaru e un caz pierdut pentru "naţională"?
- Nu prea avem fundaş dreapta, dar Săpunaru nu a încîntat. Asta e problema lui Răzvan, dacă va avea o discuţie lămuritoare sau renunţă la jucător.

- Încheiem cu o favorită a dumneavoastră la titlul mondial?
- Va cîştiga o formaţie latină. Spania, Argentina, Franţa sau Brazilia. Eu merg pe mîna Spaniei. Joacă cu atîta plăcere, încît are forţa de a realiza dubla Euro-Mondial.

"Pe Petrescu îl vedeam în Italia, la un club de la locul 10 în jos"
Sandu despre alegerea lui Dan Petrescu pentru liga secundă din Rusia, la Kuban Krasnodar: "Bănuiam că va avea răbdare pînă în vară. Era posibil să aibă oferte de la Steaua, chiar de la Dinamo. E doar o supoziţie! Îl vedeam eventual în Italia, la o formaţie de la locul zece în jos, pentru început. Am citit o declaraţie a lui că din Rusia se pleacă mai uşor spre Vest. De acord, numai dacă era vorba de un club gen Dinamo Moscova, Lokomotiv, ŢSKA!".

"N-avem jucători pentru o primă ligă cu 18 formaţii"
Şeful FRF explică modul cum s-ar putea ajunge la o restructurare a numărului de echipe din Liga I: "În urmă cu şapte, opt ani, am propus o divizie cu 12 formaţii, cu play-off şi play-out. S-a ajuns la versiunea cu 16 echipe, apoi la cea de acum, cu 18, dar cheia e la Ligă. Dacă LPF vine către Adunarea Generală a FRF cu o propunere de restructurare, se poate discuta. Eu spun însă că, valoric, nu avem în prezent jucători pentru o primă divizie cu 18 formaţii".

"Declaraţia lui Popescu privind devansarea alegerilor este nesimţită. Nu s-a încălcat nici un statut prin fixarea Adunării Generale pe 25 ianuarie"
MIRCEA SANDU

"N-am mai discutat absolut nimic despre propunerea lui Dragomir ca eu să încasez 150.000 de euro din banii de la Loterie. S-a oprit această problemă"
MIRCEA SANDU

"Eu imbatabil? Ştiu doar că am convins lumea că pot conduce în continuare federaţia şi simt că mi se vor acorda voturile cu încredere"
MIRCEA SANDU

Sandu: "Probleme între Mutu şi Chivu"
Becali: "Nu e nimic adevărat"
Mircea Sandu a confirmat ieri, la ProTV, informaţiile pe care Gazeta le-a dezvăluit încă după eşecul din Serbia, 0-5: "Există probleme la echipa naţională între Mutu şi Chivu. Cînd unul vine fără chef la antrenament, celălalt se întreabă: «Eu muncesc ca un sclav şi ăsta e vedetă?!»". Impresarul Victor Becali l-a contrat însă, la GSPTv, pe şeful FRF: "Nimic adevărat! Mutu m-a sunat după meciul de ieri şi m-a întrebat de starea lui Chivu".

20 de ani au trecut de la alegerea lui Mircea Sandu în fruntea FRF, din august 1990

15 milioane de euro este bugetul FRF pe care şeful federaţiei îl anunţă pentru 2010

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (42)
 •  09 Ianuarie 2010, 15:27

Du-te tu la Mutu si nu mai veni inapoi!

 •  09 Ianuarie 2010, 13:19

Sandule , in cazul asta nu este vorba de impacare , ci de niste principii pe care le ai sau nu

 •  09 Ianuarie 2010, 11:07

el nu are nici o treaba cu cluburile,dar cine te sustine ba nene,de unde primesti tu comisioane,de unde iti vin "soldateii"pt nationala,etc?rapadulele astea sunt chiar nesimtite,voi chiar ne credeti prosti?!chiar nu vedeti ca ne-am saturat de oameni ca tine sau ca dragomir?mai lasati-ne in plata noastra si dispareti o data de pe esichier,oricum nu ai facut nimic la federatie...

Vezi toate comentariile (42)
Comentează