FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - UNGARIA 1-1

Piţi, spune-ne că ne duci pe drumul bun! Specialiştii din fotbal sînt împărţiţi, suporterii n-au dubii: "Pleacă!"

Fotomontaj: Dan Bucur
Fotomontaj: Dan Bucur

Articol de , - Publicat luni, 13 octombrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 13 octombrie 2014 02:05

Schimbările greşite, jocul defensiv la 1-0 şi sentimentul că lotul ar putea mai mult sînt reproşurile la adresa selecţionerului. În schimb, tehnicienii îl apără pe antrenor, Emeric Ienei spunînd “Şi eu aş fi făcut exact ce a făcut Piţurcă!”. Citeşte argumentele ambelor tabere


PRO: ”Piţi a gîndit bine, jucătorii n-au răspuns”

Emeric Ienei face o radiografie a meciului şi pune rezultatul pe seama faptului că ”fotbalişti erau mulţumiţi în subconştient cu o victorie la limită”


- Domnule Ienei, găsiţi vreun vinovat pentru acest rezultat? Sînteţi dezamăgit de prestaţia echipei?
- Nu neapărat. România a fost mai bună! Ca să fac o glumă, cred că Dardai le-a zis la pauză jucătorilor: «Băieţi, vreau ca în a doua repriză să jucaţi cum au făcut-o românii în prima». Abordarea lui Piţurcă a fost în regulă, titularizările la fel. S-a văzut acest lucru în prima repriză, cînd am fost categoric peste ei.

- Ce s-a întîmplat după pauză?
- Din declaraţiile jucătorilor am înţeles că li s-a cerut să atace. Categoric n-am văzut acest lucru. Am continuat să avem posesia, dar dinamica a lipsit cu desăvîrşire. Jucătorii aveau un tempo mai lent cînd scăpau pe contraatac, sesizabil imediat ce intrau în terenul advers.

- De ce credeţi că ritmul încetinea în terenul maghiarilor?
- Sînt convins că ei au vrut să joace cum li s-a cerut, dar cred că erau mulţumiţi în subconştient cu o victorie la limită. Se loveau psihic de acest avantaj minim şi simţeau că e nevoie să nu se avînte.

"Schimbarea lui Sînmărtean a fost potrivită"
- De ce s-a întîmplat asta?
- Miza era foarte importantă, existau multe aşteptări. O victorie cîntărea mai mult decît una obişnuită. Piţurcă a gîndit bine, jucătorii n-au răspuns. Cînd conduci doar cu un gol diferenţă, nu e normal să te retragi şi să laşi să se pună presiune pe tine. Pînă la urmă, se va sparge şi defensiva, indiferent cît de bine te aperi.

- Dar aveţi ceva să-i reproşaţi selecţionerului?

- Dacă mă întrebai în seara meciului probabil aveam. Şi aici mă refer la schimbarea lui Sînmărtean din minutul 67, care mi se părea absurdă. Pentru că a avut o prestaţie excelentă şi o viziune remarcabilă pe toată durata partidei. Dacă avea dureri sau dacă era obosit, poate a fost alegerea potrivită că a ieşit. Avem mare nevoie de el în meciul de la Helsinki şi ar fi fost păcat să forţeze şi să rateze partida următoare. Sînmărtean poate exploata calităţile coechipierilor, e crucial pentru întîlnirea din Finlanda.

"Echipa trebuie să joace ca-n prima repriză cu maghiarii"
- Selecţionerul a declarat după meci că Finlanda e o echipă mai periculoasă decît Ungaria. Cum ar trebui abordată partida?
- Eu spun că ar fi bună o abordare ca în prima parte a meciului cu maghiarii. De data aceasta care să dureze tot meciul. Echipa trebuie să prezinte un caracter ofensiv! Să încerce să plece cu toate punctele din duelul cu Finlanda.

- Avem forţa necesară să o facem?
- Dacă Piţurcă se poate baza pe anumiţi jucători şi nu va mai avea probleme de lot, da! Ritmul rapid din primele 45 de minute cu Ungaria nu trebuie să dispară nici o secundă la Helsinki. Am încredere în Piţurcă!

"Nu trebuie să găsim un vinovat în Piţurcă. Ne aşteaptă un meci mult mai greu mîine seară"
Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi

"Ne-a lipsit claritatea în repriza secundă, plus că băieţii au căzut fizic. Şi ieşirea lui Sînmărtean s-a văzut. Nu cred că evoluţia echipei într-o notă descendentă, nu ca un tot unitar timp de 90 de minute, e vina lui Piţurcă"
Emerich Dembrovschi, fost internaţional

"Piţurcă a ales cel mai bun «11» din jucătorii pe care i-a avut la dispoziţie. Echipa a vrut să atace, sînt convins. Una e să vrei, alta e să poţi"
Didi Prodan, fost internaţional

23 e numărul de egaluri înregistrate de Piţurcă pe banca "naţionalei", după rezultatul de sîmbătă

CONTRA: "Piţurcă nu a înţeles jocul!"

Cornel Dinu a contestat strategia abordată de selecţioner pentru meciul cu Ungaria. Oficialul dinamovist crede că diferenţa a fost făcută la capitolul schimbărilor!


Pe lîngă evoluţiile slabe ale "tricolorilor", fosta glorie dinamovistă şi a primei reprezentative, Cornel Dinu, găseşte neinspirate deciziile selecţionerului. Fostul tehnician, în vîrstă de 66 de ani, susţine că omologul lui Piţurcă, Pal Dardai, "a simţit jocul mai bine". Iată ce a declarat Dinu pentru DolceSport:

- Domnule Dinu, ce i-a lipsit României pentru a cîştiga cu Ungaria?
- N-am avut nici un fel de acţiune gîndită, nici pe benzi, nici în centrul terenului. Nu am reuşit să creăm probleme unui portar care semăna cu un luptător din armata lui Suleiman Magnificul cu şalvarii aceia.

- Credeţi că Sînmărtean trebuia schimbat?
- Nu ştiu de ce a fost schimbat Sînmărtean. Am văzut că Piţurcă a zis că ar fi acuzat dureri, pe cînd jucătorul a spus că nu ştie de ce a fost înlocuit. Este un contrast imens între cele două declaraţii.

"Piţurcă, lipsă de inspiraţie!"
- Unde credeţi că s-a greşit?
- Sînmărtean, un jucător rapid, a fost schimbat cu unul lent, Tănase. Maxim, care nu a contat, este schimbat tot cu unul care nu contează, Stancu. Deci a fost o lipsă de inspiraţie din partea lui Piţurcă. Cred că Dardai a înţeles mult mai bine jocul decît l-a simţit Piţurcă!

- Cum vi s-a părut repriza a doua, în comparaţie cu prima?
- În repriza a doua i-am invitat practic pe unguri să ne atace, nu am mai pus nici o presiune asupra lor. Nu s-a mai văzut nici mijlocul. Hoban a fost ca un jalon în faţa maghiarilor.

- Afectează acest rezultat şansele României de calificare?
- Nu vreau să discut despre şansele de calificare. Nu asta e problema. Problema este mentalitatea cu care am abordat această partidă. S-au făcut schimbări pentru a-i opri pe unguri, cînd trebuiau să fie făcute pentru a le pune probleme, gen Enache sau Torje.

"Am fost fricoşi! Uitaţi-vă la mine că Ungaria nu bate Insulele Feroe!"
Basarab Panduru

ŞI FANII SÎNT CONTRA: REACŢIILE CITITORILOR PE GSP.RO
"Acum vedem ce rău e că nu l-a lăsat Burleanu pe Pitzi să plece. Ăsta e meci pierdut de antrenor. Unde se dovedeşte că victoria cu Grecia a fost una caldă, urmînd altele reci"
fulk_nerra

"Pentru că numai astfel ştie Piţurcă să abordeze meciurile. Că ne chinuim să dominăm şi să marcăm o ştiam cu toţii, dar nu înţeleg cum am uitat că nu am fost niciodată capabili să ţinem de rezultatul favorabil. Oricum, ungurii merită egalul!"
rozu

"Întrebarea corectă este: De ce nu te retragi, Piţi?"
adi-das

"Maxim nu e jucător în bandă, Chiricheş nu e în formă. Ce face Tzurcă ? Îi joacă pe amîndoi pe dreapta!"
romanderoman

"Au jucat repriza a doua după numele lui Piţurcă ! Aţi văzut ce spuneau toţi înainte de meci: nu concepem să nu batem Ungaria. Ei uite că marele antrenor a reuşit contrariul!!!"
capitanul23


SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (31)
cornely
cornely  •  14 Octombrie 2014, 09:21

De ce nu este convocat un fundas lateral de meserie la lot?oricat de slab ar fii.Ex Sapunarul,Matel.De ce Matei de la Dinamo nu este in lot?Juca mai bine ca Tanase.Si sa fim cinstiti este in forma.De ce Piturca mai este la nationala cand isi bate joc de echipa.Pina acum il trimetea pe Sarmantean la plimbare si acum se sperie sa nu se accidenteze in min 65.Adica galeriile s-au unit intr-un meci ca asta ,chiar daca au fost neplaceri in tribuna,iar satana asta isi bate joc de noi Romanii si toata suflarea fotbalistica.Sa nu uitam ca tot el a fost la originea dezafilierei Craiovei.Ii multumesc pentru ce a facut ca jucator dar sa se duca.

cornely
cornely  •  14 Octombrie 2014, 09:15

Incep prin a spune ca sunt stelist.Dar Piturca a intrecut orice limita.Selectia a facut-o 90%buna.eu cred ca si de la Dinamo mai trebuia sa vina minim un jucator in locul lui Tanase.Este un meci pierdut de antrenor ca si multe altele.Din pacate nu avem antrenor.In plus ii demoralizeaza si pe jucatorii actuali si pe cei in forma.A inceput cu greseala de la conferinta de presa unde a spus ca deja meciul este castigat.Cum sa spui asa ceva?Si Real cand a venit la Bucuresti au fost rezervati in declaratii.Apoi sa imi spuna Piturca daca in cariera lui de fotbalist a jucat mijlocas?Pai cum ii ceri lui Chiriches sa joace in lateral???Bou cu tate ce estiPai ai jucat un amical cu stadionul plin?

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Octombrie 2014, 04:37
Postat de vlad57 pe 13 Octombrie 2014, 11:17

De cazino si de pensii alimentare :))))

.)

Vezi toate comentariile (31)
Comentează