FOTBAL  »  NATIONALA  »  CE 2016

Platini încearcă să-i pună piedici lui Piţurcă » Obiectiv în pericol?

Pițurcă a dus România la Euro din 8 în 8 ani, obținînd ultimele două calificări, în 2000 și 2008
Pițurcă a dus România la Euro din 8 în 8 ani, obținînd ultimele două calificări, în 2000 și 2008

Articol de - Publicat vineri, 23 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 22 septembrie 2011 23:20

Preşedintele UEFA a propus miercuri, la reuniunea strategică de la Limassol, reforma sistemului de calificare la turneul final din Franţa, împărţind preliminariile în două faze


Obiectivul fixat de Mircea Sandu lui Victor Piţurcă este ameninţat de UEFA. Calificarea la CE 2016, impusă ferm prin contractul selecţionerului, ar putea deveni o misiune complicată, chiar dacă la turneul final din Hexagon vor fi prezente 24 de echipe! Pericolul vine de la Michel Platini. Preşedintele UEFA a gîndit alt proiect revoluţionar, pe care l-a prezentat miercuri, la "Strategy Meeting" de la Limassol, reprezentanţilor tuturor celor 53 de federaţii naţionale de pe continent.

Traseu în două faze
Platini doreşte să schimbe sistemul de calificare. Adică, să renunţe la actuala variantă cu două calificate direct din fiecare dintre cele 9 grupe plus echipa cu cel mai bun punctaj de pe poziţia a treia, restul de 4 urmînd să se decidă după baraje între celelalte locuri 3. Ideea francezului e să protejeze "naţionalele" mari, să elibereze calendarul şi să le închidă gura cluburilor ce nu mai vor să-şi lase jucătorii la lot atît de des. Dar şi să obţină bani mai mulţi din drepturile TV, care vor fi vîndute centralizat din 2014, după sistemul utilizat în Liga Campionilor şi Europa League.

Turneu pre-european
Preliminariile ar urma să fie împărţite în două faze. Cele 52 de echipe (Franţa e calificată din oficiu în calitate de gazdă) vor fi repartizate în 13 grupe a cîte patru, capii de serie gen Spania, Olanda, Italia, Germania, Anglia şi Franţa avînd o misiune facilă de a obţine biletele la turneul final în calitate de cîştigătoare a grupelor. Avantajul oferit de Platini este că vor termina cele 6 partide în primul an pentru ca în 2015 să aibă un calendar mai relaxat, dedicat amicalelor de lux, cu date convenabile, stadioane pline şi derby-uri vîndute pe bani foarte mulţi televiziunilor.

Granzii ies din cursă
Cum se schimbă situaţia pentru România? Nefiind, evident, cap de serie, echipa lui Piţurcă va trebui să se bată pentru calificare într-o a doua fază, în care ar merge cele mai bune echipe din prima jumătate a preliminariilor. Cu alte grupe şi meciuri în 2015 (sistemul de repartizare şi calificare e încă în studiu), în care norocul ar juca un rol important la tragerea la sorţi!
Federaţiile mici nu privesc cu ochi buni iniţiativa lui Platini şi s-ar opune: "S-ar alege cu o gaură în buget, jucînd mai puţine meciuri cu Germania, Olanda ori Spania. Şeful UEFA are însă o soluţie, oferindu-le drept compensaţie o felie importantă din drepturile de televizare ale amicalelor granzilor", a scris Gazzetta dello Sport.

Explicaţie foto: Piţurcă a dus România la Euro din 8 în 8 ani, obţinînd ultimele două calificări, în 2000 şi 2008 y Foto: ???

q Naşu' este împotrivă
Prezent la întîlnirea din Cipru, Mircea Sandu nu crede în aplicarea proiectului. "Au fost întîlniri şi discuţii între preşedinţii şi secretarii generali. S-au luat în calcul mai multe opţiuni. Nu se va modifica însă sistemul de calificare, pentru că varianta actuală permite echipelor mici să joace cu cele puternice şi medii, ba chiar le dă şanse de calificare. Sînt sigur că dacă se va supune la vot, federaţiile mici şi mijlocii n-ar accepta această modificare", a declarat preşedintele FRF.

24 de echipe vor juca în premieră la turneul final găzduit de Franţa în 2016, cu 50% mai multe decît vor participa la competiţia de la anul

350.000 de euro e prima prevăzută de preşedintele Mircea Sandu în contractul selecţionerului Piţurcă dacă va califica România la CE 2016

Cum ar arăta grupa României în prima fază de calificare

Misiune uşoară
Muntenegru
Belarus
ROMÂNIA
San Marino

Misiune moderată
Grecia
Belgia
ROMÂNIA
Moldova

Misiune imposibilă
Spania
Serbia
ROMÂNIA
Ţara Galilor

* grupele pentru faza a doua nu pot fi anticipate, întrucît UEFA nu a stabilit clar criteriile ce vor fi luate în calcul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
zold8
zold8  •  28 Septembrie 2011, 04:54

Normal ar fi sa interzica cluburilor sa transfere internationali peste o anumita cota, dar ar pune in pericol suprematia cluburilor si campionatelor din vest. Asta ar aduce inapoi fotbalul romantic, de pe vremuri, cand nu era vorba doar despre bani si vedete.

gabi_djg
gabi_djg  •  23 Septembrie 2011, 10:00

hai ca spania e spania, dar serbia in afara de scandal in tribune nu mai arata nimic si tara galilor....sa fim seriosi, ce naiba !

perspico
perspico  •  23 Septembrie 2011, 08:45

Da, domnule, asta e problema, i se pun bete-n roate Satanei pentru un obiectiv fixat hat-departe, in 2016, cand buruienile de pe mormintele lui sandu si dragomir vor fi de doi metri. In loc sa ne punem problema ca in acest timp taranul asta infect din Orodel, care se cantareste pe laptopuri, este platit regeste, noi ne gandim ca va fi dificil sa ne calificam peste 5 ani, de parca barbugiul, in momentul in care va rata calificarea, nu va pleca bine-merci cu inca un sac de bani incasat hoteste, stand iar pana in ultimul moment si invocand sanse matematice. O alta ipoteza plauzibila si dorita de suporterii craioveni ar fi ca va fi la parnaie pana atunci.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează