FOTBAL  »  NATIONALA  »  BELGIA-ROMÂNIA, 11 NOIEMBRIE, ORA 21:45

Portretul lui Marian Pleaşcă, anonimul-surpriză din lotul lui Piţurcă » De la suflu sistolic la suflu nou

Pleașcă (stînga) a alergat lîngă Costin Lazăr la antrenamentul de aseară. FOTO: Cristi Preda
Pleașcă (stînga) a alergat lîngă Costin Lazăr la antrenamentul de aseară. FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 08 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 08 noiembrie 2011 08:45

Fundaşul dreapta de 21 de ani nu a mai primit un timp viza medicală de teamă să nu-i cedeze inima pe teren, anul trecut a debutat în Liga a II-a cu Minerul Lupeni, iar acum, după 20 meciuri în Liga I, face parte dintre fotbaliştii de perspectivă pe care selecţionerul îi pregăteşte pentru Euro 2016


Convocarea lui Marian Pleaşcă, de la revelaţia Pandurii Tg. Jiu, în lotul pentru amicalele cu Belgia (11 noiembrie, la Liege, ora 21:45), şi cu Grecia (15 noiembrie, Austria) a surprins pe toată lumea. Inclusiv pe antrenorul gorjenilor, Petre Grigoraş: "Sincer, nici eu nu mă aşteptam. Am aflat abia duminică seară, după meciul cu Oţelul. Ştiam că Pleaşcă era chemat la lotul de tineret pentru meciul cu Franţa. E un jucător bătăios, genul «ţărănuşului», cu forţă nativă, cu picioare puternice, centru de greutate jos şi viteză foarte bună. Greu de depăşit pe jos!".

În perioada junioratului efectuat la LPS Tg. Jiu, Marian Pleaşcă a trecut printr-o cumpănă care era pe punctul să-i pună capăt prematur carierei de fotbalist. Costel Andriucă, antrenorul care l-a şlefuit de la 14 ani pe proaspătul "tricolor", a dezvăluit: "La un moment dat, se punea problema să se lase de fotbal. Doctorii din Tîrgu Jiu nu mai voiau să-i dea viza medicală, pentru că i-au descoperit suflu sistolic. Băiatul n-a renunţat, s-a dus la control şi la INMS din Bucureşti. Acolo nu i-au găsit nimic în neregulă la inimă, dar medicii locali tot nu voiau să-i dea drept de joc. În cele din urmă, lucrurile s-au rezolvat şi Pleaşcă a continuat să joace". Suflul sistolic nu este o boală, ci un simptom al unor boli cardiace. De cele mai multe ori, suflul sistolic este inofensiv şi dispare în timp.

Născut în satul Dăneasa, Olt
Marian Pleaşcă a început fotbalul la vîrsta de 12 ani, la echipa din satul său natal, Dăneasa, din judeţul Olt. Un sat cu 3.651 de locuitori, cu o suprafaţă totală de 5.732 hectare, situat pe malul stîng al Oltului. În 2004, pe cînd abia împlinise 14 ani, Pleaşcă a fost dus de tatăl său la LPS Tîrgu Jiu, unde a trecut prin toate etapele junioratului sub îndrumarea antrenorului Costel Andriucă. Acesta povesteşte: "Pleaşcă a venit la noi îndrumat de un văr de-ai lui din Rovinari, care jucase la LPS. Tatăl său a fost şi el fotbalist la nivelul Diviziei C. La început a stat în gazdă, apoi clubul i-a asigurat cazare".

Nu a fost internaţional de juniori
"Pleaşcă nu era un talent deosebit, era ca toţi ceilalţi titulari. N-a purtat banderola de căpitan şi nici n-a fost convocat vreodată la loturile naţionale de juniori", a mai explicat Andriucă. La 18 ani, cînd a terminat junioratul, Pleaşcă şi alţi cinci puşti de perspectivă de la LPS Tg. Jiu au intrat în vederile lui Sorin Cîrţu, fostul antrenor al Pandurilor. "Este un jucător de bandă super, cu o mobilitate tactică deosebită. Poate evolua şi mijlocaş. L-am promovat la un meci din Cupa României, cu Poli Iaşi". Săndoi l-a convocat în premieră anul trecut, la selecţionata U20, pentru un turneu internaţional în Portugalia, iar Pleaşcă a fost titular în egalul de pomină, 0-0 cu reprezentativa similară a Insulelor Capului Verde.

I-a luat faţa lui Rîpă
Piţurcă a explicat selecţionarea fundaşului dreapta de la Pandurii, ca dublură pentru dinamovistul Srgian Luchin: "Săpunaru se resimte încă după accidentarea suferită la încălzirea meciului cu Franţa, iar Măţel s-a operat la genunchi". Gălţeanul Cornel Râpă, 5 selecţii în mandatul lui Răzvan Lucescu şi om de bază în Liga Campionilor, a fost lăsat din nou la tineret. "Îl monitorizăm din vară pe Pleaşcă, l-am urmărit şi în cantonamentul Pandurilor din Austria. Face parte dintre jucătorii de perspectivă pe care vom conta pentru îndeplinirea obiectivului nostru principal, calificarea la Euro 2016".

"Eu l-am promovat şi pe Râpă, la Oţelul, îl ştiu şi pe Măţel. Pleaşcă este clar peste ei la capitolul forţă. Are şi slăbiciuni, e deficitar la jocul aerian şi mai are de acumulat experienţă la nivelul Ligii I"
Petre Grigoraş, antrenor Pandurii

"În 2010, cînd am preluat Pandurii, Pleaşcă nu era nici rezervă la echipa a doua, din Liga a III-a. Stătea în tribună. L-am chemat la antrenamente şi mi-am dat seama repede că e o soluţie bună de fundaş dreapta"
Petre Grigoraş, antrenor Pandurii

"E un copil cuminte, educat. Nu umblă prin cluburi, nu fumează şi nu consumă alcool. Are calităţi să ajungă fotbalist important"
Costel Andriucă, antrenor LPS Tg. Jiu

"În duelurile unu contra unu, nu există fotbalist în Liga I care să-l depăşească în viteză pe Pleaşcă. Sînt convins că va ajunge om de bază la «naţionala» mare"
Emil Săndoi, selecţioner România U21

"E o surpriză plăcută pentru mine. Nu mă aşteptam să fiu convocat. Medicul care nu-mi dădea viza de joc la 18 ani crede că m-am lăsat de fotbal"
Marian Pleaşcă, fundaş România

CV Marian Pleaşcă
- Născut, 6 februarie 1990
- A debutat la Pandurii pe 22 septembrie 2009, în meciul cu Poli Iaşi (1-3) din Cupa României
- A debutat în Liga I pe 30 aprilie 2010, în partida Gloria Bistriţa - Pandurii 1-0
- A făcut parte din "Echipa Etapei" GSP, după meciul Pandurii - Mioveni 5-1, din etapa a VI-a
- Media notelor GSP: 5,83

Cu Grecia, în Austria
Piţurcă a fugit de fanii “naţionalei” ca să nu dea de cei ai lui Mititelu. Aseară s-a confirmat, Amicalul României cu Grecia, programat pentru 15 noiembrie, se va juca în Austria, la Altach, de la ora 21;30.

"Scandalurile întreţinute de presă incită oamenii"
Selecţionerul a dezvăluit că întîlnirea cu elenii s-ar fi putut disputa în ţară "dar nu vrem să fim înjuraţi de fani. Cu Franţa şi cu Belarus, publicul a fost excepţional. Dar de cîteva săptămîni presa o ţine numai cu scandaluri, cu DNA, îi dă dreptate lui Mititelu. S-ar găsi unii care să înjure, să incite lumea. Cel care plăteşte bilet nu are voie să facă chiar tot ce vrea. În ţările civilizate e dus la secţie şi plăteşte o amendă mare". Vineri, pe 11 noiembrie, România va juca la Liege un meci amical cu Belgia.

INBOX
Selecţionata de tineret U21 a României va întîlni joi Franţa, în deplasare, la Nantes, pe stadionul "La Beaujoire", de la ora ora 21:45, în preliminariile CE ui European "Under 21", ediţia 2011-2013.

ŞTEFAN Radu nu va juca în amicalul cu Belgia, fiind suspendat după cartonaşul roşu primit în minutul 90 al testului cu San Marino.
PIŢURCĂ a explicat neconvocările lui Mutu şi Marica prin faptul că de acum înainte nu va mai convoca jucători care nu vor susţine cel puţin două meciuri la cluburi înaintea reunirii "naţionalei".

SELECŢIONERUL l-a mustrat pe Torje: "După două meciuri la Udinese era dat la Barcelona şi la Real. Poate juca fantastic şi nu vedeam eu! A pierdut echipa şi la «naţională» din motive tehnice. Trebuie să facă ambele faze".

TORJE nu a participat la antrenamentul de aseară din cauza unei enterocolite. Problemele stomacale i se trag de după ce a mîncat ciuperci.

PIŢURCĂ a precizat că nu l-a convocat pe golgeterul Ligii I, M. Niculae, deoarece nu are viteza necesară pentru a surprinde apărarea Belgiei, pe teren propriu.

Lotul pentru amicalele cu Belgia şi cu Grecia

PORTARI
Tătăruşanu    Steaua
S. Lung jr.    Astra
Bălgrădean    Dinamo

FUNDAŞI:
Luchin    Dinamo
Pleaşcă    Pandurii
D. Goian    Glasgow Rangers
Găman    Astra
Chiricheş    Pandurii
Papp    Vaslui
Raţ    Şahtior
Şt. Radu    Lazio

MIJLOCAŞI
Torje    Udinese
D. Varga    Kuban
Pintilii    Pandurii
I. Neagu    Oţelul
Cociş    FC Rostov
Bourceanu    Steaua
C. Lazăr    PAOK Salonic
Cr. Tănase    Steaua

ATACANŢI
D. Niculae    Nancy
Chipciu    FC Braşov
Mazilu    Arsenal Kiev
B. Stancu    Orduspor

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (23)
mariusarad
mariusarad  •  08 Noiembrie 2011, 21:16

Piti,in tarile civilizate cei ca tine unde sunt dusi si ce patesc?

namis35
namis35  •  08 Noiembrie 2011, 15:14

pai cum sa nu te injure lumea, prietene, fimi-ar sila de tine sa-mi fie, ca de nu m-am saturat de fata aia acra a ta, imi vine sa-mi iau campii...pe Cadu nu vrei tu sa-l chemi ca nu destept, nu stie imnul bine, Herea la fel, e tigan spurcat, nu stie cu babaroasele, Sanmartean il tii acasa ca a jucat prea bine cu georgia, si are nevoie Hizo de el, nu-i asa? Vezi ca sunt destept? HHUUUUOOOOOO, daca te prindem la vreun meci in capitala sa vezi cate huo iti iei, lumea vine pt.Mutu, Sanmartean, Fane Radu, M. Niculae, pt. astia vine Ba nu pt. tine, tu esti un cartofor, stii prea bine asta...,DAR DE CE NU IL AI IN STAFF SI PE FITU, CA CICA MARCHEAZA MULT

namis35
namis35  •  08 Noiembrie 2011, 14:05

piti, iar minti, esti un incurabil, cate meciuri a jucat tatarusanu inainte de al convoca, aaa? are si dinamo, steaua, chiar rapid fotbalisti destepti si cu capul pe umar, daca astea sunt criterii, in plus la steaua e unul cu iq-ul mic, stii tu cine si totusi il chemi, la dinamo e un atacant taranoi bun, BUCA il cheama, hai mai piti cheamal si pe el. Apropos am 2 facultati, nu am chiulit la scoala, si spre deosebire de pleasca dau bine cu capul. si la poarta si la tine, stii tu... convocarile la nationala mica cine le face, tu sau nentu sandoi, ca doar sunteti olteni cu totii? dar cu d.niculae ce ai avut de lai chemat, a dat 2 goluri in ultimul an, sau ce? a dat si banel gol si e titular

Vezi toate comentariile (23)
Comentează