FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FRANŢA 0-0

Primăria vrea să-l elimine de pe Naţional Arena » Oprişan out! Vezi ce stadioane a mai construit omul de afaceri

Aşa a arătat gazonul de pe Naţional Arena în partida cu Franţa +4   FOTO
Aşa a arătat gazonul de pe Naţional Arena în partida cu Franţa

Articol de - Publicat joi, 08 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2011 20:38

Deşi pe unele stadioane a făcut gazoane de calitate, Adrian Oprişan e perceput ca un distrugător de terenuri, după episodul Danemarca 2003 şi mai ales Franţa 2011


De mai bine de 15 ani, numele lui Adrian Oprişan este sinonim cu monopolul asupra gazoanelor de pe cele mai importante arene ale României. Firma sa, Gama Verde, are ca motto un slogan care stîrneşte ironia, "Profesioniştii gazonului natural!", pe site-ul respectiv compania prezentîndu-se ca fiind una "de prestigiu, cu reputaţie solidă, într-un permanent proces de perfecţionare". Dovada: de la nisipul cu Danemarca din 2003 s-a ajuns la terenul afînat de la partida cu Franţa, din urmă cu două zile!

Scos din ecuaţie
În comunicatele emise în ultimele zile, Primăria dezvăluie că a avertizat în repetate rînduri firma lui Adrian Oprişan, fratele baronului de Vrancea, Marian Oprişan, să asigure un gazon de calitate la la meciul cu Franţa. Motivaţiile companiei pentru starea terenului au mutat, ca de obicei, vina pe vreme: timpul călduros şi lipsa precipitaţiilor au împiedicat gazonul să prindă rădăcini. Înainte de meci, Primăria Capitalei anunţa că nu a recepţionat şi nici nu a plătit pentru gazon, urmînd s-o facă numai după probarea lui. "Gama Verde" a picat însă examenul cu Franţa. Surse ale Primăriei susţin că, folosindu-se de imaginile suprafeţei de joc, nu va achita nici un ban. Mai mult, se va insista ca firma lui Adrian Oprişan să nu se mai ocupe de gazonul de pe Naţional Arena.


80.000 de euro costă gazonul de pe Naţional Arena. Este prima lucrare a lui Oprişan unde s-a folosit metoda aplicării gazonului alcătuit din rulouri

Contract din mînă în mînă
În comunicatul de ieri, Primăria dezvăluie că nu are nici o relaţie contractuală cu firma lui Adrian Oprişan: "Acest lucru a depins de constructor, care a angajat o firmă din Italia, iar aceasta, la rîndul ei, a contactat o altă firmă din România".

Doar un criteriu din 7 pe Naţional Arena
Pe site-ul oficial al firmei Gama Verde se precizează că, pentru a fi considerat perfect pentru joc, un gazon trebuie să îndeplinească 7 criterii de performanţă. Numai unul a fost îndeplinit pe Naţional Arena la meciul cu Franţa!

Parametru    Naţional Arena
acoperă întreaga suprafaţă    da

culoare uniformă şi omogenă    nu

verde strălucitor    nu

densitate şi omogenitate optimă    nu

rezistenţă la trafic (călcare)    nu

rezistenţă la temperaturi extreme    nu

ritm de creştere ridicat    nu


Gafe în Ghencea, Piteşti şi Tg. Jiu
Firmele lui Adrian Oprişan au refăcut în 2006 gazonul din Ghencea. După vreo 3 ani, suprafaţa de joc era aproape chelită de iarbă. Explicaţia a fost că aceasta a fost atacată de o ciupercă. Cu 10.000 de euro l-a refăcut în 2009. La Piteşti, în 2007, în schimbul a 700.000 de lei, acelaşi Adrian Oprişan a montat un gazon nou. După 6 luni, aproape toată suprafaţa de joc era distrusă. Motivul? Tot vremea a fost de vină! Pe arena din Tg. Jiu, gazonul este ars pe mari suprafeţe. A fost însămînţat doar cu 5 luni în urmă, pe 1 aprilie 2011.

Danemarca scoasă de pe site
Celebrul teren de nisip realizat în 2003 de firma lui Adrian Oprişan pe vechiul "23 August", pentru meciul cu Danemarca (2-5), nu figurează în portofoliul firmei Gama Verde postat pe site-ul oficial. Atunci, FRF şi Adrian Oprişan au dat vina tot pe vreme, de acea dată acuzînd frigul, deşi meciul cu danezii s-a jucat în martie, la 16 grade Celsius.

A avut şi reuşite
Adrian Oprişan a avut şi unele reuşite la o parte dintre arenele de ale căror gazoane s-a ocupat. Este vorba despre refacerea suprafeţelor de joc de pe terenul de rugby Arcul de Triumf, din Giuleşti sau din Botoşani, unde lucrările efectuate de firmele sale au avut rezultate apreciate. La ultimul, unde a pornit cu lucrările de la zero, gazonul i-a costat pe proprietarii arenei 270.000 de euro.

Nicăieri nu s-a rupt din primele minute
Şi alte arene din Europa au avut sau mai au probleme cu gazonul. Cele mai cunoscute sînt cele de pe San Siro sau Amsterdam ArenA. Niciunde însă, suprafaţa de joc n-a cedat după numai cîteva minute! O altă anomalie. Pe San Siro, de exemplu, italienii aduc gazon din Olanda. În România, "Gama Verde" l-a adus din Italia!

"La noi, în 2003, Adrian Oprişan a făcut un gazon perfect. Aşa e, cînd e vorba de bani privaţi iese perfect, cînd e vorba de bani publici, e altceva. Banii publici se cheltuie mai uşor"
George Copos, patron Rapid

Terenuri realizate de Adrian Oprişan

Stadionul naţional de rugby Arcul de Triumf
Steaua
Rapid
FC Argeş
FC Braşov
CSM Rm. Vîlcea
FC Botoşani
Unirea Focşani
Internaţional Curtea de Argeş
FC Drobeta Tr. Severin
Victoria Brăneşti

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
biro_sanyi
biro_sanyi  •  09 Septembrie 2011, 15:48

Eu tot timpul am spus ca o sa avem de suferit din cauza incalzirii globale... Va Multumesc Dl. Oprisan ca ati deschis ochii romanilor:)

darfcar
darfcar  •  08 Septembrie 2011, 11:16

Gresit!Gazonul nu a fost adus din Italia!A fost adus 100% din Austris!!!Gazonul a fost adus in tara in conditii improprii.Firma transportatoare nu a respectat conditiile de transport,adica:iarba trebuia a dusa la temperatura de +5 grade si mentinuta acolo!!!Dar multe dintre dubele de frig care au asigurat transportul aveau instalatiile de frig defecte sau nu lucrau la capacitate!Stiu sigur asta deoarece multi soferi,la intoarcerea in tara cu gazonul se opreau in Oradea sa repare instalatiile!Multi aveau temperatura in duba de +25 de grade si erau disperati ca,gazonul ingalbenise deja!!!

creve
creve  •  08 Septembrie 2011, 09:51

Să rupă orice contact și să vorbească mai puțin. Așa spun mulți și nu fac nimic din ce spun.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează