FOTBAL  »  NATIONALA  »  PIŢI LA RAPORT

Raportul lui Piţurcă: "Ne trebuie 10 jucători ca să ne calificăm la Euro 2016!". Întrebarea Gazetei: "Şi un selecţioner nu ne trebuie?" :X

Articol de - Publicat marti, 17 decembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 17 decembrie 2013 14:42

Piţurcă nominalizează patru posturi deficitare, dar subliniază că ”naţionala” are probleme în toate compartimentele la capitolul valoare individuală. Şi prevede un viitor complicat pentru ”tricolori” în campania mai lejeră pentru Euro 2016.

Piţurcă şi-a respectat obiceiul de a nu da explicaţii în faţa Comitetului Executiv. Iar ieri, la ultima şedinţă din acest an, l-a trimis pe "secundul" Dan Apolzan să prezinte raportul pentru activitatea pe întregul mandat actual: iulie 2011 - noiembrie 2013.

Sînt 31 de pagini, structurate pe 22 de capitole, în care selecţionerul apelează la statistici, observaţii, critici şi autocritici pentru a desena tabloul la zi al echipei naţionale.

Cum arată însă pasaje relevante din analiza lui Piţurcă?

Posturi deficitare nominalizate: fundaş dreapta, fundaş stînga, mijlocaş de creaţie, atacant central
- "Acţiunea unilaterală a lui Săpunaru de a renunţa a fost benefică pentru echipa naţională, deoarece cu acest gen de jucători nu poţi face performanţă"
- "Prin accidentările lui Măţel şi Pleaşcă, ambii fundaşi laterali dreapta, am fost nevoit să improvizez pe acest post cu Tamaş, Luchin, Papp şi Chiricheş"
- "Pe lîngă Raţ, jucător care a atins o anumită vîrstă şi e la final de carieră, Latovlevici s-a afirmat la Steaua în campionat şi în cupele europene, dar evoluţia la echipa naţională a lăsat de dorit. Sper să se maturizeze şi să evolueze constant bine"
- "Am adus în discuţie anumite posturi cu probleme, dar am ajuns la concluzia că pe absolut toate posturile sîntem deficitari la capitolul efectiv valoric. Vorbim de valoare individuală la nivel de naţională"

Jocuri oficiale
- "După victoria din Turcia, 1-0, gol Grozav, echipa României a demonstrat că are resurse fotbalistice care ne permit să ne luptăm cu adversari de orice calibru"
- "Cu Olanda, la 1-4 acasă, nivelul psiho-fizic n-a mai fost acelaşi la patru zile după succesul din Turcia. Mi s-a demonstrat că e foarte greu să joci în aceeaşi formulă într-un interval de trei zile cu echipe foarte puternice, gen Olanda, Turcia, Ungaria"
- "Am întîmpinat dificultăţi la Budapesta din cauza problemelor medicale cu Lazăr, Măţel şi Marica. O serie de jucători pe care ne bazam nu s-au ridicat la nivelul scontat. Am primit goluri cu uşurinţă, dar am obţinut un rezultat important, chiar dacă a fost cu şansă. Jocul cu Ungaria a fost pregătit pentru a-l cîştiga"
- "Jocul de la Atena l-am pregătit de o manieră în care să contracarăm forţa fizică a adversarului în condiţiile în care aceştia aveau mai mulţi jucători de gabarit"
- "Lipsa lui Chiricheş la Atena a fost importantă pentru că a trebuit să jucăm pe zonă centrală cu doi jucători de gabarit, lenţi (Gardoş, Goian), lucru speculat de greci prin infiltrările lui Mitroglou în spatele acestora"
- " Bourceanu, care avea un cartonaş galben, a făcut un fault inutil în terenul grecilor, fiind suspendat pentru returul de la Bucureşti. Ca să nu mai vorbesc de maniera în care Lazăr a încasat două cartonaşe galbene în decurs de 16 minute, fiind şi el suspendat la retur"
- "La returul cu Grecia de la Bucureşti am primit din nou gol la o greşeală nepermisă a lui Srancu şi o nesincronizare a lui Chiricheş şi Goian"

AUTOCRITICA LUI PIŢI
- "Poate că şi eu am greşit tactic, exercitînd un pressing foarte avansat, cînd se impunea un joc de aşteptare, de hărţuială, pentru a dezvolta contraatacuri cînd intram în posesia mingii"

Concluzii
Selecţionerul prezintă un set de 10 idei în finalul raportului, între care se regăsesc următoarele puncte:
- "Jucătorii plecaţi în ultimul an din campionatul intern sînt rezerve sau evoluează foarte puţin: Nica, Papp, Alexe, Grozav, Chiţu, Nistor, Vlad"
- "Deşi am preluat o echipă în derivă, cu mulţu jucători noi, tineri, totuşi am reuşit să ne calificăm la baraj. Acest lucru ar trebui trecut la pozitiv şi considerat o performanţă"
- "E important ca pînă la începerea viitoarelor meciuri din preliminarii să fie descoperiţi cel puţin 5,6,7, sau poate 10 jucători care să se încadreze în rigurozitatea jocurilor de la naţională"
- "Chiar dacă programul va fi mai facil şi numărul echipelor calificate va fi mai mare pentru Euro 2016, nu ne va fi uşor să ne calificăm din cauza nivelului foarte scăzut al campionatului"

"Avem un campionat slab"
Piţurcă a rezervat un capitol separat întrecerii interne: "Îmi menţin afirmaţia că avem un campionat slab, dovadă rezultatele din cupele europene în ultimii ani. Cînd întîlnim echipe de calibru, cu valori individuale certe, calificarea devine o himeră. Asta în condiţiile în care preocuparea principală e aceea de a vinde un jucător imediat ce se afirmă. Aria de selecţie e restrînsă".

Tunul pe arbitri
Selecţionerul punctează erorile de arbitraj îndreptate împotriva României în campania pentru Mondiale: "Penalty uşor pentru olandezi la 2-1 şi altul nedat pentru noi la 3-1, în meciul de la Bucureşti. Penalty gratuit pentru Ungaria la Budapesta, la 1-1. Prestaţii pro-Grecia în ambele manşe ale barajului"

Săgeată către Lucescu jr.
În partea de început a analizei, Piţi aminteşte că "pînă la preluarea de mine, echipa naţională a avut un program libertin, cu seri şi nopţi libere în primele două, trei zile de cantonament. Din acest motiv, am întîmpinat o serie de probleme disciplinare pe care a trebuit să le rezolv pe parcurs. Mă refer în special la timpul liber acordat jucătorilor". E pasajul cu trimitere la Răzvan Lucescu, selecţionerul anterior.

Cifrele lui Piţurcă
- 24 de locuri a avansat România în clasamentul FIFA sub mandatul lui Piţurcă: de pe locul 56 pe locul 32
- 26 de jucători au debutat la echipa naţională în mandatul actual al lui Piţurcă: printre ei sînt Măţel, Chiricheş, Pintilii, Grozav şi Maxim
- 63 de jucători a rulat Piţurcă de la începutul prezentului mandat: 5 portari, 17 fundaşi, 27 mijlocaşi, 14 atacanţi

"Sînt suficient de mulţumit de munca lui Piţurcă, dar am criticat faptul că la Atena nu a alcătuit cea mai bună echipă" ( Mircea Sandu, preşedinte FRF)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (98)
cris4co
cris4co  •  18 Decembrie 2013, 19:39

vezi Piti ca toti 10 sunt in provincie si in liga 2-a...

serban_ionescu
serban_ionescu  •  18 Decembrie 2013, 08:04

da! si un selectioner , nu un barbugiu, incult si depasit de vremuri!!

dynamovist
dynamovist  •  18 Decembrie 2013, 04:55

Cum sa descoperi 10 jucatori cand tu joci cu Rat, Cocis, Goian, Stancu? Iti bati joc de toti tinerii care au un pic de personalitate si te intrebi unde sunt talentele din Romania. Echipe foarte puternice: Turcia si Ungaria. Am facut pressing foarte avansat!!!!! Pentru cele 2 afirmatii il dadeam afara si secunda 2. Cu cine a facut asta pressing avansat???? E clar! la Euro 2016 o sa tin din nou cu Germania.

Vezi toate comentariile (98)
Comentează